Filme

#_moliere-2007

Moliere - intre fictiune si real

Recunosc ca pe Romain Duris l-am mai vazut, inainte de Moliere, doar in Gadjo dilo, un film destul de cunoscut printre noi. Asa ca nu am pornit cu asteptari excesive sau alte aspecte legate de rolurile sale care m-ar fi putut influenta.

Am vazut un Romain Duris aproape necunoscut care acum mi-a ramas cu siguranta in memorie, dupa rolul interpretat (cel al lui Moliere) in filmul francez ce va avea premiera vineri, 21 decembrie, Moliere.

Actorul, caci ele este centrul in acest film, reuseste sa faca un rol sofisticat si complex , intr-o comedie de epoca biografica plina de intrigi si momente comice specifice satirei.

Asa cum citisem undeva intr-o cronica, atunci cand francezii se decid sa faca un film de epoca , acesta le iese cu adevrat bine. Si intradevar le-a iesit si de data aceasta. Am avut in fata, timp de 2 ore, un film curat, simplu, sincer si foarte veridic. Un film de epoca care surprinde intocmai specificul si reuseste sa surprinda.

Ce este cu adevarat interesant, e tocmai abordarea realizatorilor acestui film. Scenaristii au reusit sa umple golurile din tineretea lui Moliere si ne-au prezentat produsul final: viata lui Moliere relatata cu ajutorul pieselor lui Moliere. La baza filmului au stat piesele autorului si cu ajutorul acestora, scenaristul si regizorul au reusit sa acopere o perioada din viata lui Moliere ramasa ne acoperita de biografiile acestuia.

Ideea din spatele filmului Moliere a inceput de la intrebarea: daca tocmai in perioada aceea, autorul a intalnit exact acele persoane care i-ai inspirat opera? Si de aici mai departe s-a nascut filmul care incearca sa transforme ideea in poveste si povestea in pelicula.

Si le-a reusit foarte bine: cadre bine alese, imagini pline de culoare si, pe fondul acestora, o suita ametitoare si inteligenta de replici istete, ironice si extrem de amuzante. Iar replicilor le-a dat viata distributia de exceptie: acel Romain Duris de care va vorbeam, sincer si veridic, alaturi de talente ca Fabrice Luchini, un actor cameleonic si complex in stare sa dea viata unui personaj denigrat ca Jourdain (grasan neghiob, imbecil fericit, total ridicol , complet incult) si Laura Morante, intensa, matura, eleganta si seducatoare in rolul lui Elmire Jourdain.

Va recomand un film placut si intens si, ca pentru final, va invit sa cititi cateva dintre spusele producatorului, unele care condenseaza cel mai bine intreaga calitate a filmului:

Scenariul a fost un prim element de baza al acestui proiect insa distributia a fost un altul, probabil cel mai puternic. A fost fascinant sa descopar toate aceste talente in roluri adesea inedite, intr-un registru care reuneste eficacitatea si frumusetea limbii lui Moliere cu energia si farmecul lor. Descoperind povestea, am fost cu totii sensibili la umorul situatiilor, la aspectul ironic insa si la emotia provocata. Sunt momente in care dam din ras in plans si invers. Moliere este o comedie emotionanta. Cei care il cunosc pe Moliere si opera sa se vor delecta cu realizarile deosebite ale actorilor pe baza scenariului lui Laurent Tirard (si regizorul filmului) si Gregoire Vigneron, insa ceea ce mi se pare formidabil este faptul ca si cei nestiutori vor descoperi un film excelent care le va placea si poate le va dechide apetitul pentru altceva (Marc Missonnier)




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea