Filme

#kinodiseea film festival copii

Benjamin Ribout: "Si copiii pot avea un festival de film" (interviu)

Benjamin Ribout, directorul artistic al festivalului international KINOdiseea a avut amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari legate de acest festival dedicat copiilor. Dl. Ribout ne-a vorbit atat despre filmele prezente in cadrul si in afara competitiei, cat si despre celelalte activitati pe care organizatorii le-au pregatit pentru cei mici.

acasa.ro: In primul rand, as dori sa ne spuneti cate ceva despre festival – de unde a pornit aceasta idee si cat a durat pana la realizarea sa?


Benjamin Ribout: Ideea acestui festival a aparut in ianuarie. Ne gandeam de mai mult timp ca nu exista evenimente legate de film pentru copii in Romania. Un festival de film nu trebuie sa fie neaparat un eveniment pentru adulti; si copiii pot avea un festival de film unde sa gaseasca filme pentru ei. Cand ne-am gandit la festivalul acesta, prima imagine pe care am avut-o a fost una cu o sala de cinema plina de copii care se uita la film, foarte atenti si captivati. Noi suntem si distribuitori de film si de fiecare data ne-am lovit de problema pe care o intampina orice distribuitor de film independent din Romania: problema intalnirii cu publicul odata cu lansarea filmului la cinema. Publicul filmului independent este mult prea restrans. Astfel, ne-am gandit ca aducand filme de calitate pentru copii din strainatate, am putea contribui la educarea cinematografica a viitorilor cinefili din Romania. Asa procedeaza tarile care au intr-adevar traditii in acest domeniu, isi educa tineri  in ceea ce priveste arta cinematografica. Este prea mult spus ca noi ii vom educa pe copii, mai ales ca vor fi putine ore de workshop in cadrul acestui festival. Speram, insa, sa vina la film, sa se bucure de timpul petrecut la cinema si sa le  starnim interesul si curiozitatea pentru un astfel de eveniment.


acasa.ro: Este un festival pentru copii; totusi, de ce ati optat pentru deschiderea lui la sfarsitul lunii septembrie si nu in vara?

Benjamin Ribout: In perioada verii sunt foarte multi copii plecati la bunici, in vacanta, etc. Cumva Bucurestiul este mai pustiu vara. Asa ca am optat sa fie la o saptamana dupa inceperea anului scolar cand toti copiii s-au intors si pot fi astfel prezenti la festival.


acasa.ro: Care este varsta tinta a festivalului?

Benjamin Ribout: Toate filmele din competitie se adreseaza copiilor intre 6 si 12 ani. Filmele romanesti pe care le vom proiecta intr-o zi speciala dedicata filmului autohton se adreseaza copiilor intre 5 si 77 ani, pentru ca sunt filme vechi vazute si iubite de bunici, parinti si speram sa aiba priza si la copiii din ziua de azi. De asemenea, vor mai fi doua filme in afara competitiei si pe care le recomandam copiilor peste 14 ani. Este vorba de Khamsa si The Fall in care a jucat Catinca Untaru, presedintele juriului KINOdiseea. Povestea filmului The Fall se afla undeva la baza acestui festival. El nu a fost lansat la cinema la noi in tara. Este un film mai vechi, anul de productie fiind 2006. Tanara actrita din film este romanca si s-a dovedit a fi o actrita extrem de buna. Intr-un fel, nu puteam sa organizam acest festival fara sa proiectam si acest film. Catinca are un talent extraordinar si ar fi pacat sa n-o vada pe ecran si publicul roman. The Fall nu a fost exploatat ca un film comercial cu toate ca putea sa aiba succesul unui film comercial la noi. De asemenea, nici regizorul n-a vrut sa fie luat ca atare. Este o opera singulara care poate fi interpretata in mai multe feluri, de aceea nu a fost gandit ca un film hollywoodian obisnuit, desi, vizual, este unul impresionant. Este un film care in spatele acestor trucuri si al minunilor vizuale, transmite o anumita naivitate pe care ajungi sa o indragesti.  

Khamsa este un film frantuzesc care ne transpune intr-o zona a socialului reflectand problemele de integrare a unui tanar tigan din Marsilia. Nu este un film patetic si nici moralist, este un film puternic care-ti descrie o anumita realitate fara emfaza sau efecte superficiale, o realitate grea si uneori cumplita la care trebuie sa te adaptezi pentru a supravietui si pentru a te afirma. Pana la urma, cumva este ceea ce facem si noi in fiecare zi fara sa ne dam neaparat seama. Este un film tulburator, d-aia il recomandam mai degreaba adolescentilor. Este un film frumos, o lectie de viata.


acasa.ro: Vor exista si productii romanesti care vor rula in cadrul sau in afara competitiei?

Benjamin Ribout: Filmele romanesti din cadrul festivalului vor rula in afara competitiei. Sunt filme mai vechi deoarece la noi nu s-au mai facut lung-metraje pentru copii de ceva vreme. Ca productie autohtona mai recenta pentru copii, vom difuza o parte dintre filmuletele care au fost facute in aceasta vara in cadrul taberei SPER. Intre 2 si 14 august 2009, in cadrul Programului guvernamental S.P.E.R. – Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma, la Timisul de Sus , au fost organizate trei tabere pentru 400 de copii rromi cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani. Scopul taberelor a fost acela de a dezvolta stima de sine a copiilor de etnie rroma prin accesul la informatii despre propria istorie, limba, port, muzica, meserii si traditii rrome precum si prin activitati anti-stigma. Vom difuza aceste filme vineri, 25 septembrie, la Cinema Gloria de la ora 18:00. Tot in cadrul acestei seri vom difuza un alt scurt metraj romanesc produs de TVR, Cod Rosu si cateva filmulte facute de tinerii din liceul Ioan Alexandru Cuza.


acasa.ro: Ce ne puteti spune despre cele 10 lungmetraje care vor rula in competitie?

Benjamin Ribout: Avem filme care se adreseaza copiilor mai mici si altele care se adreseaza copiilor mai mari. Asteptarile in functie de varsta nu sunt aceleasi. Cred ca selectia ilustreaza diversitatea filmului pentru copii deoarece sunt reprezentate foarte multe genuri. Nu puteam sa ne limitam la un singur gen, in primul rand pentru ca este o prima editia si in al doilea rand, pentru ca filmul pentru copii este aproape inexistent in Romania. Fiind la prima editie, trebuie sa prezentam o intreaga diversitate a filmului pentru copii din ziua de azi. Sunt 10 tari reprezentate in intreg festivalul ceea ce ilustreaza diferenta intre Romania si celelelalte tari unde intr-adevar exista industrii de film pentru copii. De aceea, numele KINOdiseea ni s-a parut potrivit de la inceput si speram ca prin aceste filme, copiii sa calatoreasca intr-o lume a fanteziei, sa vada lucuri neobisnuite pentru ei.

Cred ca cea mai asteptata pelicula este cel mai recent film al lui Miyazaki, Ponyo. Acest regizor este o adevarata legenda, as spune cel mai bun si cel mai cunoscut regizor de film de animatie din lume. Cred ca Please vote for me va avea succes mare la public deoarece are un registru complet diferit – este si comedie si documentar, abordeaza un subiect profund, despre prima miscare democratica in randul copiilor intr-o scoala din China in care copiii trebuie sa-l voteze pe reprezentantul clasei. Naturaletea acestor copii n-are cum sa lase publicul rece. In zona filmului de autor pentru copii, avem un film turcesc, Momo care propune un altfel de ritm. Accentul se pune asupra sentimelelor copiilor si cumva asupra acestui dor de o casa adevarata cu o familie unita. Regia este excelenta, iar actori iti transmit o stare de revolta pemanenta si tacuta. Este un film puternic si intr-adevar un film de autor, zona pe care n-am vrut sa o lasam la o parte, desi la prima vedere poate sa para mai exigenta pentru publicul nostru. Dincolo de drama pusa in fata, este un film care-ti arata cum isi pot gestiona unii copii sentimentele.


acasa.ro: Ce ne puteti spune despre juriul festivalului?


Benjamin Ribout:
Acest festival este pentru copii, nu puteam noi adultii sa jurizam aceste filme si sa atribuim premiile din cadrul festivalului. Noi nu suntem publicul tinta al acestor filme. Asa ca am stabilit sa fie un juriu format de copii. Am vrut sa fie copii cu o anumita experienta, care stiu ce inseamna sa faci un film si care sunt pasionati de arta cinematografica. Catinca, prin experienta pe care a impartasit-o cu The Fall si prin faptul ca este un copil care a ajuns la Hollywood, a fost aleasa de la bun inceput. Dincolo de talentul pe care l-a dovedit, este un copil foarte destept care isi ia in serios rolul de presendinte al juriului. Are ca misiune, impreuna cu ceilalti membri ai juriului, sa aleaga filmul castigator – marele premiu festivalului si premiul pentru cel mai bun actor. Alaturi de ea in acest juriu vor fi patru baieti cinefili, actori sau regizori de viitor; Marian Bratu –actor din Lampa cu caciula a lui Radu Jude si din Eu cand vreau sa fluier, fluier a lui Florin Serban, Marc Solomon – care a regizat un scurt-metraj, Trafic de branza, Luca Istodor – a regizat si el un scurt-metraj Visul vampirului - si Timotei Duma – actor din Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii.


acasa.ro: Spuneti ca festivalul are ca scop crearea unei nise si deschiderea de noi cai pentru alte genuri de manifestari culturale pentru copii – de exemplu?

Benjamin Ribout: Prin intermediul acestui festival incercam sa incurajam filmul pentru copii ca gen, sa dovedim ca este un segment de o diversitate foarte importanta. Filmul pentru copii exista si este foarte viu. Cred ca trebuie incurajate mult mai multe initiative pe care le desfasoara zilnic cateva asociatii din Bucuresti, care merg in cartiere pentru a face lucruri concrete cu copii si pentru a le arata ca arta te ajuta sa te cunosti mai bine pe tine insuti si sa te dezvolti ca individ.  


acasa.ro: Aveti in planul de viitor si alte festivaluri dedicate copiilor?

Benjamin Ribout: Nu.


acasa.ro: In afara de filme din cadrul sau din afara competitiei, ce le mai poate oferi festivalul celor mici?

Benjamin Ribout: Avem diverse momente speciale, cum ar fi balul mascat deschis pentru toti, care va incheia festivalul duminica, 27 septembrie. Daniela Diaconescu va tine un atelier de costume sambata la Clubul Taranului Roman. Ea va veni cu 400 de costume. Propunem, de asemenea, o expozitie foto despre moda si copii si doua spectacole la Cinema Gloria asigurate de compania Dell Arte, unul de magie si papusi si altul de papusi, lumini si umbre. De altfel, aceasta compania va fi prezenta pe tot parcursul festivalului printr-o galerie de personaje memorabile ale cinematografiei mondiale, care vor intampina copiii inainte si dupa proiectiile de film. Alt aspect foarte important este acela al atelierelor din cadrul festivalului. Vor fi prezenti regizorii – Iulia Rugina si Gabriel Achim, actorii – Maria Dinulescu si Laurentiu Banescu - si specialistii in machiaj si efecte speciale – Maria Tempea si Alma Cazacu. Acestia ii vor initia pe copii in misterele filmului atat la Clubul Taranului, cat si la Cinema Gloria.


acasa.ro: Care sunt asteptarile dumneavoastra de la aceasta prima editie a festivalului?

Benjamin Ribout: Ne dorim in primul rand ca toti copiii sa se simta bine cand vor participa la acest eveniment, sa se bucure de momentele traite impreuna cu ceilalti. Speram ca fiecare dintre ei va pleca cu cate o amintire. Filmul si cresterea interesului in randul copiilor pentru a saptea arta este miza acestui fetsival, dar dincolo de asta, ne dorim sa fie o adevarata atmosfera de sarbatoare. Speram sa starnim si curiozitatea scolilor, a profesorilor si evident a parintilor pentru acest eveniment, pentru importanta artei cinematografice si sa-i incurajeze pe copii sa mearga la evenimente culturale.


KINOdiseea, primul festival international de film pentru copii din Romania, incepe astazi, la Muzeul Taranului Roman si Cinema Gloria, si se va desfasura pana duminica, 27 septembrie 2009.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea