Filme

#lewis #evolutie #_there-will-be-blood-2007

There Will Be Blood - cronica unei evolutii

Unul dintre cele 5 filme nominalizate la Oscar 2008 in categoria Cel mai bun film si filmul care i-a adus actorului principal, Daniel Day Lewis, un bine-meritat Oscar, There Will Be Blood a avut premiera oficiala in Romania in 21 martie.

Nu este filmul care poate sparge tipare caci filme de acest gen am mai vazut. Si nu este nici un film care va rupe in box office si va umple salile de cinema caci nu are nimic usor de digerat in el.

Este in schimb un film lipsit de clisee si comercial, un film extraordinar ca si opera de filmologie, un film de care ori te indragostesti de la primele 2 cadre ori nu-l percepi si digeri deloc. Din fericire pentru mine, m-am incadrat in prima categorie.

Cadru dupa cadru, imagine dupa imagine si aparitie a lui Lewis dupa aparitie, filmul te loveste, asa cum spunea Peter Travers, ca un uragan . Si nu va asteptati la scene rapide, cadre obositoare si replici de montagne rousse.

Filmul loveste tocmai prin liniste si atentie, prin cadre lungi si atmosfera monotona. Isi extrage dinamismul tocmai din intensitatea si puterea cu care Lewis apare pe ecran si, pe langa asta, si din modul aparent calm in care e construit.

O evolutie intensa si dinamica in liniste

Avem de-a face cu o poveste a unui petrolist, Daniel Plainview (Daniel Day Lewis), aflat in cautare de mine de petrol si terenuri in care nu s-a mai forat. Ii place ceea ce face si isi doreste sa castige de pe urma muncii sale. Alaturi de el poarta un orfan caruia ii zice fiu. La inceput il folosea pe post de figura inocenta care sa inspire incredere, cu timpul, insa, devine o parte semnificativa din el.

Daniel Plainview creste si se dezvolta experimental si emotional sub ochii nostri. Indiferent si lipsit de emotii la interior si la inceput, Daniel isi ofera toata afectivitatea si toata ura de care este in stare pe parcursul evolutiei sale.

Pare ca nu-i pasa si ca iubirea, acceptarea si admiratia sunt concepte de neinteles pentru el. Si daca il cunosti asa si il accepti asa de la inceput, ai de-a face cu o rabufnire etapizata de-a lungul evolutiei: descoperi ca isi doreste iubire chiar daca crede ca nu e capabil si isi doreste acceptarea principiilor si valorilor sale chiar si cu pretul unei crime.

Este linistit, vorbeste putin si are doar cativa oameni de incredere in jurul sau. Insa tot ceea ce face si zice este mult mai puternic si semnificativ decat ar putea sa para. Actiunile si gesturile sale sunt atat de motivante incat deviza sa in viata “va curge petrol” se transforma metaforic in “va curge sange” pentru a-i permite lui sa faca atat mental, cat si fizic tot ceea ce isi doreste.

Modul linistit si intens pana la durere in care este construit personajul este de-a dreptul captivant. Ai un personaj, o lume exterioara si o furtuna interioara. Si totul pare tras cu incetinitorul si lancezit. Tocmai aceste aspecte de suprafata – incet si prea incet – ar putea indeparta succesul comercial si reactiile entuziaste ale publicului.

Insa daca reusesti sa vezi sub cadre si imagini si sa intri in mijlocul furtunii din interiorul personajului, esti un mare norocos. Te vei bucura de o experienta cinematografica minunata.

In concluzie, There Will Be Blood, este un film remarcabil, un film construit pe un personaj si un actor de exceptie, un film fara clisee si ale carui dezvoltare si suspans cresc ametitor.

Un film pe care il recomand tuturor celor care isi doresc o adevarata experienta cinematografica plina de emotie, imaginatie si tensiune.

NOTA: 10/10


Trailer There Will Be Blood



Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea