Filme

#_traducatoarea-2005

Interpreta

“All the president’s men”,“Three days of the condor”sau“The Firm” sunt filme pe care le-as revedea oricand. Din pacate Sydney Pollack, ca regizor, nu a mai avut de ceva vreme un succes similar. “Random hearts” din 1999 a fost un dezastru la box-office si a fost desfiintat de critici. Pariurile facute de Pollack din postura de producator au fost mult mai profitabile-“Cold mountain” “Iris” sau “ The quiet American ”-fiind ultimele sale alegeri notabile.

Distributia din “The Interpreter” este de prima clasa si va aduce cu siguranta mult public in sala. Sean Penn si Nicole Kidman nu s-au mai intalnit pe ecran pana acum, iar personajele lor sunt construite in antiteza. Silvia Broome a studiat muzica la Johannesburg, filozofia la Sorbonna si lingvistica in Spania (ce combinatie rara!!) iar rolul a fost scris special pentru Kidman, dupa cum a declarat Pollack. Deosebit de flatant si imposibil de rezistat unuei asemenea oferte…Interpreta noastra e o fiinta metodica, desteapta, diplomata, un pic eliptica si bineinteles foarte priceputa in nuantele si intelesurile subtile ale cuvintelor. Daca ar stii sa gateasca ar fi cu siguranta perfecta…Tobin Keller-agentul FBI care trebuie sa o apere, este opusul ei din toate punctele de vedere-e un tip direct, puternic si foarte instinctiv. Si unul si altul au pierdut pe cineva drag si, incet, incet se naste intre ei o legatura puternica. Din fericire nu se materializeaza in saruturi prelungi, declaratii siropoase si casatorie in final. Totul ramane la un nivel platonic in ciuda alchimiei ce pluteste in aer si a tensiunii sexuale omniprezenta in privirile si gesturile lor. Primele scene in care cei doi, defensivi si precauti unul fata de celalalt, discuta sensul unor cuvinte, sunt foarte concentrate si atent urmarite. Ulterior, din pacate, dialogurile sunt cam previzibile si lipsite de sens. Discutia la telefon, cand amandoi incearca sa-si alunge singuratatile si sa-si umple golurile existentiale mi s-a parut chiar usor ridicola–mie greu sa inteleg cum trei scenaristi au reusit sa esueze in asa hal. Asadar, genul de partituri pe care le au Kidman si Penn in “The interpreter”sunt oarecum standart si pline de clisee. Mi-au adus aminte de filmul “ The Peacemaker ” in care singurul lucru remarcabil era Marcel Iures, in timp ce australianca noastra si Clooney erau plati si inodori.

IQ-ul filmului scade vertiginos pe masura ce actiunea se intensifica pe strazile New York-ului. Modul in care se dezvolta conspiratia si schimbarile bruste si neplauzibile ale povestii dezamagesc si cufunda filmul in mediocritate. Tensiunea si suspansul nu se pierd totusi cu totul, se mentine un interes cu privire la deznodamantul final.

Actiunea acestui thriller se petrece in mare parte in interiorul sediului ONU, fiind primul proiect caruia i se permite accesul in aceasta incinta prestigioasa. Organizatia Natiunilor Unite a fost atacata destul de des in ultimul deceniu fie legat de utilizarea unor fonduri, fie de lipsa de obiectivitate, sau amestec nepremis in anumite conflicte. Multi au spus ca ar avea mai mult un rol figurativ si au prezis destramarea ei in viitor. In film are parte de o reclama generoasa si de o imagine usor estetizata. Pollack a afirmat ca nu a vrut sa cada in latura docmentara si atunci a inventat o tara din Africa, un dialect si un presedinte. Atitudinea fata de acest continent atat de sarac si invadat de probleme este exact aceea pe care o intalnim la stiri, din an in an, sau atunci cand se organizeaza un concert pentru stangere de fonduri. Din punctul de vedere al convingerilor etalate prefer sa vad “ Hotel Rwanda ” si din punct de vedere calitativ, dintre creatiile lui Sydney Pollack aleg “ Out of Africa ”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea