Filme

#_comoara-nationala-2-cartea-secretelor-2007

National Treasure ...reloaded

Asa cum se intampla cu majoritatea continuarilor, si partea a doua a deja celebrului film lansat in 2004 (National Treasure 1) si care l-a facut cunoscut publicului cinefil pe cautatorul de comori , Ben Gates in persoana lui Nicolas Cage, National Treasure 2: The Book of Secrets / Comoara Nationala 2: Cartea Secretelor a parut prea mult si prea lung.

Sub regia aceluiasi Jon Turteltaub, aceasta a doua parte ii aduce in distributie pe Ed Harris si Helen Mirren, alaturi de “veteranii” Nicolas Cage, Jon Voight, Harvey Keitel, Diane Kruger si Justin Bartha.

Cum Cage continua sa fie Ben …

Descoperirea comorii Cavalerilor Templieri l-a transformat pe Ben in cel mai celebru vanator de comori al lumii. Acum, in National Treasure 2: The Book of Secrets, se descopera o pagina de mult pierduta din jurnalul asasinului lui Lincoln , John Wilkes Booth. Informatiile din pagina rupta il incrimineaza pe un stramos al familiei lui Ben, Thomas Gates. Se pare ca acesta ar fi conspirat la asasinarea Presedintelui Lincoln.

Ben si tatal sau, Patrick (Jon Voight), demareaza o misiune aproape imposibila pentru a spala onoarea familiei si a scoate adevarul la iveala. Li se alatura Abigail Chase (Diane Kruger), fosta iubita a lui Ben, arhivista specializata in istoria Americii, Riley Poole (Justin Bartha), un real geniu tehnic, si mama lui Ben, profesoara de lingvistica (Helen Mirren), singura care poate deslusi semnele unei limbi stravechi, datand dinaintea sosirii conquistadorilor pe continentul american.

Aventura lor strabate intregul glob, trecand prin cele mai bine pazite locatii din Washington D.C., Paris sau Londra, precum si prin tinuturi stravechi, sacre, de pe continentul nord-american.

Sa-l rapesti pe presedintele Americii nu pare o problema prea mare

Ca tehnica de realizare reuseste sa stea in picioare. Filmul ne poarta prin locuri interesante si palpitante, insa rapiditatea cu care trecem de la Paris la Londra sau pana in biroul oval din Casa Alba poate deveni frustranta.

Nu ai timp sa respiri sau sa digeri ultimile actiuni ale personajelor. Prea brusc si prea repede treci dintr-o parte in alta fara ca ceva sa ramana in memorie. Si acestei regii frsutrante, i se adauga si un scenariu exagerat: de la scotocirea fara nici o amenintare prin biroul oval din Casa Alba pana la rapirea celui mai bine pazit om din America – presedintele (Bruce Greenwood), povestea pare prea ireala si aproape imposibila.

Si m-am asteptat sa vad ceva la fel de palpitant si real ca in prima parte. Am avut insa parte de ceva “prea mult” care a reusit, in pofida multei informatii primite in scurt timp, sa ma plictiseasca pe alocuri si sa ma frustreze in cele mai multe momente.

O distributie de exceptie ce nu e facuta pentru astfel de sequel

Pentru Cage&Co, a doua parte a filmului, National Treasure 2, a fost prima aparitie intr-un sequel. Si nu cred ca problema a fost de la actori. Sa nu uitam ca avem de a face cu premianti Oscar si cu actori care sunt cunoscuti pentru rolurile inteligente si dinamice cu care ne-au obisnuit. Replicile cam seci, povestea exagerata si situatiile imposibile si prea rapide nu i-au ajutat, ci mai degraba au demonstrat ca nu sunt facuti sa participe la un astfel de sequel. Cu totii par ca ar mai fi avut ceva de zis sau de facut, insa timpul si povestea nu le-a permis.

Distributia filmului a avut parte si de doi membrii noi in persoana lui Helen Mirren si Ed Harris. In rolul fostei sotii prea severe si intolerante pentru un sot aventurier ca Patrick Gates, Helen Mirren reuseste sa faca un rol placut si cred ca aparitia ei pe ecran mai salveaza din film.

In schimb, Ed Harris (in rolul lui Mitch Wilkinson, cel care lupta cu inversunare sa puna mana pe dovezi inaintea lor, le saboteaza misiunea si chiar le ameninta viata), de patru ori nominalizat la Oscar, lasa aceeasi impresie pe care o lasa restul distributiei: exagerat, imposbil si cu prea putin timp.


In final, nu va pot recomanda cu cea mai mare caldura filmul, insa daca v-am facut curiosi sa vedeti daca s-a putut sau nu mai mult decat in 2004, va doresc vizionare placuta!

NOTA: 4/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea