Filme

#_meet-the-spartans-2008

Meet the Spartans si cum poti sa dai gres

Sa faci o parodie , si mai ales una originala si inteligenta, este o adevarata provocare. Sa faci o parodie inseamna sa creezi un cu totul alt film pornind de la unul sau mai multe filme, un film ce se poate sustine singur si care promoveaza un anume mesaj. In cazul de fata, cei doi regizori implicati in proiect si-au propus sa faca o parodie dupa deja celebrul film 300 - Eroii de la Termopile.

Ceea ce a iesit a fost ceva departe de a fi numit parodie. Meet the Spartans este o insiruire, din pacate pe marile ecrane , de ridiculizari lipsite de amuzament si o folosire abuziva de clisee si imagini sau branduri excesive.

Violenta asupra copiilor si lichidele scarboase se doresc a fi amuzante

Regizorii Jason Friedberg si Aaron Seltzer au reusit sa creeze, exact asa cum singuri sugerau in film, o copie destul de ieftina construita pe ridiculizari si clisee si lipsita de inteligenta. Ar fi fost nevoie de un scenariu foarte puternic si substantial ca cei doi sa devina originali si incitanti in constructie.

Insa scenariul a apelat la elemente care nu au ajutat deloc: demitizarea barbatului furandu-i masculinitatea si abuzand excesiv de homosexualitate (gesturi feminine, lait motivul I Will Survive, etc), violenta gratuita asupra copiilor, clisee ca ironizarea unor jocuri video si a unor celebre si populare emisiuni de divertisment americane ( American Idol , etc), imaginea unor vedete suprasaturate ca si concept (Paris Hilton, Britney Spears, Kevin Federline, etc), apelul la folosirea lichidelor si a gesturilor scarboase (voma, excremente, etc), demitizarea unor brand-uri celebre (berea Bud, Gatorade), apel la evidenta fara subtilitati si, in cele din urma, incercarea de a aduce imagini din filme celebre ale anilor 2006 sau 2007 doar ca simple si nesustinute insertii in scenariu (Ghost Rider, Spider-Man 3, Rocky Balboa, Transformers, Borat!, etc).

Se pare ca a folosi abuziv imagini scarboase si ridiculizari ieftine, li s-a parut realizatorilor cea mai buna metoda. Insa, cred ca nici succes la mase nu ar putea avea, deoarece nimic original fata de celelate creatii (Epic Movie si Date Movie) nu i-a fost adus, iar publicul se poate trezi in postura de a revedea productii mai vechi.

Sexul, violenta si scarbosul – cele mai usoare metode de a esua

Dupa cum spuneam mai sus, a face parodie inteligenta inseamna a dispune de un scenariu destept si amuzant care apeleaza la propriile mesaje si elemente de constructie.

In cazul de fata, scenariul este extrem de slab, iar folosirea in exces a sexualitatii, violentei si scarbosului devin de-a dreptul enervante. Dorinta cea mare a realizatorilor a fost aceea de a distruge ideea de barbat masculin, luptator, curajos si gata de sacrificiu pe care filmul parodiat (300 - Eroii de la Termopile) il promova.

Tot ce au reusit sa faca a fost sa foloseasca cele mai simple metode de a da gres: asocierea homosexualitatii cu ceva hilar, neserios si nemasculin (in conditiile in care comunitatea homosexualilor este una serioasa, care lupta pentru drepturile sale si pe cale de a deveni parte si mai importanta in realitatea secolului 21), folosirea repetata si ilogica a violentei asupra copiilor (in conditiile in care campaniile impotriva abuzului asupra copiilor au devenit parte integranta din promovarea civica a oricarui natiune) si abuzul scarbos de imaginea unor vedete, brand-uri, etc, deja supraexpuse, prea evidente si lipsite de consistenta in realitatea cotidiana.

Prin urmare, s-au folosit exact ingredientele care pot esua in orice situatie de genul. Asa s-a nascut o parodie departe de a fi numita asa, mai degraba un produs ridicol, comun, lipsit de originalitate si amuzament. Meet the Spartans nu este un film de recomandat, ci chiar de trecut cu vederea. In cazul in care scarbosul, demitizarea barbatului si violenta gratuita, folosite in glume fara subtilitate si istetime, vi se par amuzante, puteti pierde o ora din viata pentru vizionare.

NOTA: 2/10




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea