Filme

#romantic #comedie #richard berry #judith godreche #_j-veux-pas-que-tu-t-en-ailles-2007

Nu pleca! - ghid de recucerire a unei neveste disperate

Ce faci daca, barbat fiind, iti auzi nevasta rostind in somn numele unui alt barbat? Ce faci, daca, pe deasupra, mai esti si psihanalist? Te apuci bineinteles sa dezlegi puzzle-ul si sa incerci sa-ti vindeci nevasta plictisita de o fantezie sexuala extrem de incomoda. Cam asa s-ar putea rezuma filmul lui Bernard Jeanjean , J’veux pas que tu t’en ailles.

Cineastii francezi nu vor scapa prea curand de marota triunghiului amoros. Sotul, amantul si nevasta formeaza un loc comun, se pare, mult prea placut pentru regizorii din hexagon, care il tot exploateaza de zeci de ani incoace fara a produce o pelicula originala sau macar notabila.

Si in J’veux pas que tu t’en ailles (Nu pleca!) avem un sot incornorat de o nevasta ignorata cu un amant, evident mai tanar, si mai “picant”. Paul (Richard Berry) este un psihanalist parizian care suspecteaza ca sotia il insala, dupa ce o aude in somn rostind numele unui cert Raphael. Va avea o surpriza cand isi va da seama ca amantul Carlei (Judith Godreche) este chiar unul dintre pacientii sai.

Calm, calculat si integru, Paul isi asculta pacientul, pe Raphael (Julien Boisselier), un tanar bucatar cu origine exotica si un complex oedipian cam dezvoltat, incercand sa afle de ce sotia il insala si de ce relatia lor a ajuns pe butuci. Amantul nici nu banuieste ca sedintele lui de terapie se transforma treptat in mici inchizitorii despre mariajul nefericit al noii sale iubite si isi deschide senin sufletul psihanalistului pe care il vede ca pe un salvator.

Tirada continua, iar Paul incearca sa-l manipuleze pe Raphael pentru a afla ofurile sotiei sale, sperand in acelasi timp ca va reusi sa aprinda din nou flacara iubirii. De aici se naste si comicul de situatie pe care regizorul il foloseste pentru a da un aer nou unei teme demult expirate. Filmul nu ridica probleme existentiale si nici nu sondeaza personajele in profunzime pentru ca nu are intentia de a cadea in dramatic, ci dimpotriva.

J’veux pas que tu t’en ailles este o comedie romantica , lejera, superficiala, dar care poate fi oricand folosita drept ghid de cum sa-ti recuceresti nevasta sau iubita... totul este sa iti si dai seama ca ai pierdut-o. Amuzant si bine ritmat, fara sa plictiseasca, filmul a starnit de cateva ori rasetele chicotitoare ale doamnelor din sala… stim noi de ce!

Din trioul de actori nu impresioneaza jocul nici unuia in mod particular, dar este de remarcat faptul ca prestatia lor nu plictiseste. Julien Boisselier beneficiaza poate de paritura cea mai interesanta si reuseste sa transmita publicului framantarile si frustarile interioare ale personajului sau folosindu-se in buna masura de limbajul corpului . Judith Godreche este obisnuita cu rolurile de sotie inselata /parasita sau amanta plictisita, ea interpretand personaje asemanatoare si in L’auberge espagonole si The Man in the Iron Mask.

Va recomand sa vedeti J’veux pas que tu t’en ailles pentru ca nu are pretentii de film elitist, este doar o comedie romantica, bine construita si ritmata, care va va binedispune cu siguranta. Si daca v-a placut comedia americana Prime/Cu iubirea la psihiatru, cu siguranta veti fi incantati si de varianta sa frantuzeasca .

NOTA: 7/10

Trailer Nu pleca!


Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea