Filme

#cinematograf #3d #filmare #tehnologii #Fantasound #percepto #tehnologii filmare

3 tehnologii inedite folosite in lumea filmului

De la inventarea cinematografului si pana in prezent, lumea celei de-a saptea arte a cunoscut o serie de transformari majore, incepand cu trecerea la filmul sonor si culmind cu filmarile cu 48 de cadre pe secunda.

Iata cateva dintre tehnologiile utilizate de-a lungul timpului pentru imbunatatirea experientei pe care o traieste spectatorul in sala din cinema.


Fantasound

Pana la sfarsitul anilor '30, pe platourile de filmare se utiliza un singur microfon, care captura atat dialogurile, cat si muzica. In 1940, Walt Disney a revolutionat tehnica audio folosind la lungmetrajul animat "Fantasia" nu mai putin de 33 de microfoane, care au inregistrat pe sapte canale prestatia Orchestrei din Philadelphia, cea care a asigurat coloana sonora a acestei productii.

Chiar daca aceasta investitie a fost paguboasa pentru studiourile Disney, ea a stat la baza viitoarelor tehnologii prin care sunetul era prezentat publicului separat, pe doua sau mai multe canale.


3D (Anaglyph)

Primul film 3D a fost proiectat inca din anul 1922, insa Hollywood-ul a tratat cu seriozitate aceasta tehnologie abia la inceputul anilor '50. Primul lungemetraj 3D modern este considerat "Bwana Devil", aparut in 1952.

Pentru a crea efectul tridimensional cu ajutorul procesului anaglyph, se filma cu doua camere, una echipata cu un filtru rosu, cealalata cu un filtru cyan (albastru inchis). In cinema, se utilizau simultan doua proiectoare, care combinau imaginile, spectatorii putand experimenta tehnologia 3D doar dupa ce isi puneau pe nas o pereche de ochelari speciali.


Percepto!

Producatorul si regizorul William Castler a fost timp de doua decenii maestrul incontestabil al "smecheriilor" cinematografice. Una dintre ele se numeste percepto!, implementata in anumite cinematografe americane, pentru proiectia lui "The Tingler", un horror despre un om de stiinta care a descoperit un parazit care traieste in coloana vertebrala a majoritatii oamenilor.

Pe unele scaune era montat un dispozitiv cu socuri electrice. In momentul cheie al filmului, cand unul dintre paraziti "evadeaza", ecranul cinematografului devine negru. In clipa respectiva, proiectionistul activa dispozitivul, in timp ce in difuzoare se auzea vocea lui Vincent Price, actorul principal al filmului, care ii ruga pe spectatori sa nu se panicheze, ci doar "sa tipe pentru viata lor".



Sursa foto: cnet.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea