Filme

Top 10 cele mai bune costume din filme

Care este primul lucru care va vine in minte atunci cand va ganditi la filmele de epoca, la filmele istorice sau la cele fantastice? Cu siguranta veti spune costumele. Imbracamintea personajelor din filme este la fel de importanta precum scenariul, regia, imaginea sau decorul, iar marile festivaluri de film si ceremoniile de premiere faimoase, precum Premiile Academiei Americane (Oscar) sau Premiile Academiei Britanice (BAFTA) au categorii speciale dedicate celor mai bune costume din filme. Numai designerii de costume stiu cu adevarat cat de mult se munceste pentru a realiza 50, 100 sau 10.000 de costume pentru un singur film, dar munca le este de cele mai multe ori rasplatita pe masura.

Am alcatuit un top 10 al celor mai bune costume realizate pentru film, insa stim ca selectia noastra este totusi una subiectiva, asa ca asteptam si parerile si preferintele voastre.

1. Elizabeth: The Golden Age (2007)

Se spune ca actrita Cate Blanchett, care o interpreteaza pe Regina Elisabeta I in filmul Elizabeth:The Golden Age, a fost nevoita sa mearga intr-o parte prin palat, din cauza rochiilor ample, masive, dar atat de frumoase.

cate

2. Gone with the Wind (1939)

Gone With the Wind este filmul preferat al cinefililor din intreaga lume, desi a trecut mai bine de jumatate de secol de la realizarea sa. A ramas celebru pentru cuplul de actori Vivien Leigh (Scarlett O'Hara) si Clark Gable (Rhett Butler), dar si pentru costumele spectaculoase.

scarlett

3. Amadeus

Amadeus este povestea vietii celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, W.A. Mozart, este povestea maririi si decaderii sale si vesnicei dispute cu rivalul Antonio Salieri. Filmul a fost, bineinteles, recompensat cu un premiu Oscar pentru cele mai bune costume.

mozart

4. Marie Antoinette (2006)

Marie Antoinette, regizat de Sofia Coppola a fost unul dintre cele mai asteptate filme ale anului 2006, insa pelicula a dezamagit din mai toate punctele de vedere, cu exceptia costumelor, pentru care a si primit un premiu Oscar.

sofia coppola

5. Shakespeare in Love (1998)

Dupa cum spune si titlul, Shakespeare in Love, filmul presupune o poveste de dragoste intre celebrul scriitor englez si tanara aristocrata, interpretata de Gwyneth Paltrow. La Oscarurile din 1998, filmul a castigat cele mai importante premii, in fata favoritului de atunci Saving Private Ryan. Bineinteles, ca printre categoriile la care pelicula lui John Madden a iesit castigatoare se numara si cea pentru cele mai bune costume.

paltrow

6. The Last Emperor (1987)

The Last Emperor, in regia lui Bernardo Bertolucci, este povestea ultimului imparat al Chinei si unul dintre cele mai "oscarizate" filme, printre premiile obtinute se regaseste si unul pentru costume.

bertolucci

7. Lord of the Rings

Fara indoiala, trilogia Lord of the Rings este unul dintre cele mai mari succese cinematografice, filmul detinand un adevarat record in materie de premii cu un palmares de nu mai putin de 17 premii Oscar. Lord of the Rings: The Return of the King, ultima parte a trilogiei a obtinut si trofeul pentru cele mai bune costume.

peter jackson

8. Gladiator (2000)

Filmul lui Ridley Scott l-a pus pe australianul Russell Crowe pe lista celor mai cautati actori de la Hollywood, aducandu-i si mult ravnitul Oscar pentru cel mai bun actor. Gladiator a strans cinci premii Oscar, dintre care, ati ghicit, unul pentru costume.

ridley scott

9. Titanic (1997)

Este filmul cu cele mai mari incasari in istorie, cele mai multe premii Oscar (11) si probabil cu cele mai multe fane, datorita prezentei lui Leonardo DiCaprio. Titanic le-a adus celebritatea celor 2 protagonisti, Leornardo DiCaprio si Kate Winslet.

titanic


10. Moulin Rouge! (2001)

Moulin Rouge (regia Baz Luhrmann), cu Nicole Kidman si Ewan McGregor, este unul dintre cele mai bune filme musical realizate vreodata, desi a fost catalogat drept prea excentric si pretentios, cu o coloana sonora prea moderna pentru epoca in care este plasat. Dintre multele nominalizari la Oscarurile din 2002, filmul a reusit sa iasa invingator la costume si decoruri, cum de altfel era de asteptat.

nicole

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea