Filme

#shakespeare #filme shakespeare #shakespeare adaptari cinematografice #adaptari cinematografice

3 adaptari cinematografice reusite ale pieselor lui Shakespeare

Piesele scrise de William Shakespeare, capodopere atemporale, au stat la baza a numeroase adaptari cinematografice de-a lungul anilor. Cateva dintre ele au reusit sa fie transpuse perfect in zilele noastre, dand nastere unor filme amuzante, emotionante si foarte apreciate. Iata trei dintre cele mai reusite adaptari cinematografice ale pieselor lui Shakespeare realizate vreodata!


1. West Side Story

Un musical care a facut istorie, "West Side Story" are la baza celebra piesa "Romeo si Julieta". In aceasta adaptare cinematografica, cu Natalie Wood in rolul principal feminin, cele doua "familii" rivale din piesa originala, Montague si Capulet, devin Jets si Sharks. Cat despre balul familiei Capulet, unde Romeo si Julieta se intalnesc, acesta este transformat in "West Side Story" intr-o seara de dans.

Chiar daca tragedia celor doua sinucideri din piesa lui Shakespeare este lasata deoparte in film, adaptarea cinematografica nu evita totusi deznodamantul nefericit al povestii imposibile de iubire dintre cei doi indragostiti ghinionisti.


2. The Lion King

Celebrul film Disney pare sa fi fost inspirat din cel putin doua surse: pe de-o parte, dupa tragedia "Hamlet", iar pe de alta, dupa anime-ul japonez "Kimba the White Lion". In cazul primei surse de inspiratie, aceasta "imprumuta" desenului animat "The Lion King" cateva personaje, precum unchiul insetat de putere (Claudius din "Hamlet" devine leul Scar) care vrea sa il ucida pe tatal tanarului print (regele Hamlet este Mufasa), dar si "cuplul" care contureaza momentele amuzante ale tragediei (Rosencrantz si Guildenstern sunt Timon si Pumbaa).

Bineinteles, finalul este cu totul altul, mult mai optimist, in cazul animatiei Disney. Totusi, teme precum razbunarea si consecintele negative ale obsesiei dupa putere sunt prezente atat in "Hamlet", cat si in "Regele Leu".


3. Romeo + Juliet

Pelicula semnata de Baz Luhrmann - care a revenit in 2013 in atentia publicului cu "Marele Gatsby" - reuseste sa imbine armonios elementele clasice cu cele contemporane. Astfel, dialogul din piesa originala a lui William Shakespeare este pastrat, dar este transpus intr-un context modern. Reusita acestei adaptari cinematografice fidele a piesei "Romeo si Julieta" este data si de prezenta si jocul actoricesc a lui Leonardo DiCaprio si Claire Danes.



Sursa foto: popclassicsjg.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea