Filme

#_batman-begins-2005

Un Batman mult inbunatatit

Am fost surprinsa si dezamagita cand am aflat ca britanicul Christopher Nolan, creatorul lui "Memento" a acceptat propunerea de a regiza "Batman begins". Mi se parea un compromis nepermis pentru un artist de talia lui si, evident, un pas inapoi din punct de vedere creativ. Inaintea vizionarii adoptasem deja o atitudine resemnata convinsa ca voi asista la un esec lamentabil. M-am inselat… Nolan s-a implicat si in conceperea scenariului alaturi de David S. Goyer reusind sa aduca un plus de coerenta proiectului, reabilitand astfel imaginea, prestigiul si popularitatea destul de sifonate ale lui Batman din ultimul deceniu. Filmul aminteste din punct de vedere calitativ de primele filme ale seriei-"Batman" (1989) si "Batman returns"-(1992), ce poarta semnatura excentricului Tim Burton. Urmatoarele sequel-uri, regizate de Joel Schumacher "Batman forever" (1995) si "Batman & Robin"(1997) au fost niste productii mediocre, construite deplorabil.

Unul din punctele forte ale pelicului "Batman Begins" este distributia de cinci stele. Morgan Freeman, Gary Oldman, Tom Wilkinson, Michael Caine, Christian Bale, Ken Watanabe se achita magistral de sarcinile primite. Sunt suficient de talentati pentru a compune un recital din orice tip de aparitie sau rol. Domnisoara Katie Holmes este singura care nu se potriveste in acest tablou, prestatia ei este excesiv de diluata. Poate e mult prea indragostita de scientologul Cruise sau nu a reusit sa depaseasca definitiv etapa "Dawson’Creek". E ciudata acesta involutie, mai ales ca s-a descurcat acceptabil in "Wonder boys" si "Gift". La categoria tineri actori promitatori trebuie inclus - Cillian Murphy care, initial a concurat pentru rolul obtinut de Bale, dar a facut o impresie atat de puternica incat a primit in final rolul maleficului Dr. Jonathan Crane. Pe care-l intruchipeaza foarte convingator. Actorul e mult mai cunoscut in acest moment in Anglia, unde a si jucat in controversatul " 28 Days later ".

Din punct de vedere cronologic, filmul se refera la circumstantele si traseul in urma carora tanarul milionar Bruce Wayne ajunge Batman. Aflam despre temerile, punctele slabe si motivatiile actiunilor lui si de felul in care acestea se modifica in timp. Se poate spune ca asistam la o sondare psihologica amanuntita si in final nu descoperim toate datele unui erou standard, ci un melanj mult mai atipic. Mentalitatea si principiile lui Batman au fost up-dated in asa fel incat sa fie de bon ton si irezistibil, in acord cu cerintele si fanteziile societatii contemporane. Membrii gruparilor anticorporationiste, ecologiste si ai luptei impotriva discriminarilor si nedreptatilor globale il vor adopta instantaneu. Eroul nostru are momente in care nu e previzibil, cand e depasit de adversari iar altele in care ia distanta fata de cliseele obisnuite. Lucruri mai rar intalnite intr-un produs care se vrea comercial. Bale are clasa, distinctie, versatilitate si forta iar producatorii, constienti de importanta alegerii efectuate, s-au si grabit sa-i propuna sa joace in partea a 6-a Batman, anuntata pentru 2007.
E foarte greu sa etichetezi "Batman begins": e o combinatie interesanta ce poposeste prin toate genurile -film de actiune, de aventuri cu accente thriller si de fictiune, ce are in plus si elemente de drama psihologica. Comparativ cu celelalte parti ale seriei, nu contine prea mult romantism, oricum cei doi actori, Holmes si Bale nu par legati prin nici un fel de Alchimie sau atractie sexuala. Nolan a imprumutat mult la scenele de lupta din filmele asiatice-de tipul "Hero" sau cele mai vechi ale lui Kurosawa, dar intr-o maniera eleganta si inteligenta, nu in stilul superficial din "Kill Bill" utilizat de Tarantino. A adus in acelasi timp si un aer british, aristocrat si a conferit mister si incertitudine povestii asa cum a facut-o si in "Insomnia". Si ne hipnotizeaza vizual, mentinand un ritm potrivit in absenta unor artificii complicate sau a unor efecte speciale atat de des utilizate azi. Filmul se delimiteaza clar de alte filme de larg consum, ce au la baza benzi desenate precum "Spiderman", " Daredevil " sau "Superman".

Din pacate ultimele cinci minute Nolan nu le-a putut salva. Eu le-as fi taiat la montaj, nu pentru ca sunt gresite tehnic, ci pentru ca sunt sforaitor de hollywoodiene.

Batman begins

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea