Filme

#_irina-palm-2007

Irina Palm – o tragicomedie a transformarii

Un film real si credibil ca Irina Palm reuseste sa isi transmita mesajul si sa-si atraga public din toate categoriile. Este un film frumos si sincer despre o femeie cat se poate de reala si veridica.

Filmul este o calatorie minutioasa si foarte intima in interiorul lui Maggie (Marianne Faithfull), o femeie intre doua varste, ce incearca constant sa gaseasca sa bani pentru a finanta spitalizarea si tratamentele nepotului sau.

Ajunsa, la fel ca si fiul si nora sa, la fundul sacului, Maggie se vede nevoita sa gaseasca si alte modalitati de a obtine bani, altele deoarece casa si-a vandut-o si imprumuturile bancare le-a apuizat pana la ultima optiune.

Insa Maggie nu este o femeie educata si cu foarte multe optiuni. Este o femeie matura, ramasa vaduva, oarecum conservatoare si burgheza, care lasa mereu impresia de femeie retrasa cu o viata plictisitoare si care nu a reusit sa faca nimic special in viata ei in afara de a se marita tanara si de a face un baiat.

Insa de-a lungul calatoriei sale initiatice, Maggie va descoperi in ea calitati si abilitati pe care nici nu si le imagina. Ajunsa, din greseala, in fata unui anunt pe geamul unui sexy club, Maggie indrazneste si intra. Lumea din fata ei este total diferita de lumea ei zilnica. Insa, decisa sa faca orice pentru a-si salva nepotul, Maggie va accepta slujba, foarte bine platita, de “masturbatoare de barbati”.

Maggie devine Irina Palm

Incet, transformarea lui Maggie dintr-o femeie inchisa si retrasa in cea “mai buna mana din Londra” devine un proces complex si intim. Devenim, cu ajutorul imaginilor filmate cu o camera de umar, cele mai apropiate persoane de Maggie. Suntem partasi la transformarea femei intr-o exotica si dorita necunoscuta pe nume Irina Palm.

Transformarea e dureroasa si inacceptabila la inceput, insa , pe parcurs devine ceva firesc si usor. Ostilitatea celor din jurul ei si intoleranta conventionala ci conformista o fac sa pastreze secretul sursei sale de venit. Reuseste sa se furiseze din cotidianul ei banal in cel al lumii mai putin acceptate a Londrei, dar extrem de cautate.

Slujba ei si secretul ce o inconjoara naste curioazitatea celor din jur, iar necunoscuta Irina Palm devine acum si mai necesar de ascuns. Insa, in ciuda tuturor acestor secrete, Irina Palm va deveni femeia cu “cea mai buna si cautata mana din Londra”.

O tragicomedie a vietii de zi cu zi

Filmul este, asa cum spunea si regizorul Sam Garbarski, o tragicomedie romantica incorecta din punct de vedere politic. Este un proiect complicat si complex, dar care a devenit un film real si sincer cu ajutorul unui regizor si a unor actori talentati.

Scenele ce implicau aluzii sexuale nu au fost filmate explicit si tocmai acest lucru le-a oferit veridicitate. Expresiile faciale si miscarile de dute-vino ale lui Maggie au transformat ceva ce putea deveni un reportaj prea evident despre viata pornografica al Londrei intr-un film sensibil si intim, placut si original.

Imaginile si muzica aleasa sunt potrivite pentru poveste si reusesc sa creeze atmosfera necesara situatiilor. Iar umorul sarcastic si inteligent al replicilor si situatiilor nasc armonie alaturi de drama prin care trece Maggie odata cu boala unicului nepot si cu transformarea inimaginabila si neasteptata.

Marianne Faithfull (Paris je t'aime, Marie Antoinette) se transforma pe ecran alaturi de personajul ei si, pana in finalul povestii, isi atinge cele mai inalte culmi ale exprimarii. Ne face partasi, suntem alaturi de ea si intram pana si in cele mai intime colturi ale interiorului ei. Cu toate ca nu a luat niciodata un curs de actorie, Marianne Faithfull este o actrita talentata care face ca devenirea complexa a personajului sa fie credibila si extraordinara.

Langa Marianne Faithfull il vom revedea pe Miki Manojlovic (Miki si in film, cunoscut publicului din filmele lui Emir Kusturica) in rolul propirietarului care o angajeaza si care o ajuta in transformare . Alaturi de increderea lui, Maggie devine o altfel de femeie si viata ei plictisitoare isi gaseste implinirea si satisfactia.

Si chiar daca va trebui sa-si pastreze secretul si sa infrunte ipocrizia comunitatii si a familiei, Maggie isi respecta traseul si devine ceea ce si-a dorit mereu: o femeie sincera, libera si care va avea parte de mai mult decat de intelegere si dragoste.

Irina Palm este un film bun, sensibil, intim si sincer. Este un film real al carui tragicomic si al carui somplexitate il fac de recomandat.

NOTA: 8,5/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea