Filme

#_restul-e-tacere-2008 #cinematorgrafie #2008 #nae caranfil #restul e tacere

Restul e Tacere - un film despre un film

Ultimul film al lui Nae Caranfil, Restul e Tacere, este o incercare de a reconstitui inceputurile industriei cinematografice romanesti. Este un film despre cum se face un film. Este, in acelasi timp, una dintre cele mai scumpe productii cinematografice romanesti din ultimii ani.

Povestea il are in prim plan pe Grig (Marius Florea Vizante), fiul unui celebru actor (Sandu Mihai Gruia) al Teatrului National, care, cu toate ca a incercat sa o ia pe urmele tatalui, nu are ceea ce se cauta la un actor in anii 1911. Este prea scund, prea excesiv si prea timid pentru scena teatrului, motiv pentru care rateaza admiterea la Conservator. Cu toate acestea tatal sau incearca disperat sa isi pastreze fiul in lumea aceasta oferindu-i diferite slujbe administrative in teatru.

Un film despre cum se face un film

Grig, insa, descopera incet incet farmecul unei noi arte, o arta considerata o rusine si ceva pentru cei lipsiti de talent: cinematografia. Impreuna cu un grup de prieteni actori si un cameraman infiinteaza o societate care se va ocupa de productie de film. Dorinta cea mare a lui Grig este sa realizeze primul film romanesc : un film lung si amplu despre razboiul cu turcii, o reconstituire fidela a razboiului de independenta a Romaniei.

Desigur societatea culta si de elita a acelor vremuri nu era deschisa la o astfel de tentativa. Singurul sau obstacol este compania franceza Gaumont care dispunde de fonduri si materiale pentru « a fura » si construi ideea lui Grig.

Insa aparitia mesianica a mosierului Leon (Ovidiu Niculescu) il face pe Grig sa isi vada visul cu ochii. Curajos si inventiv, Grig reuseste sa il convinga pe bogatul patron al artelor sa ii finanteze proiectul si distruga orice obstacol.

Vom patrunde in lumea celor care incearca sa isi realizeze visul, in lumea celor care lupta pentru un rol si pentru o idee. Vom vedea cum se facea pe atunci un film, ce inseamna platou de filmare si decoruri reale, actori de umplutura si conceptul de figurant. Vom vedea ce inseamna sa pui totul la munca si ce inseamna sa lupti cu vremea, cu nevoile umane si cu capriciile epocii pentru a regiza si produce un grandios proiect cinematografic.

Leon devine tata si dusman al propriului fiu adoptiv

Ince, incet Leon capata rol de parinte, tatal care are incredere in fiu, si il transforma pe tanarul de 19 ani intr-un regizor pe cale de a-si vedea visul implinit.

Regizarea si productia unui astfel de film grandios ne poarta cu un umor inteligent al replicilor printre cadre si imagini savuroase ale epocii: generali mai batrani ca timpul isi pun memoria la lucru, iar ostasi ai armatei romane invie campul de batalie. Filmul ia cu incetul nastere si productia pare ca va avea parte de un final imbucurator.

Insa, Leon, tatal adoptiv, isi dezamageste fiul si ia asupra lui toate succesele si onorurile productiei cinematografice, care, in ciuda artei si a lungimii, devine un succes. Dandu-i la o parte pe toti cei implicati in film, Leon este cel care se va bucura de toata victoria. Insa, Grig nu-si va uita niciodata implicare, visul si, mai ales, munca plina de peripetii.

Un film ce poate fi un succes comercial

Restul e Tacere, spre deosebire de alte filme predecesoare, poate deveni un succes comercial. Actorii joaca si sunt foarte bine alesi. Marius Florea Vizante reuseste sa dea viata intr-un mod atractiv si inteligent tanarului Grig, in timp ce machiajul si restul efectelor fac din Ovidiu Niculescu un Leon extrem de viu: ii simti chemarea auto proclamata si dragostea pentru arta in fiecare gest si in fiecare inflexiune a vocii.

Aparitia Mirelei Zeta este iarasi una delicioasa: in rolul tinerei parvenite si mincinoase, Emilia, de care Grig se va indragosti, Mirela Zeta te face sa simti culoarea epocii si sa patrunzi acolo.

De fapt, intreaga distributie a filmului reuseste sa creeze acele timpuri fara eforturi chinuite si false. Filmul, sub bagheta lui Caranfil poate deveni unul savuros pentru orice varsta si public. Are de toate de la imagini care nu plictisesc la replici inteligente, de la actori bine alesi si care nu dau impresia de falsitate la o poveste frumoasa si invingatoare.

O productie scumpa si in care s-au investit multe, Restul e Tacere este un film ce nu trebuie ratat si pe care il recomand cu caldura.

NOTA : 9/10




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea