Filme

#_arta-viselor-2006

Arta Viselor

Arta viselor este genul de film care iti poate provoca o mare placere vizuala. Impresia pe care mi-a lasat-o a fost aceea ca as fi citit o poezie transpusa in imagini chiar in fata mea.

Pe scurt, filmul ne prezinta povestea lui Stephane (Gael Garcia Bernal), machetist la o firma de calendare. Acesta este convins de catre mama sa (Miou Miou) se intoarca in Paris si sa accepte aceasta slujba. Reintors in Paris, le va intalni pe vecina lui de bloc Stephanie (Charlotte Gainsbourg) si pe prietena ei Zoe (Emma de Caunes). Incantat in primele momente de aparitia lui Zoe, Stephane ajunge cu timpul sa descopere in Stephanie o adevarata prietena si pe cea care reuseste sa ii inteleaga si sa ii patrunda lumea.

Este greu pentru cei din exterior sa inteleaga lumea lui Stephane sau sa reuseasca sa devina partasi la experientele sale interioare. Deoarece universul lui Stephane nu este deloc ca al celorlalti.

Filmul reuseste cu foarte mult lirism sa imbine doua planuri, doua realitati diferite in universul lui Stephane: pe de-o parte, realitatea cotidiana in care facem cunostina cu un Stephane timid si retras, un Stephane care se teme de dezamagiri fapt pentru care nu-si asuma riscuri, un Stephane aparent comun si banal; pe de alta parte, avem lumea viselor, lumea imaginara din mintea lui Stepahne, o lume in care el este stapanul, in care devine puternic, dinamic si sigur, o lume in care nimic rau nu se poate intampla, iar banalitatile de zi cu zi dispar.

Problema apare atunci cand lumea viselor incearca sa patrunda si sa distruga chiar realitatea. Trecand dintr-una in alta, Stephane ajunge sa le confunde si realitatea i se prezinta complet distorsionata.

Pentru cei familiari cu opera lui Michel Gondry pot spune ca regizorul nu dezamageste nici de data aceasta. Suntem partasi la o poveste pe care ajungem sa o vedem, o poveste in care cuvintele devin imagini si invers.

Avem imagini pline de culoare si culoare plina de imagini. Sunetele devin totuna cu imaginile si imaginile parca iti danseaza in fata ochilor. Totul se imbina atat de frumos incat nu esti sigur daca nu a fost totul filmat dintr-o data in acelasi cadru. Nu simti taieturi de montaj sau procedee de editare.

Iar in ceea ce ii priveste pe actori, acestia par a se fi pregatit o viata pentru rolurile acestea. (Bernal, asa cum spunea si Michel Gondry, are calitatile generale potrivite pentru un Stephane framantat intre o lume imaginara si realitatea sa cotidiana: e frumos, are acea timiditate in privire si reuseste sa se adapteze pana la transformare totala. Ceilalti par la fel desprinsi din poveste. Joaca cu incredere si siguranta, facand ca totul sa para foarte real intr-o lume care are de-a face cu irealul.

Asa cum il stim pe Michel Gondry si asa cum ne-a obisnuit in toate videoclipurile si filmele realizate, cele mai repezentative fiind cele ale lui Bjork (ex. “Human Behaviour”, “Joga”, “Bachelorette”) sau filmele Eternal Sunshine of the Spotless Mind si Human Nature, si de data aceasta animatia si realitaea se imbina perfect. Se vede ca s-a lucrat cu aceeasi pasiune, pasiune care te poate face sa dai fuga acasa si vorba regizorului sa iti creezi singur propria poveste.

Arta viselor este un film frumos cu imagini, cuvinte si muzica. Este o poezie dedicata imaginatiei si viselor. Este o redare a esteticului si un motiv de a provoca senzatii pentru toate simturile umane. Este un film frumos care va placea.

Este adevarat ca poate fi special adresat unui anumit segment de public, dar fantezia din jurul lui poate transforma orice om intr-un creator de vise si povesti. Asa ca mergeti sa cititi ceea ce vedeti si sa auziti ceea ce cititi. Vizionare placuta!

NOTA: 9/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea