Filme

#_leii-mor-pentru-miei-2007

Leii mor pentru miei

Robert Redford revine pe marile ecrane (atat ca regizor, cat si ca actor) intr-un thriller politic cu implicatii ideologice, filmul Leii mor pentru miei. Asa cum ne-am obsnuit cu ultimele premiere (vezi Rendition, The Kingdom sau A Mighty Heart), avem de-a face cu o noua perspectiva asupra aceluiasi subiect: lupta impotriva terorismului .

Leii mor pentru miei se poate incadra in seria filmelor ce trateaza, in ultima vreme, continua si epuizanta lupta pe care americanii o poarta impotriva terorismului, de data aceasta abordarea situandu-se in lumea ideilor, a principiilor si a conceptelor. Lasand la o parte efectele speciale si miscarile de actiune, Redford a ales abordarea mai mult prin dialog si mai putin prin situatii dinamice de actiune si momente de lupta.

Exista si acele inserturi din mijlocul focurilor si a supravieturii cu arma in mana impotriva unui dusman cu tehnici medievale, insa ceea ce e pregnant in film si ii devine marca este dialogul.

Filmul prezinta cronologic si in paralel trei povesti diferite ca grad de implicare in subiectul ales: in prima il avem pe tanarul si promitatorul senator Jasper Irving (Tom Cruise) incercand sa-si vanda noua strategie de a stopa razboiul din Afghanistan uneia dintre cele mai respectate jurnaliste ale momentului, Janine Roth (Meryl Streep). La randul ei, Janine va trebui sa aleaga intre a sustine pozitia senatorului si a da speranta unui popor ce-si doreste asta sau a refuza recunoscand greselile noii strategii si a vorbi despre esecul ce l-ar putea avea aceasta.

In paralel, profesorul Stephen Malley (Robert Redford) incearca sa ii insufle ideea de curaj (intr-o lectie de patriotism cu exemple) unuia dintre studentii sai promitatori, Todd Hayes (Andrew Garfield).

Cel de-al treilea plan al filmului se desfasoara chiar intre focurile de arma si avandu-i ca protagonisti pe doi dintre fostii studenti ai profesorului mai sus amintit. Ernest Rodriguez (Michael Pena) si Aryan Finch (Derek Luke) sunt aceia care sustin ideea filmului: ca leii isi dau viata pentru victoria mieilor, fiind doi dintre sutele de tineri curajosi care isi inving teama si ajung in prima linie.

Cele trei povesti si protagonistii lor pornesc si se construiesc in jurul aceluiasi concept: curajul veritabil nu inseamna a vrea sa faci ceva dintr-un birou cu aer conditionat, nu inseamna a iti dori doar sa mai adaugi o victorie in palmares sau sa pari cel interesat si dornic de schimbare a strategiei. Curajul veritabil inseamna a face un pas mai departe de teama, inseamna sa iti invingi frica si sa iei decizia dificila de a te implica direct.

Filmul are parte de cateva schimburi de replici cu adevarat substantiale si inteligente, iar modul intim in care Redford isi sustine mesajul te prinde de la primele schimburi de cuvinte. Ai parte de un joc al ideilor si conceptelor intr-un dialog antrenant si plin de viata.

Pentru cei care isi doresc doar adrenalina la maxim, schimb de focuri si efecte in care lupta si armele sunt implicate , s-ar putea ca filmul sa nu ajunga. Insa pentru cei care vor sa isi revizuiasca notiunea de curaj si puterea de a lupta pentru ceva, modul inteligent in care Robert Redford, alaturi de o distributie impresionanta, reuseste sa te tina cu sufletul la gura intr-o dezbatere in lupta cu timpul, este destul de antrenant incat sa vrei sa il mai vezi si a doua oara.

NOTA: 9/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea