Filme

#cate blanchett #harrison ford #_indiana-jones-and-the-kingdom-of-the-crystal-skull-2008

"Indiana Jones 4" - o intalnire de gradul III cu agenti rusi si extraterestri

Unul dintre cele mai asteptate blockbustere din aceasta vara, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, a sosit si pe ecranele din Romania, asa ca vineri, 30 mai, in chiar ziua premierei ne-am infiintat si noi in fata casei de bilete la cinema.

Publicul era, in mod nesurprinzator, in majoritate masculin, si care, inca de la prezentarea reclamelor incepuse sa fredoneze celebra coloana sonora din Indiana Jones , asteptand cu nerabdare prima aparitie a lui Harrison Ford, pentru a patra oara in pielea arheologului globtrotter.

Sincer eram foarte curioasa sa vad cum se descurca Harrison Ford la cei 65 de ani ai lui infruntand o armata de inamici furiosi. Indiana Jones 4 are tot ce ii trebuie pentru un film de aventuri reusit: o poveste complexa (cam prea complexa as zice eu), personaje interesante si actiune din plin.

Indiana Jones printre agenti rusi si extraterestri

Cea de-a parte a aventurilor lui Indiana Jones ( Harrison Ford) incepe prin anii ’50, cand faimosul arheolog este capturat de agentii rusi infiltrati pe teritoriul american, condusi de periculoasa Irina Spalko (Cate Blanchett), si obligat sa le dezvaluie locul unde se afla un pretios cufar cu un continut strict secret. Sub amenintarea armelor si la capatul unei interesante cautari printr-un depozit plin de obiecte enigmatice, Indiana Jones gaseste cufarul cu pricina si spre mirarea lui isi da seama ca rusii sunt interesati de …elemente extraterestre aterizate pe Pamant.

La ivirea unor degete lungi si contorsionate nu te poti abtine sa nu te intrebi daca nu cumva ai nimerit la o continuare a celebrului E.T. Oricum, este momentul cand intriga filmului devine previzibila: rusii cauta un obiect extraterestru cu puteri paranormale cu ajutorul caruia ar putea controla mintile tuturor pamantenilor.

Ingenios si deosebit de agil, Indiana Jones reuseste sa scape de rusi, dar nimereste in mijlocul unui poligon de testare a bombelor nucleare, din care bineinteles, scapa teafar si nevatamat la adapostul unui frigider. Scena este hilara si sincer nu i-am gasit rostul in economia peliculei. Poate Steven Spielberg a folosit-o ca sa-l arunce pe Indiana Jones din mainile rusilor in cele ale agentilor speciali americani.

Hotarat sa scape din cacealmaua internationala in care tocmai fusese prins, Indiana Jones isi indreapta atentia spre Europa, unde viseaza sa predea in liniste la o universitate de prestigiu. Insa si de data aceasta planurile ii sunt date peste cap, fiind “saltat” din tren de un tanar rebel, Mutt (Shia LaBeouf) pe o motocicleta zgomotoasa, care ii propune o aventura pe continentul sud-american in cautarea unui craniu de cristal si unui oras legendar, Akator. Tanarul Mutt ii dezvaluie lui Indiana Jones ca primise scrisoarea codata de la un prieten si profesor, care disparuse in mod misterios, el fiind interesat doar sa-si salveze mama, tinuta prizoniera undeva in jungla peruana.

Intalnire de gradul trei Vs. E.T.

Indiana Jones porneste astfel impreuna cu tanarul Mutt in cautarea craniului de cristal si a mamei prizoniere, trecand printr-o serie impresionanta de aventuri, enigme, rasturnari de situatie si destule momente comice care va vor starni cu siguranta rasul. Ce aflam la capatul a doua ore de urmariri prin orasele pierdute sud-americane? Mutt este de fapt fiul lui Indiana Jones, mama prizoniera - o fost iubita a arheologului (cei doi se si casatoresc la finalul filmului), craniul de cristal apartinea unei civilizatii extraterestre venita pe pamant cu mult timp in urma si care ar sta la baza vestitelor civilizatii de pe continentul sud-american, iar setea de cunostere absoluta nu-ti asigura neaparat si supravietuirea (ambitioasa agenta Irina Spalko, antagonista lui Indiana Jones, cade victima propriei sete de cunoastere si putere intr-un final de film reciclat parca din Intalniri de gradul III sau E.T.).

Salturi la 65 de ani si un accent suparator

Harrison Ford se descurca mai mult decat onorabil in pielea lui Indiana Jones, dovedind ca cei 65 de ani ai sai nu stau in calea unor cascadorii reusite. Discutabila este in schimb, prestatia sa actoriceasca: Ford livreaza replicile destul de sec si fara convingere cu aceeasi expresie inerta intiparita pe fata de la inceput si pana la scena de final a filmului.

Cate Blanchett nu impresioneaza nici ea in rolul rusoaicei cu ochi albastrii si ambitii nemasurate, Irina Spalko, iar graiul ei, asa-zis rusesc, scapa repede in cel mai pur accent australian, dupa doar cateva cuvinte, devenind mai mult decat suparator. Dar evident, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull nu este facut sa castige Oscaruri la categoria actori, ci e menit sa goleasca buzunarele fanilor francizei (din care vom mai vedea cu siguranta si alte serii), dornici de un film de aventuri marca Spielberg.

O aparitie interesanta si placuta este tanarul actor Shia LaBeouf in rolul lui Mutt, care intra perfect in pielea unui rebel american. In roluri secundare apar actorii britanici John Hurt, in rolul unui profesor aflat sub influenta nefasta a craniului de cristal, si Ray Winstone, foarte comic ca agent dublu/triplu/hot de comori/fost agent CIA/fost-actual prieten al lui Indiana Jones.

Filmul lui Steven Spielberg nu-si dezamageste fanii (fiti totusi pregatiti sa va distrati pe seama multitudinii de erori din film, cam vreo 40 pe numarate), dar nici nu impresioneaza sau nu se ridica la inaltimea asteptarilor cinefililor. De punctat in favoarea peliculei ar fi modul in care este construita: Spielberg creeaza, pe langa un film incitant de aventuri, un fel de omagiu adus filmelor americane din anii '50-'60 si atmosferei acelei perioade agitate din istoria SUA.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull a facut si face inca o figura frumoasa in box-office si cam asta este tot ce conteaza pentru un blockbuster de gen. Este un film pentru fanii seriei, dar si pentru cei care vor atat comedie, cat si aventura in acelasi ambalaj. Noi il marcam ca fiind de vazut in lipsa de altceva mai provocator.

NOTA 7/10

Trailer Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull


Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea