Filme

#steven spielberg #terminator #iron man #top 10 #sf #filme

Top 10 cele mai tari filme SF (partea I)

Sunt cu siguranta cele mai vizionate filme, pentru ele fanii de toate varstele sunt in stare sa petreaca nopti intregi in fata cinematografelor doar pentru a prinde un bilet la premiera, sunt cele care aduna cei mai multi spectatori in fata ecranelor, sunt cele care inspira serii noi de filme sau jocuri video, sunt cele care primesc an de an Oscarul pentru efecte speciale: vorbim evident de filmele SF. Am alcatuit mai jos un top 10 al celor mai de succes SF-uri de-alungul timpului. Daca nu ati vazut vreunul dintre ele, poate o veti face in weekend, ca tot se anunta unul ploios si rece.

10. E.T. – The Extra-Terrestrial (1982)

E.T.In 1982, un mic extraterestru si a sa replica “E.T. phone home” luau cu asalt cinematografele din intreaga lume. Steven Spielberg venea dupa Jaws cu o povestea emotionanta si plina de aventuri a lui E.T.: aflat la 3 milioane de ani lumina de planeta sa, E.T. este uitat din greseala pe Pamant in timpul unei expeditii extraterestre. Din fericire, este gasit de Elliot, un baietel de 10 ani, cu care E.T. se imprieteneste si reuseste sa comunice. Desi isi doreste sa-l pastreze pe E.T., Elliot il va ajuta sa se intoarca pe planeta sa, infruntand multe obstacole alaturi de micul extraterestru. E.T. a castigat nu mai putin de 4 premii Oscar si a devenit intre timp un clasic al genului SF pe care il poti vedea sau revedea oricand.



9. Solyaris (1972)

Filmul lui Andrei Tarkovsky este unul dintre cele mai profunde si complexe pelicule din genul SF, caresolyaris continua sa-i fascineze pe regizorii contemporani: Steven Soderbergh a realizat remake-ul Solaris in 2002, cu George Clooney in rolul principal, insa productia sa nu s-a ridicat la nivelul originalului.

SF-ul psihologic al regizorului rus spune povestea unui cercetator, Kris Kelvin, trimis sa investigheze comportamentele ciudate ale membrilor unui echipaj aflat in spatiu pe o statie orbitala deasupra planetei Solaris. Cercetatorii de la bordul statiei orbitale incearca de ani de zile sa observe si sa gaseasca o explicatie logica si stiintifica pentru fenomenele care se petrec pe suprafata planetei, insa eforturile lor nu ajung la niciun rezultat. Solaris este acoperita de un asa-zis “ocean” care se comporta insa ca un organism gigantic dotat cu o inteligenta inexplicabila. Organismul de pe Solaris este atat de diferit de mintea umana, incat orice tentativa de comunicare cu acesta esueaza, chiar si atunci cand protagonistul si colegii sai trec la un experiment agresiv cu scopul de a deslusi misterele lui Solaris. Experimentul se dovedeste insa traumatizant pentru membri echipajului al caror echilibru psihic cedeaza usor dar sigur, fiind nevoiti sa se confrunte cu propriile frici si cu cele mai dureroase amintiri .

Solyaris este un film care nu trebuie ratat, dar daca va ganditi sa-l vizionati, tineti minte ca dureaza 3 ore, iar multe cadre sunt extreme de lungi si ar putea parea plictisitoare.



8. Iron Man (2008)

iron manEste, fara indoiala, cel mai de succes blockbuster al verii 2009, dupa The Dark Knight, asa cum o demonstreaza topul incasarilor. Iron Man a adus aproape 400 de milioane de dolari in buzunarele producatorilor, care, insipirati de asemenea reusita, s-au pus din nou pe treaba pentru un Iron Man 2.

Pentru cei care nu au vazut inca Iron Man, povestea suna cam asa: Tony Stark este un playboy cu veleitati de geniu ingineresc. In timp ce isi prezinta un nou tip de racheta in Afghanistan, Stark este ranit si luat prizonier. In captivitate i se cere sa asambleze o racheta, dar in schimb isi creeaza o armura speciala si un sistem prin care sa ramana in viata dupa ce fusese ranit intr-un atac. Cu ajutorul armurii speciale reuseste sa scape si sa se intoarca in SUA, unde anunta ca nu va mai produce arme care sa ajunga apoi pe mainile insurgentilor. Bineinteles, in calea planurilor sale pacifiste sta Obadiah Stane, un colaborator de la Stark Industries care foloseste cercetarile lui Tony in scopuri personale. Bifam si SF-ul lui Jon Favreau ca fiind de vazut, mai ales ca acum poate fi gasit si pe DVD.



7. Twelve Monkeys (1995)

Regizorul Terry Gilliam a dovedit de-alungul timpului (Brazil, The Fisher King, Tideland) ca poate crea cu fiecare film o alta lume, de fiecare data mai originala si mai plina de imaginatie. Twelve Monkeys12 monkeys (tradus in romana Armata celor 12 maimute) nu face exceptie si se inscrie in categoria SF-urilor marca Gilliam in care cineastul isi testeaza limitele propriei creativitati.

In 1996 un virus letal a ucis 5 miliarde de oameni. In 2035, mai putin de 1% din populatia initiala a planetei a supravietuit traind in subteran. Un condamnat, James Cole, se ofera voluntar in cadrul unui experiment periculos: va fi trimis inapoi in timp in 1996 pentru a strange informatii despre virusul care a facut ravagii pe Pamant si despre cei care se presupune ca l-ar fi raspandit – Armata celor 12 maimute. Din nefericire, Cole este trimis insa in 1990, cu 6 ani mai devreme, este arestat si inchis intr-un spital de boli mintale, unde o intalneste pe psihiatra Kathryn Railly si pe Jeffrey Goines, un bolnav psihic, care este fiul unui faimos om de stiinta si expert in virusi. Cole o rapeste pe Kathryn pentru a-l ajuta sa gaseasca grupul revolutionar care se presupune ca ar fi eliberat virusul letal. Este cautat insa de autoritati pentru crima si rapire, si, pe deasupra, refuza sa se intoarca in viitor, fiind indragostit de Kathryn.

Gilliam este unul dintre cei mai vizionari regizori, iar cele 12 maimute ale sale sunt un must-see pentru oricine.



6. Terminator 2: Judgment Day (1991)

terminator 2James Cameron era celebru cu mult inainte de Titanic datorita celor doua filme din seria Terminator pe care le regizase in anii ’80 si la inceputul anilor ’90. Cel mai reusit film din serie este cu siguranta Terminator 2: Judgement Day: in 2029, un computer ultra inteligent, Skynet, lupta impotriva rezistentei alcatuita din putinii supravietuitori ramasi pe Pamant, dupa ce aproape distrusese omenirea in 1997. Skynet a gasit un mod de a trimite inapoi in timp niste cyborgi numiti Terminator pentru a-l anihila pe liderul rezistentei, desi in 1995 acesta este doar un copil. In apararea lui va lupta insa un alt Terminator, reprogramat de rezistenta pentru a-l proteja pe baiat.

Desi este putin probabil sa mai existe inca oameni care sa nu fi vazut macar un film din seria Terminator, noi va recomandam sa vizionati aceste filme, daca nu ati facut-o inca, mai ales ca in vara lui 2009 vom avea parte de cea de-a patra pelicula din serie.


Vom continua Topul 10 al celor mai bune filme SF intr-un articol viitor.


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea