Filme

#_non-pensarci-2007 #valerio mastandrea #venetia #festival de film #2007 #drama #comedie

Non pensarci - nu lua in seama "normalitatea"!

Punk rock, fiu ratacitor, familie disfunctionala, delfini, prieteni sinucigasi, lichior de cirese, prostituate ispititoare, faliment si mult umor. Pe scurt, sunt doar o parte din ingredientele cu care vine regizorul comediei italiene Non pensarci (Nu ne lua in seama) si va spun doar atat: pregatiti-va sa fiti cuceriti!

Filmul lui Gianni Zanasi este o tragi-comedie, care a impresionat inca de la aparitia sa in cadrul Festivalului de la Venetia de anul trecut cand a fost declarat “cel mai bun film italian in 2007”, despre cat de greu este sa fii si sa ramai normal intr-o lume ce tine cu tot dinadinsul sa-ti intoarca viata pe dos.

Punk rock la 35 de ani

non pensarciStefano Nardini (Valerio Mastandrea) canta intr-o trupa de punk rock, desi are 35 de ani, iar colegii sai de formatie sunt inca la varsta pubertatii. Succesul intarzie sa apara si Stefano se chinuie sa-si castige existenta in capitala aglomerata a Italiei pana cand primeste un “dus rece”: isi surprinde prietena inselandu-l cu un tip dintr-o trupa concurenta. Dezamagit si confuz, Stefano se intoarce acasa la parinti sperand ca alaturi de cei dragi va gasi resursele necesare pentru a trece peste sirul de esecuri din viata sa.

Ce gaseste insa la resedinta familiei Nardini ii intrece si cele mai pesimiste asteptari: parinti instrainatinon pensarci cu vieti separate, un frate (Giuseppe Battiston) depresiv, obez, in prag de divort si indragostit de o prostituata, care se incapataneaza sa continue o afacere de familie falimentara, o sora (Anita Caprioli) absenta si posibil lesbiana care a abandonat facultatea pentru a se dedica ingrijirii delfinilor, niste prieteni la fel de rataciti prin viata ca si el si niste limitatoare de viteza, amplasate din 10 in 10 cm in fata casei, care parca ar fi incercat sa-l avertizeze de dezastrul din spatele portii din fier forjat.

Inspaimantat si bulversat in prima instanta, Stefano incearca sa resusciteze relatiile familiale, dar destupa, de fapt, un butoi cu pulbere. Fara sa vrea, nefericitul protagonist devine confidentul universal in capul caruia se sparg toate “adevarurile” nespuse de zeci de ani, pana cand acesta incepe sa regrete intoarcerea in sanul familiei sale complet disfunctionale.

Daca va reusi Stefano, fiul ratacitor, sa mentina echilibrul familiei sale in timp ce se lupta sa-i salveze pe parinti, pe frati, pe prieteni si pe sine de la o stare de depresie colectiva si sa recupereze afacerea de familie intrata intr-un faliment aparent ireversibil dupa o serie de ipoteci riscante, ramane sa descoperiti in sala de cinema.

Non pensarci – perfectiune tragi-comica

Scenariul, regia si distributia functioneaza perfect sub indrumarea regizorului Gianni Zanasi. Non pensarci este un film amuzant, emotionant si ironic al carui star incontestabil este Valerio Mastandrea. Jocul sau actoricesc cucereste, fascineaza si te lasa fara replica. Scena muta, dar atat de graitoare, in care descopera ca prietena il insala si conversatia pe care incearca s-o initieze apoi cu amantul intr-un moment atat de stanjenitor starnesc rasul si compasiunea deopotriva.

non pensarciMimica si limbajul corpului lui Mastandrea mi-au amintit de regretatul actor italian Massimo Troisi, iar jocul sau simplu si deosebit de expresiv este forta motrice a intregului film. Nu vreau sa minimalizez performantele celorlati actori (Giuseppe Battiston, Anita Caprioli, Teco Celio – tatal, Gisella Burinato – mama lui Stefano), excelente de altfel, dar Valerio Mastandrea este pur si simplu genial mai bine de o ora si jumatate.

Cu o poveste buna si bine structurata, cu nenumarate scene care starnesc rasul (ca de exemplu, pasiunea pe care o face Stefano pentru un vitezometru montat paradoxal pe o alee necirculata) si o distributie al carui joc actoricesc merita aplaudat la aproape fiecare cadru, Non pensarci este, indubitabil, unul dintre cele mai bune filme italiene din ultimii ani si nu exagerez deloc daca afirm ca ar fi meritat macar o nominalizare la premiile Oscar pentru cel mai bun film strain. Mergeti si vedeti-l!

NOTA 9/10


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea