Filme

#adrian sitaru #cannes #scurtmetraj

Top 5 scurtmetraje care nu trebuie ratate

In urma cu o luna era lansat in cinematografe proiectul 5 succese mari pentru 5 filme mici la initiativa distribuitorului Metropolis, in care erau prezentate cinci scurtmetraje romanesti premiate la diferite festivaluri internationale. Din calupul de pelicule faceau parte filmul premiat la Berlin in 2008 cu Ursul de Aur, plaja, in regia lui Bogdan Mustata si pelicula Valuri, castigatoarea Marelui Trofeu la Festivalul de Film de la Locarno din 2007, regizata de Adrian Sitaru.

Primul film proiectat a fost O zi buna de plaja, un scurt de 9 minute, care prezinta povestea a trei tineri delincventi care evadeaza dintr-un penitenciar de minori, rapesc o prostituata si un sofer de duba si isi fac de cap cu ei pe o plaja pustie. Interesant este faptul ca spectatorului nu i se arata niciodata faptul ca cei trei pusti de 13-14 ani sunt evadati dintr-un centru de detentie pentru minori, regizorul lansand sa se inteleaga acest lucru din comportamentul de o violenta extrema si gratuita al adolescentilor.

Protagonistii sunt Florin Sinescu, Okan Kaya si George Hoffman, trei tineri actori neprofesionisti alesi in urma castingurilor organizate in penitenciarele de minori si tineri si centrele de reeducare din tara si in centrele de plasament din Bucuresti.

o zi buna de plaja

Lectia de box a lui Alexandru Mavrodineanu este de fapt o lectie de viata. Scurtmetrajul spune povestea lui Victor, un tanar om de afaceri, cu o mentalitate de invingator, care nu mai suporta sa isi vada fiul venind acasa batut de colegii de scoala . Asa ca se hotaraste sa-l inscrie la cursuri de box. Copilul insa nu este interesat sa lupte si pentru a-i da un exemplu, Victor se hotaraste sa intre in ring chiar el. Este pus repede la respect de un adversar cu mai multa experienta, dar in urma interventiei antrenorului de box, Victor reuseste sa "castige" lupta, dar mai ales admiratia fiului sau.

lectia de box

A urmat apoi filmul lui Radu Jude, Alexandra, in care Tavi, un barbat care se apropie de 40 de ani, descopera in timpul unei plimbari alaturi de fiica lui de 4 ani, ca aceasta nu-i mai spune "tata". Revoltat de ceea ce lui i se pare o manipulare a copilului de catre mama sa, Tavi incepe un scandal in casa fostei sotii, in care sunt antrenati micuta Alexandra, bunica irationala a acesteia si actualul iubit al mamei ei. De ce recomandam acest film? Pentru ca pe parcursul celor 25 de minute personajele ni se dezvaluie aproape complet prin dialogurile violente si transante, care ascund frustrarile si dezamgirile lor cele mai pregnante.

alexandra

Acasa, in regia lui Paul Negoescu, este poate cel mai slab scurtmetraj din calup, dar nu este de ignorat. Spun slab, pentru ca dialogul prea lung si inutil de stufos (periaza cam toate problemele Romaniei de azi) care are loc intr-un taxi si intr-o scara de bloc declanseaza cascatul spectatorului mai putin ingaduitor cu cadrele monotone. Povestea suna cam asa: in ajunul sarbatorilor de Craciun, un sofer de taxi duce acasa un om recent intors de la munca din Spania (unde altundeva?). Pe parcursul calatoriei, cei doi isi povestesc frustrarile si neajunsurile vietii, calatorul (interpretat de Marian Ralea), fiind vizibil afectat de despartirea de tara si instrainarea de familie. Ajuns acasa cu cadouri pentru toti, omul descopera insa o sotie pasiva si niste copii ignoranti, carora prea putin le pasa ca tatal lor este din nou acasa.

acasa

Ultimul film prezentat a fost Valuri, de Adrian Sitaru, o poveste despre contrastul dintre aparenta si esenta la malul marii. Pe plaja, doi oameni sunt pusi in situatii limita: un tiganus este rugat de o frumoasa turista straina sa aiba grija de copilul sau; un tata si sot plictisit flirteaza in mare cu turista. Povestea ia un alt curs atunci cand frumoasa mama dispare sub valuri. Domnul care o invata sa inoate fuge repede pe mal, iar tiganusul ii fura turistei lucrurile de valoare, lasandu-l pe copil singur si neajutorat. Insa, in timp ce domnul amator de flirt fuge la hotel impreuna cu sotia, tiganusul se intoarce la copilul ramas singur pe plaja.

valuri

Daca nu ati vazut inca aceste scurtmetraje, mai aveti o sansa sa le prindeti la Festivalul International de Film Anonimul, care va avea loc intre 11-17 august la Sf. Gheorghe sau la alte festivaluri de film organizate anul acesta in tara. Nu le ratati! Va asiguram ca merita doua ore din timpul oricarui cinefil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea