Filme

#the king's speech #cel mai bun film #nominalizari #inception #the social network #premii oscar

Batalia pentru Oscar: Ce productii se infrunta la categoria "Cel mai bun film"

Zece productii se lupta in acest an pentru un Oscar la categoria "Cel mai bun film". 

Batalia cea mare se va da intre The King’s Speech si The Social Network, insa nu este exclus ca membrii Academiei Americane de Film sa ne ofere o surpriza si sa opteze pentru una dintre celelalte pelicule prezentate mai jos.

 

127 Hours

 

127 Hours este inspirat dupa un caz real, cel al alpinistului Aron Ralson, care ramane blocat intre doua stanci in timpul unei escaladari. Pentru a scapa cu viata, Ralson este nevoit sa-si taie un brat. Scenariul filmului are la baza “Between a Rock and Hard Place”, cartea scrisa de Aron Ralson.

In rolul alpinistului il intalnim pe James Franco, cel care, de altfel, va prezenta alaturi de Anne Hathaway, pe 27 februarie, gala Oscarurilor de la Kodak Theatre din Los Angeles.

Noul film al lui Danny Boyle (Slumdog Millionaire, The Beach, Trainspotting) este laudat de Alex Zane de la Sun Online. “Boyle dovedeste ca este un cineast de exceptie, indiferent de ce gen film realizeaza”, spune Zane.

“Este un film care merita sa-l vezi, chiar si in momentele in care este greu de urmarit”, ne recomanda Ann Hornaday de la Washington Post.

 

The King's Speech

 

The King’s Speech il are in centru pe Regele George al VI-lea al Marii Britanii (interpretat magistral de Colin Firth) si relatezaa felul in care acesta a reusit sa scape de un defect de vorbire cu ajutorul logopedului Lionel Logue.

The King’s Speech are sanse foarte mari sa inhate Oscarul pentru “Cel mai bun film”. Filmul regizat de Tom Hooper a egalat recordul detinut din 2008 de Slumdog Millionaire, castigand sapte trofee BAFTA.

De asemenea, The King’s Speech “i-a luat fata” lui The Social Network, favoritul serii, la gala de decernare a premiilor acordate de Producers Guild of America (Sindicatul producatorilor de Film din America), castigand premiul pentru cel mai bun film.  Acelasi lucru s-a intamplat si la Globurile de Aur, unde pelicula lui Tom Hooper a luat premiul pentru cel mai bun fim-drama.

 

Black Swan

 

Black Swan este un excelent thriller psihologic, realizat de un Darren Aronofsky, cel care a regizat in trecut apreciatele Requiem for a Dream si The Wrestler.

Nina (Natalie Portman) este o balerina care isi sacrifica viata personala de dragul baletului. Ea are toate sansele sa primeasca rolul principal din Swan Lake, noua premiera a stagiunii. Nina o interpreteaza cu inocenta si gratie pe White Swan. In schimb, ar trebui sa se descurce si cu cel de-al doilea rol, cel al lui Black Swan, pe care insa il interpreteaza mecanic, fara pasiune. Este momentul in intra in joc Lily, contracandidata careia i se potriveste perfect rolul maleficei Black Swan.

Black Swan a adunat premii dupa premii. Astfel, Natalie Portman a fost recompensata cu trofeul “Cea mai buna actrita la premiile BAFTA. Tot Portman a iesit castigatoare si la Globurile de Aur, plecand acasa cu premiul “Cea mai buna interpetare a unei actrite intr-o film-drama”.

 

The Kids Are All Right

 

In pelicula regizata de Lisa Cholodenko, Nic (Annette Bening) si Jules (Julianne Moore) sunt doua lesbiene, care au, prin inseminare artificiala, doi copii: Joni(Mia Wasikowska) si Laser (Josh Hutcherson). Ani mai tarziu, copiii, acum adolescenti, isi cauta "tatal biologic" si il cunosc pe Paul (Mark Ruffalo), genul de parinte care fascineaza orice pusti. El sfarseste prin a se indragosti de una dintre cele doua femei.

Pe langa nominalizarea pentru cel mai bun film, The Kids Are All Right mai lupta pentru inca trei premii: "Cea mai buna actrita intr-un rol principal" (Annette Bening), "Cel mai bun actor intr-un rol secundar" (Mark Ruffalo) si "Cel mai bun scenariu  original" (Lisa Cholodenko si Stuart Blumberg). 

 

True Grit

 

True Grit este un remake realizat de Joel si Ethan Coen dupa pelicula omonima din 1969, in care rolul principal era interpretat de John Wayne. Filmul infatiseaza povestea unei adolescente care angajeaza un serif alcoolic (Jeff Bridges) pentru a-l ucide pe asasinul tatalui ei. 

Chiar daca nu castiga la categoria “Cel mai bun film”, True Grit mai are inca noua sanse. El a fost nominalizat si alte categorii importante ca “Cel mai bun actor principal” sau “Cel mai bun regizor”.

Noul film al fratilor Cohen este elogiat de criticii de film. Potrivit The Guardian, filmul fratilor Coen este mai sumbru si mai aspru decat varianta originala, dar cel putin la fel de bun. 

True Grit este productia cea mai clasica in sens hollywoodian care a iesit din mainile fratilor Coen si aduce un omagiu oportun genului western, este de parere publicatia The Independent.

 

The Fighter

 

The Fighter spune povestea emotionanta a boxerului "Irish" Micky Ward (Mark Wahlberg), care a ajuns campion mondial, fiind indrumat in cariera de fratele sau Dick Eklund (Christian Bale), fost traficant de droguri, a carui viata s-a schimbat radical dupa ce a fost trimis la inchisoare.

Majoritatea criticilor sunt favorabile productiei regizate de David O. Russell, cronicarii apreciind prestatiile trio-ului de actori: Mark Wahlberg-Christian Bale- Amy Adams.

Sports Illustrated  sustine ca unul dintre cele mai bune filme sportive ale decadei precum si “unul dintre cele mai bune de la Raging Bull-ul (1979) lui Martin Scorsese.

 

The Social Network

 

The Social Network este povestea neoficiala si usor romantata a nasterii si dezvoltarii Facebook-ului,  cea mai importanta platforma de socializare online. In octombrie 2003, dupa ce se desparte de iubita, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), un tanar student expert in IT, se apuca sa intre ilegal in reteaua de calculatoare a universitatii Harvard si creeaza Facemash.com, un site ce cuprinde o baza de date cu toate pozele fetelor din campus si care functioneaza dupa un algoritm simplu: se afiseaza doua poze una langa cealalta, utilizatorul trebuind sa voteze fata cea mai sexy.

Pe scheletul lui Facemash, Zuckerberg va construi TheFacebook.com, ulterior botezat doar Facebook. La scurt timp de la lansarea site-ului,Mark Zuckerberg va trebui sa se confrunte cu doua procese. In primul dintre ele, gemenii Winklevoss, colegii de grupa de la Harvard, sustin ca Zuckerberg le-a furat ideea si ii solicita acestuia despagubiri de cateva milioane de dolari.

Toata lumea a vazut in The Social Network un candidat serios la gala Oscar din 2011, fapt care s-a si concretizat in nu mai putin de opt nominalizari.

Ca si in cazul lui The Fighter, criticii de film sunt entuziamati de felul in care a iesit noul film al lui David Fincher (Fight Club,  Se7en, Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button). The Social Network e un film cotat cu cinci stele (dintr-un maxim de cinci) de Pat Travers de la revista  Rolling Stone, care nu se sfieste sa-l declare “filmul anului”.

In topul personal al celor mai bune 20 de filme ale anului 2010, reputatul cineast Quentin Tarantino plaseaza The Social Network pe locul doi.

 

Toy Story 3

 

Protagonistul flmului este Woody, o papusa-cowboy care a petrecut cinci ani pe noptiera de la capul patului unui baietel pe nume Andy, castigand astfel statutul de jucarie preferata si devenind liderul incontestabil al celorlalte jucarii. Din nefericire, autoritatea ii este amenintata de Buzz Lightyear, cosmonautul, care din momentul in care intra in camera lui Andy pare a instaura o noua ordine. 

Cei doi se suporta cu greu si, intr-o zi, cand ajung la capatul rabdarilor, se iau la bataie. In timpul confruntarii, Buzz cade pe fereastra, iar Woody este acuzat de toate jucariile ca l-a ucis pe rivalul sau.

Toy Story 3 este prima animatie care a reusit sa stranga incasari de un peste un miliard de dolari in intreaga lume. 

Toy Story 3 s-a bucurat si el de o primire calduroasa din partea presei de specialitate. Time l-a declarat cel mai bun film al anului 2010.  Lou Lumenick,  criticul de la The New York Post, sustine ca Toy Story 3 poate nu este o capodopera, insa este filmul al carui final l-a facut sa planga.

 

Winter's Bone (2010)

 

Adolescenta Ree Doll este fortata sa se maturizeze inainte de vreme din cauza necazurilor care i-au lovit familia, avand grija de mama ei instabila mintal si de cei doi frati mai mici. Atunci cand seriful ii bate la usa si o informeaza ca tatal ei Jessup, care se ocupa cu producerea si traficul de amfetamine, a pus propria casa chezasie pentru a fi eliberat din inchisoare pe cautiune si apoi a disparut fara urma, Ree Dolly intelege ca, daca nu isi gaseste parintele in timp util  si nu-l convinge sa se prezinte la tribunal, va fi data afara din casa impreuna cu restul familiei. 

Winter's Bone a castigat Marele Premiu al Juriului la Sundance si are la baza romanul cu acelasi titlu de Daniel Woodrell, din 2006.

De asemenea, filmul a fost recompensat cu doua premii la editia de anul trecut a Festivalului de Film de la Berlin.

 

Inception

 

Regizorul Christopher Nolan aduce la suprafata in Inception o lume spectaculoasa a viselor. Subiectii pot impartasi acelasi vis, dar mai presus de orice il pot crea de la zero si actiona ca si cum ar fi in realitate.  Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) este un hot experimentat in furtul celor mai ascunse secrete aflate in subconstientul uman. Inducand starea de vis subiectilor, acesta reuseste sa afle informatii confidentiale, care tin de lumea inselatoarea a spionajului corporativ. 

Filmul este ceva mai greu de digerat, fapt recunoscut chiar si de Leonardo DiCaprio, actorul care intepreteaza rolul principal.  DiCaprio a reusit sa intelega scenariul filmului abia dupa ce a primit a stat  de vorba mai multe ore cu regizorul Christopher Nolan.

Inception se afla pe locul patru in topul filmelor cu cele mai mari incasari din 2010, cu castiguri worldwide de peste 820 de milioane de dolari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea