Filme

#_un-prophet-2009 #jacques audiard #drama #crima #franta

Un prophete - ghid de supravietuire al micului mafiot

Lansat mai ales pentru iubitorii filmului european, Profetul este o poveste atipica despre mafie care aminteste de productia italiana Gomorra. Crima, prezenta la tot pasul, nu este decat o unealta folosita de regizor pentru a-si contura personajele, mai ales pe Malik, personajul principal interpretat exceptional de tanarul Tahar Rahim.

propheteCele 7 persoane prezente in sala in cea de a doua zi de rulare formau un public suficient de numeros pentru un film bun. De altfel, nu doar spectacolul cinematografic era de calitate, ci si publicul. In filmul lui Jacques Audiard, regizor specializat in constructia de personaje incarcate cu trairi puternice, lupta tipica dintre bine si rau a fost inlocuita cu una dintre rau si mai rau.

Filmul imparte cu Gomorra tocmai aceasta lupta a personajelor pentru a se mentine la suprafata, caderea lor insemnand un picaj fatal, similar cu moartea . Diferenta ar fi ca in Profetul avem un singur personaj, tanarul de 19 ani, Malik El Djebena, aflat dupa gratii, pe cand in Gomorra actiunea se invarte in jurul a mai multor personaje, filmul prezentand mai multe povesti in paralel. Desigur, in sala de cinema s-ar putea sa descoperi si alte paralele cu Gomorra.

Jocul personajelor are un rol cheie in Profetul, practic Malik fiind legat tot timpul printr-o relatie de tipul sluga-stapan de César Luciani, un cap al mafiei corsicane de dupa gratii, interpretat foarte bine de Niels Arestrup. Insa exista o vorba care spune ca primul gand al unei slugi este sa-l omoare pe stapan, iar al doilea gand este sa devina ea stapan. Daca va fi sau nu asa are o importanta mai mica decat incercarile prin care trece Malik si compromisurile pe care le face pentru a-si crea un drum catre libertate.

Marele merit al regizorului in acest film este acela de a fi creat un personaj pe care ajungi sa-l cunosti atat de bine incat un propheteai impresia ca urmaresti viata unui amic pe care s-ar putea sa-l aprobi in ceea ce face, sa-l contesti, de care s-ar putea sa-ti fie mila sau care s-ar putea sa-ti starneasca repulsia. In Profetul nu exista vreun bine de partea caruia sa treci, exista doar rau sau si mai rau: mafiotii care fac legea in inchisori si care conduc afaceri din spatele gratiilor, avocatii corupti care pot influenta deciziile instantelor de judecata, gardienii controlati de capii mafiei. In timp ce Malik pare un mic peste intr-o mare de rechini.

Ceea ce pare a-i sta lui Malik precum o piatra pe constiinta, aparitia fantastica a lui Reyeb, un arab ajuns in inchisoare in legatura cu un proces, se dovedeste a-i fi de ajutor in lupta sa pentru supravietuire, care va insemna totodata si calea sa spre libertate. Rolul interpretat de Niels Arestrup este remarcabil, fiind incununat cu un premiu César. De altfel, filmul lui Jacques Audiard a obtinut nu mai putin de 29 de premii in diferite competitii internationale si nationale precum Festivalul de la Cannes sau César, inclusiv o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film strain.

un propheteProfetul este primul mare film in care a jucat Tahar Rahim, tanarul obtinand pentru rolul lui Malik nu mai putin de 7 premii. Fiind unul dintre cei mai promitatori actori europeni ai momentului cu siguranta vom mai auzi de el si in alte productii de succes. Cat despre regia filmului Profetul, este cu siguranta cel mai bun film realizat de Jacques Audiard pana in prezent. Daca ar exista totusi vreo obiectie probabil ca una ar fi de ce regizorul a recurs la prezentarea unor infractori de temut, precum cei din inchisoare, doar din tabara arabilor si a italienilor, singurii infractori francezi fiind cei cu un statut social mult mai inalt, precum avocatii, gardienii. Oare nu poate fi si asta o forma de discriminare?

Oricum daca treci pe la cinema in acest week-end merita sa vezi Profetul, mai ales daca ti-a placut Gomorra.
 
blogger

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea