Filme

#_da-mai-departe-2000

Un "Oliver Twist" care nu tine

Ideea ecranizarii romanului lui Charles Dickens , Oliver Twist, i-a venit, spune Roman Polanski, de la sotia sa, actrita Emmanuelle Seigner .

Dupa ce realizase Pianistul, cineastul cocheta cu ideea unui film pentru copii , deoarece propriile sale odrasle vroiau sa stie ce munceste, dar nici un film din cele facute nu era pentru ele.

Ideea cu Oliver Twist a devenit si mai tentanta cu cat nu se operase de aproape 40 de ani o ecranizare (de la "Oliver"-ul lui Carol Reed).

Poate ca facand acest film, Roman Polanski l-a facut numai pentru copiii sai sau pentru copilul din el, pentru ca nu prea cred ca cei innebuniti azi dupa Harry Potter si Stapanul inelelor mai au vreo sansa de a face o brusca si ravasitoare pasiune pentru copilul din perioada victoriana care incearca sa-si faca loc intr-o lume ostila. Cu atat mai mult cu cat, desi eliminate partile care n-aveau legatura cu povestea principala, tratarea materialului e una eminamente clasica.

Echipa de actori peste care troneaza Ben Kingsley in rolul lui Fagin, patronul si ocrotitorul micilor hoti, se achita corect de treaba. Imaginea lui Pawel Edelman (care a lucrat cu Polanski si la Pianistul) e foarte frumoasa - sumbra si cenusie atunci cand mediul e neprietenos, luminoasa cand posibilitatile se deschid; cu clarobscururi, umbre etc. Scenografia e profesionista si ea, si are patina epocii, cu tot noroiul de rigoare.

Si totusi cat de plictisitor e totul, cat de adormitoare e povestea spusa la piciorul literei! Mai corect ar fi sa spunem ca filmul se adreseaza intr-adevar copiilor, si anume atunci cand acestia nu reusesc sa doarma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea