Filme

#_thick-as-thieves-2009 #romanov #rusia #spargere #hot #film #actiune #antonio banderas #morgan freeman #hoti de onoare #thick as thieves #cronica

Thick as Thieves - o spargere SF si niste hoti reciclati de Hollywood

Urmarind acest film am realizat inca o data ca baietii astia de la Hollywood chiar nu se plictisesc de a scoate pe banda rulanta filme cu spargeri minune realizate de hoti profesionisti, nascuti pentru a fi hoti. Exemplele de astfel de pelicule sunt nenumarate, incepand cu Entrapment (1999) cu Catherine Zeta-Jones si Sean Connory in rolurile principale pana la Ingerii lui Charlie, The Score si multe altele.

La ce concluzie se ajunge? Simplu. Daca vrei sa urmaresti un film profesionist realizat pe aceasta tema, du-te inapoi cu cateva decenii si intra in mijlocul actiunii din filmul How to steel a million/Cum sa furi un milion de dolari (1966) cu Audrey Hepburn si Peter O`Toole in rolurile principale.

Daca inca nu te-ai hotarat sa te teleportezi, citeste mai departe cele ce urmeaza si vezi intre timp de unde sa faci rost de o masina a timpului. Nu de alta dar vizionarea peliculei Thick as Thieves nu presupune in niciun caz un cumul de cunostiinte necesare pentru aptitudinile tale de subtilizator, ci mai degraba o oaza de relaxare la un popcorn cu baietii si cam atat.

Un Antonio Banderas cam trecut si un Morgan Freeman nascut pentru a fura

Hoti de onoareFilmul incepe cu un Antonio Banderas (cam trecut) in rolul unui hot profesionist ce da o spargere intr-un metrou pentru niste diamante. Evident ca lucrurile nu ies chiar cum si-ar fi dorit el si mana lunga a autoritatii se furiseaza prin vagoane prin prezenta a 2 politisti, total cretini dupa parerea mea.

La vederea politistilor, macho-ul nostru pus pe ilegalitati, pe numele sau Gaby se pune pe fuga, unde in alta parte decat spre acoperisul trenului aflat in miscare. Fiind un adevarat profi, acesta tradeaza legiile firii si ale fizicii in genere, nemiscandu-i-se niciun muschi al fetei pe parcursul escaladarii,  desi se presupune ca respectivul metrou avea multi kilometri la ora, si, in final, scapa.

Va intrebati acum unde erau in aceste momente politistii cu grave lacune pe teritoriul neuronial? Simplu, scoateau toti calatorii din vagoane in statie, ii puneau sa se intinda pe jos si creau o adevarata ambuscada propice pentru hotul nostru. In aceste conditii, teafar si nevatamat, Gaby se indreapta spre iesire si da peste un un veteran in ale furtisagurilor, specializat pe obiectele de arta, pe numele sau Ripley.

Interpretat de Morgan Freeman, personajul Ripley vine sa-i propuna lui Gaby o spargere de zile mari care consta in furtul a 2 oua Faberge apartindand Romanovilor, dintr-un seif ultra-mega-tetra securizat. Miza? 20 milioane de dolari de caciula.

O spargere SF cu un latino-lover si un batranel degajat

Hoti de onoare1Ca povestea sa fie mai piperata, in peisaj intervine si o blonda focoasa pregatita sa-l seduca pe Gabi. Pe numele sau Alexandra, tanara blondina este de fapt fina lui Ripley, in custodia careia a intrat, dupa ce tatal sau, hot si el, a fost ucis. In timp ce minutele se scurg si floricelele vi se termina, veti putea observa un sir lung de rasturnari de situatie din care la final se descopera ca niciunul dintre personaje nu este ceea ce pare.

In plus veti beneficia de cliseul potrivit caruia dragostea invinge tot si nu tine cont de legi si veti asista la o spargere SF cu un latino-lover + un batranel degajat, parca sictirit ca a fost prins in acest film. Dar asta va las pe voi sa descoperiti.

In ceea ce priveste prestatia actorilor, nu prea sunt multe de spus. Morgan Freeman ramane totusi Morgan Freeman si joaca decent, chiar daca la un moment dat sare calul cu monologul acela plin de intelepciune in care duce meseria de hot la nivel de arta, marturisind intr-un final ca „s-a nascut pentru a fura”.

Antonio Banderas, in schimb, ar trebui, dupa parerea mea, sa depaseasca momentul de latin-lover. Desi ne arata prin cateva scene de sex cu minunata Alexandra ca are inca fese ferme, se indreapta totusi catre 50 ani si pungile de sub ochi vin sa ne intareasca convingerea. Si ca tot veni vorba de Alex, ei bine aici pot sa zic ca m-am cam enervat. 

Radha Mithcell - Perestroika letala, lipsita de forme si scalambaiata

Hotide onoare2Radha Mitchell, cea care interpreteaza personajul, a fost distribuita intr-un rol care clar nu o avantajeaza in niciun fel. Alex trebuia sa fie o rusoaica fatala, inteligenta, cu replici spumoase venita sa-l innebuneasca pe saracul Antonio. Dar scalambaielile, gesticularea in exces, lipsa totala de forme (chiar e slaba rau) nu mi-au creat sub nicio forma imaginea de Perestroika letala.

Cat despre efectele speciale. Mi s-au parut desprinse din anii `90, nu inteleg de ce mai sunt inca folosite in secolul `21. I-Phone-ul lui Ripley a venit sa mai improspateze un pic imaginea acronica, cat despre spargerea data de cei 2 cu ajutorul acestui minunat telefon si al altor mecanisme dubioase si de neinteles ma indrept catre o unica nebuloasa: Oare totii hotii acestia de la Hollywood vin la pachet cu bogate cunostiinte in matematica, fizica, inginerie, biometrie, informatica si alte stiinte exacte?

Rasturnarile de situatie, care sunt intr-adevar spectaculoase au salvat un pic scenariul plin cu duiumul de replici destul de rasuflate. Iar ultimele 5 minute te mai binedispun, dandu-ti de inteles ca a meritat pana la urma sa consumi o punga intreaga de floricele si sa intepenesti intr-un scaun incomod, timp de 2 ore. Si ca nota de subsol, mai adaug ca Marcel Iures isi face si el simtita prezenta printre celebritatiile disribuite in aceasta pelicula destul de slabuta. Vizionare placuta!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea