Filme

Monstri celebri pe marile ecrane


Fascinatia Hollywood-ului pentru monstri este aproape la fel de veche ca si industria cinematografica. Inca de la aparitia peliculei, realizatorii de filme horror au facut si refacut tot felul de filme cu creaturi care mai de care mai inspaimantatoare, mai hidoase si mai sangeroase.

Fie ca provin din natura, de pe alte planete sau au aparut in urma unor mutatii genetice, monstri continua sa ne sperie si sa ne fascineze in acelasi timp. Am ales 10 dintre cele mai celebre creaturi de pe marile ecrane, ale caror origini le vom dezvalui in continuare.

Frankenstein

Dracula

King Kong

Jaws

Freddy Kreuger

Alien

Predator

Godzilla

The Mummy

The Wolfman

 

1. Frankenstein

Bazat pe celebrul roman gotic al scriitoarei engleze Mary Shelley, monstrul doctorului Frankenstein, alcatuit din membre diferite si cu creierul unui criminal, a aparut pentru prima data pe marile ecrane in 1931 si i-a adus celebritatea lui Boris Karloff .

Frankenstein a avut nenumarate remake-uri, cel mai recent fiind varianta din 1994 cu Kenneth Branagh in rolul lui Dr. Frankenstein si Robert De Niro , in rolul monstrului de peste 2 m. Creatura lui Frankestein nu este un criminal 100%, dar actiunile lui sunt influentate de cel care l-a adus la viata.

2. Dracula

Dracula a avut “rolul principal” in nu mai putin de 160 filme, de la prima sa aparitie pe ecran, in 1922, in Nosferatul expresionist al lui Fritz Murnau . Filmul, cu care actorul de origine romana Bela Lugosi a devenit celebru, era o adaptare neautorizata a cartii lui Bram Stoker, pe care sotia acestuia s-a chinuit s-o tina departe de marele ecran.

Pelicula ce respecta fidel romanul omonim al lui Stoker este versiunea din 1992 cu Gary Oldman in rolul temutului conte din Transilavania si a carui regie este semnata de Francis Ford Coppola .

3. King Kong

Uriasa gorila este cel mai monstruos locuitor al insulei Skull Mountain. Insa, desi capabila sa ridice o masina intr-o mana si s-o arunce cu o putere incredibila asupra atacatorilor sai, creatura de 50 m inaltime poate fi imblanzita de dragostea pentru o frumoasa actrita.

Primul film cu si despre King Kong dateaza din 1933, dar pelicula a fost refacuta de multe ori, cea mai recenta versiune apartinandu-i lui Peter Jackson si avandu-i in rolurile principale pe Naomi Watts si Adrien Brody .

4. Jaws

Plajele insulei Amity Island devin terenul de vanatoare al unui urias rechin alb, care se dovedeste la fel de greu de ucis ca si Moby Dick . Blockbusterul verii lui 1975, Falci (regia: Steven Spielberg ) a facut pentru innotul in ocean ceea ce Psycho a facut la capitolul “dus” – a tinut multi oameni departe de apa.

5. Freddy Kreuger

Freddy Krueger tulbura somnul multor spectator inca din 1984, de la aparitia sa pe marile ecrane in horror-ul Cosmar pe Elm Street . Kreuger este un monstru din lumea viselor care isi ataca victimele in somn, ucigandu-le cu o manusa de piele din care tasnesc patru lame de cutit.

6. Alien

Momentul in care capul extraterestrului iese din pieptul lui John Hurt marcheaza nasterea unui clasic la capitolul productii SF/horror. Filmului original din 1979 a fost urmat de alte trei parti, care insa nu au reusit sa atinga succesul peliculei lui Ridley Scott .

Monstri din seria Alien sunt niste creaturi ucigase perfecte, a caror saliva poate topi puntile navelor spatiale si nu numai. Monstrii alien au fost hibridizati in mai noile serii Alien vs. Predator .

7. Predator

Un alt extraterestru celebru, dar nu la fel de bland precum E.T., monstrul cu tehnologie sofisticata urmareste si omoara oameni doar ca sa se distreze. Nu conteaza ca in primul film din serie, regizorul trimite un adversar pe masura (Arnold Schwarzenegger ), pentru a lupta cu Predatorul, acesta revine pentru inca o runda de vanatoare de oameni intr-o continuare nu la fel de interesanta ca versiunea originala.

8. Godzilla

Godzilla, o soparla preistorica, ce sufera mutatii genetice in urma unui experiment nuclear, isi face debutul pe marile ecrane in 1954, terorizandu-i pe japonezi in nenumarate filme, seriale si carti de benzi desenate. Varianta americana din 1998 a francizei japoneze nu s-a bucurat insa de acelasi succes.

9. The Mummy

Actorul Boris Karloff a fost primul care a interpretat rolul celebrei Mumii egiptene in filmul din 1932. Karloff juca rolul lui Imhotep , preot din Egiptul antic care fusese ingropat de viu pentru sacrilegiul de a incerca sa aduca mortii la viata.

Readus la viata, din greseala, de un arheolog, Imhotep incearca sa-si invie si iubita. Continuarea peliculei The Mummy din 1940 l-a avut in rolul principal pe Bela Lugosi. Ultimele remake-uri l-au avut in rolul pricipal pe Brendan Fraser .

10. The Wolfman

Un clasic horror care continua sa fascineze spectatorii chiar si dupa mai bine de 60 de la aparitia pe marile ecrane, in 1941. Lawrence Talbot este muscat de un varcolac si apoi blestemat sa-si continue existenta in corpul unui om-lup. Singurl lucru care il poate ucide este argintul.

Cel mai nou remake al acestui film clasic ca fi lansat pe ecrane in 2009 si-l va avea in rolul principal pe Benicio Del Toro .

 

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea