Filme

#_regatul-cerului-2005

Un Orlando Bloom depasit de misiunea incredintata

Succesul repurtat de “Gladiatorul” a relansat o moda a filmelor istorice. Producatorii acestor proiecte isi doreau incasari ametitoare si erau dispusi sa puna in joc bugete generoase pentru atingerea acestui scop. Filme precum “Troia” sau “Alexander” au dezamagit atat criticii precum si publicul, avand scenarii lamentabile. Lansarea trilogiei “Stapanul “inelelor” a complicat un pic lucrurile-a impus practic un standard calitativ tehnic greu de egalat sau depasit, mai ales cand e vorba de o scena de lupta.

Un conflict intre musulmani si crestini este un subiect cat se poate de actual avand in vedere scena ... Cand a regizat si produs “ ”, Scott a mizat si pe acest aspect, nu doar pe interesul produs de cruciade, pe atractia si admiratia starnita de cavaleri si de mitul creat in jurul lor. Din fericire nu a cazut in capcana filmelor propagandistice americane, faptele sunt prezentate-intr-un mod obiectiv si echitabil. Cruciadele au fost un pretext al crestinilor pentru a cuceri noi spatii si pentru a se imbogatii-este unul din mesajele strecurate intr-o replica din film. Cele doua fete bisericesti nu sunt pline de evlavie si credinta cum se intampla de obicei.. In mod clar nu reprezinta niste modele; precum-cavalerul Balian ( Orlando Bloom ) sau Saladin, capitanul armatei sarazine musulmane. Acesta din urma, interpretat de Ghassan Massoud, e un lider respectat de adversari, intelept si charismatic si ramane singurul rol bine inchegat si convingator de-a lungul peliculei. Personajele negative sunt (se putea altfel?) francezii, pe care americanii au mare pica. Cavalerii templieri sunt excesiv de insetati de sange, spirite primare si impulsive, producand deliberat confruntarea dintre cele doua parti.

Fiecare trasatura a personajului principal Balian (mai putin crimele savarsite) a fost gandita in asa fel pentru a-l transforma intr-un cavaler memorabil dublat de un om puternic,vertical.. E adevarat ca scenaristul a cam exagerat..Umilul nostru fierar (care stie sa scrie!!!) trece prin prea multe incercari si de multe ori nu-i prea intelegem reactiile sau actiunile... In plus e mult prea fragil iar tacerile si privirile lui ingandurate si pierdute in gol sunt inexpresive, usor ridicole..Nu cred ca Orlando Bloom era pregatit sau potrivit pentru acest rol. Nu i-am remarcat nici pe Liam Neeson sau pe Jeremy Irons , cu niste partituri care nu-i pun in valoare..

Mi s-au parut mult mai bune pe ansamblu precedentele filme ale lui Scott-" " sau " " si prefer sa vad oricand "Duelistii". Filmul " Kingdom of heaven " e o initiativa ratata , cu un potential imens, partial irosit. Scott a vrut sa faca un , moralizator, pacifist in perioada cruciadelor(!!) si in acelasi timp un succes de casa. A vrut sa aduca prea multe lucruri la un loc si s-a complicat si s-a grabit alegandu-l pe William Monahan .Scenariul scris de acesta e in prima parte fortat si plictisitor, nemai vorbind de previzibilitatea lui iar in a doua jumatate castiga un pic de coerenta.. Anumite traiectorii, relatii si raporturi dintre personaje nu sunt suficient de convingatoare , par aleatoare si construite superficial. E imposibil sa nu remarci locatiile alese, costumele ,scenele de lupta filmate magistral. Dar cam atat…Pentru pasionatii genului capa si spada s-ar putea sa prezinte interes dar eu asteptam mai mult de la Ridley Scott .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea