Filme

#_severance-2006 #christopher smith #toby stephens

"Severance" - sange si umor englezesc

Eram destul de reticenta in a vedea Severance si mi-a luat ceva timp pana sa ma conving sa-l vizionez. Tot ce stiam despre film era faptul ca se vroia a fi o comedie horror (si deja ma gandeam ca avea sa fie un film in genul lui Scary Movie) si ca fusese lansat in cinematografe acum mai bine de doi ani. In ceea ce ma priveste, nu erau niste motive suficient de bune sa ma faca sa-l vad.

Totusi, Severance chiar este o comedie horror reusita, care urmeaza reteta clasica a unui film de groaza (o mana de oameni care incep sa fie literalmente vanati din prima jumatate de ora) peste care regizorul si scenaristul toarna cateva replici amuzante. Destul cat sa iasa un horror, dar nu si o comedie. Ce este comic in Severance este situatia si modul in care regizorul a ales sa rada de propriile personaje.

Un horror cum s-a mai vazut si…nu prea

Pe scurt, filmul urmareste aventurile unui grup de angajati ai unei mari firme producatoare de armament, care sunt trimisi in teambuilding, nu pentru a se relaxa, ci pentru a afla mai multe despre companie, despre managerul general si despre cum ar trebui sa functioneze o echipa ca sa vanda cat mai multe mine anti-persoana in cat mai multe zone de conflict. Evident angajatii Palisade (asa se numeste compania) nu se roaga pentru pacea mondiala!

Trimisi, deci, in teambuilding undeva la granita dintre Ungaria si Serbia (in film este mentionata granita cu Romania, dar nu credeti tot ce vi se spune), angajatii Palisade ajung in mijlocul unei paduri, dupa ce soferul ungur al autocarului ii lasa balta, pentru ca drumul era blocat. Confruntat cu o situatie de criza, sare in fata tantos, managerul. Cu creierul spalat de pretiosul crez al companiei, managerul isi reia functia de conducere si in mijlocul taramului de nicaieri, fortandu-si angajatii sa-l urmeze in cautarea luxoasei cabane promise.

Dupa ore de cautari, grupul de teambuilding in frunte cu managerul entuziasmat ajunge la cabana, insa imediat isi dau seama ca nu este ceea ce li s-a promis. Curand insa, vor afla ca, casuta din padure, nu este nici ce pare a fi. Cand gasesc dosare ale unor criminali de razboi in magazia din spatele cabanei, angajatii Palisade isi dau seama ca de fapt au nimerit intr-unul din centrele in care erau “tratati” cei mai periculosi criminali de razboi. Adunandu-se la o sesiune de povesti in jurul unei placinte mai mult decat suspecte, angajatii Palisade ajung la concluzia ca acei criminali de razboi (care ar fi trebuit eliminati candva chiar cu arme livrate de compania Palisade) ar putea fi inca in libertate…dar asta este doar o legenda rurala.

Legenda se dovedeste in cele din urma, a fi cat se poate de reala: criminalii de razboi ramasi in viata incep vanatoarea de angajati Palisade. Din teambuilding scapa doar cine poate, cine se dovedeste cu adevarat inteligent si capabil sa rezolve o situatie de criza. Si acela nu este managerul, nici directorul companiei, nici angajatul responsabil de strategie, nici cel de la resurse umane, ci verigile slabe din Palisade, blonda fragila si cosmopolita si amatorul de "ciuperci magice", sex si adrenalina, care ii transeaza fara mila pe vanatorii deveniti vanat.

Numele personajelor nu sunt importante, de aceea nici nu le-am mentionat, pentru ca filmul nu construieste individualitati, ci creeaza tipologii pentru ca mai apoi, printr-o rasturnare de situatie, sa le darame spre amuzamentul audientei. Cel mai interesant este, de departe, managerul: incapabil sa-si conduca echipa sau s-o scoata din incurcatura pe care chiar el o crease, cu idei fixe si nepotrivite, incapatanat si orgolios, "el lider maximo" al grupului Palisade moare undeva pe la jumatatea filmului, calcand chiar pe una din minele anti-persoana (care ar fi putut arunca in aer si un tanc) pe care le lauda atat intr-un filmulet cu oferte promotionale la arme de distrugere in masa .

Severence = sange cu glume

De ce este Severance o comedie horror reusita? Pentru ca nu are pretentii, ceea ce veti vedea este cam tot ce ofera filmul, nu se zbate sa dea peste nas cu vreun mesaj care nu-si are rostul, nu incearca sa fie exagerat de amuzant (exista totusi niste scene destul de fortate, pe care regizorul le-a vrut comice, dar care nu reusesc sa semene decat cu gagurile aberante din filmele mute de la inceputul secolului trecut, precum cea cu doborarea unui avion comercial cu o bazooka marca Palisade) si nu improasca cu prea multe membre si sange ecranul asa cum am vazut in Saw.

Filmul regizat de Christopher Smith mizeaza pe comicul de situatie, pe un grup de personaje credibile si bine interpretate de cativa actori britanici destul de cunoscuti (Toby Stephens, Claudie Blakley, Danny Dyer, Andy Nyman, Babou Ceesay, Tim McInnerny) si pe un simt al umorului cat se poate de englezesc . Cert este ca Severance este una dintre cele mai bune comedii horror pe care le-am vazut vreodata…si nu am vazut multe!


NOTA: 7.5/10


Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea