Filme

#_mr-brooks-2007

Mr Brooks

Mr Brooks face parte din categoria filmelor cu criminali in serie. Este considerat un thriller psihologic care incearca sa redea trairile interioare ale unui barbat dominat de placerea de a ucide, o placere pe care subconstientul sau a ajuns sa o considere o boala, o dependenta de care s-ar putea vindeca.

Avem un ucigas in serie , un criminal sociopat cu o viata perfect normala in aparenta, dar cu un alter ego dependent de nevoia de a ucide, un criminal atent si care nu face greseli (remember "American Psycho"). Kevin Costner, un actor cu o prezenta destul de atractiva pe ecran, este de data aceasta Mr. Brooks.

Mr Brooks este omul de afaceri al anului in Portland, acelasi Mr. Brooks este si crimninalul in serie al anului, tot in Portland. Kevin Costner incearca, cu ajutorul unei regii si a unui scenariu desigur (!), sa ne prezinte un ucigas in serie cu dubla personalitate.

In viata de zi cu zi, Brooks este un om de afaceri respectabil, recent ales omul anului, cu o sotie atragatoare (Marg Helgenberger) si iubitoare si cu o fiica studenta. Ego-ul sau, sugerat de Marshall (William Hurt), prietenul imaginar/egoul cel rau/simbolul dependentei sale de a ucide, este cel care il face sa iasa la "vanatoare". Brooks cel aparent normal stie ca asta e o dependenta si vrea sa scape de ea ducandu-se la intalnirile alcoolicilor anonimi.

Insa Marshall (William Hurt) reuseste sa il convinga pe Brooks - ucigasul - sa ucida iar (dupa o pauza de doi ani care se incheie cu inceputul filmului). De data aceasta Brooks, de altfel foarte atent si discret, face o greseala, una care va starni complicatii in viata lui aducandu-i in poveste si pe detectiva cu probleme personale (Demi Moore) pe care Brooks ajunge sa o admire (remember "Tacerea Mielor"/"Hannibal") si pe fotograful (Dane Cook) care i-a surprins greseala iar acum... surpriza!... isi doreste sa invete de la maestru care e treaba cu ucisul. De aici ar trebui sa ajungi si sa il indragesti si sa il admiri pe criminal (remember Natural Born Killers).

Ploturi

Acesta e si momentul in care ne dam seama ca avem de-a face cu mai multe ploturi si subploturi. Se vede ca la scenariu (de care ziceam mai sus ca se ajuta Costner) s-a lucrat oarecum agitat si fara coerenta. Ne afundam intr-o multime de subiecte in jurul aceleasi teme, motivul "nasterii" acestui film. Si avem aceleasi scopuri regizorale si scenaristice de a crea senzatie cu modul de a ucide al acestui criminal si de crea admiratie in jurul acestui criminal.

Realizare

Nu voi mai insista pe faptul ca regia sau scenariul acestui film nu aduc nimic nou in genul pe care il promoveaza (thriller-ele psihologice cu criminali in serie), si nu fac cu nimic mai interesanta tema criminalului in serie. Costner nu s-a dovedit genial, iar replicile dintre el sau ego-ul sau Marshall nu au fost stralucite. Viata dubla a lui Brooks nu surprinde, iar placerea lui de a ucide sau modul cum o face nu sunt ceva nou in gen. Avem de-a face cu tema ucenicului intr-ale ucisului si cu cea a detectivei care isi risca viata pentru a prinde de una singura ucigasul, teme care nu au reusit cu adevarat sa surprinda.

Singurul lucru care mira deoarece e total nelalocul lui si fara vreun sens in dinamica filmului este o mica scena dintre scenele finalului legata de frica personajului principal de a nu-si transmite "boala" si fiicei lui, pe care insa va las sa o descoperiti singuri.

Concluzia ar fi ca mai degraba se incearca apa cu degetul, dar nimeni din echipa acestui film nu a mers pana la capat. Aceasta e senzatia cu care ramai...

Sfat

Daca sunteti pasionati ai thriller-elor psihologice cu criminali in serie, dialogurile interioare ale lui Brooks cu Marshall si crimele care ii satisfac nevoile pot sa va multumeasca la un oarecare nivel, dar nu va asteptati la foarte multe sau la ceva care sa va dea pe spate. Veti fi incontinuu strabatuti de flashuri din celelalte filme cu aceeasi tema (singurele din acest gen de altfel care au reusit sa obtina incasari mai mari) pomenite de-a lungul acestui text si nu va fi greu sa atribuiti cadrul/scena/personajul/dialogul filmului din flash. Macar poate pentru acest exercitiu de memorie si asociere merita sa mai vedeti un film despre un alt ucigas in serie.

NOTA: 6/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea