Filme

#tiff #festival #filme

Filmele prezente la Tiff 2008

La cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film "Transilvania", pe care organizatorii o anunta ca fiind cea mai ambitioasa de pana acum, in cele 10 zile ale manifestarii urmand a fi proiectate peste 200 de lungmetraje si mai bine de 60 de scurtmetraje din 40 de tari.

Iata mai jos lista celor 15 sectiuni ale festivalului.

COMPETITIE

flori

Regia: Thomas Ciulei

Romania, 2008, 85'

Costica Arhir isi creste singur cei trei copii in satul Acui din Republica Moldova. Nevasta i-a plecat la munca in Italia n-a mai venit acasa de 3 ani si jumatate. Ciulei: "Aratind un tata care isi creste singur copiii si transformind viata intr-o scena de teatru, Podul de flori ar fi, daca mama copiilor l-ar vedea, filmul vietii pe care o pierde."

Nisipuri

Regia: Claudiu Mitcu

Romania, 2008, 78'

In fiecare an pe 29 august ("de cind lumea si pamintul", vorba unui localnic din film), satul Nisipuri e in sarbatoare: are loc un bilci caruia i s-a dus buhul in tot sudul tarii.

Testimonial

Regia: Razvan Georgescu

Romania/Germania, 2008, 90'

Diagnosticat cu tumoare pe creier si avind doar trei ani de trait, regizorul de origine romana Razvan Georgescu porneste in explorarea zonei dintre viata si moarte, apelind la unii dintre cei mai celebri "locuitori" ai acesteia. Captivant, tulburator si surprinzator de plin de umor, documentarul e o cursa emotionala extrema, printr-un sir de intilniri cu artistii care spera sa treaca cu bine testul timpului.

1 luna cu 432

Regia: Sorin Avram

Romania, 2007, 25'

Povestea caravanei cinematografice organizata de Cristian Mungiu in 15 orase din Romania in timpul caruia a organizat vizionari cu filmul sau premiat cu Palme D'Or, 4 luni, 3 saptamini si 2 zile.

Luni

Regia: Marian Crisan

Romania, 2008, 65'

O zi din "veata" lui Sisu (La Familia), obisnuita si totusi neobisnuita: e ziua de luni in care artistul, eliberat conditionat din inchisoare, trebuie sa se prezinte la politie ca sa dea cu subsemnatul cum ca totul e in regula.

UMBRE

Lungmetraje

Malta con Huevo

Regia: Cristobal Valderrama

Chile, 2007, 88'

Vladimir, un tip foarte volubil si cam pierde-vara, este dat afara din fiecare apartament in care sta, pentru ca nu-si plateste chiria. Atunci cind se muta impreuna cu un prieten si iubita lui, dezvolta o pasiune pentru un cocteil ciudat care ii joaca feste temporale.

Gidam

Regia: Jeong Beom-sik, Jeong Sik

Coreea de Sud, 2007, 98'

Rasfoind un vechi album de fotografii din 1979, Park Jeong-nam calatoreste inapoi spre anul 1942, cind Coreea era sub ocupatie japoneza, iar el era un tinar si naiv medic care lucra ca intern la morga spitalului.

Paradise Murdered

Regia: Kim Han-min

Coreea de Sud, 2007, 112'

La sosirea intr-un orasel izolat de pe o insula, politia descopera citeva capete in apa, iar dezvaluirile terifiante abia urmeaza. Regizorul si scenaristul Kim Min-han se joaca de-a Lost si debuteaza cu aceasta morbida comedie-thriller, un hit in Coreea de Sud.

Lat den ratte komma in

Regia: Tomas Alfredson

Suedia, 2008, 106'

In aceasta ecranizare dupa cartea omonima a lui John Avjide Lindqvist (care semneaza si scenariul), un baietel de 12 ani se imprieteneste cu o fetita misterioasa a carei aparitie in oras coincide cu o serie de crime singeroase.

Ecoute le temps

Regia: Alante Kavaite

Franta, 2007, 87'

Un thriller poetic, in care o tinara inginera de sunet a carei mama a fost asasinata recent isi foloseste experienta profesionala pentru a incepe o investigatie pe cont propriu si descopera ca trecutul poate oferi chei pentru dezlegarea misterelor prezentului.

Able Danger

Regia: Paul Krik

SUA, 2008, 85'

Tom Flynn conduce o librarie-cafenea stingista din New York, iar in timpul liber tine o rubrica dedicata teoriilor conspirationiste privitoare la atacul terorist din 11 septembrie. O combinatie de film noir si thriller politic , care a avut premiera la Festivalul de la Rotterdam din acest an.

FARA LIMITE

Sextet

Regia: Eddy Terstal

Olanda, 2008, 91'

Un film in film despre emanciparea sexuala din Olanda zilelor noastre, asamblat ingenios intr-un puzzle de povesti si personaje. Dialoguri inteligente, scene amuzante - filmul observa viata, dar nu o ia prea in serios.

Be Like Others

Regia: Tanaz Eshaghian

Canada/Iran/Marea Britanie/SUA, 2008, 74'

Socantul documentar al regizoarei Tanaz Eshaghian exploreaza raspindirea si consecintele operatiilor de schimbare de sex intr-o societate (Iranul) in care homosexualitatea este pedepsita cu moartea.

My Enemy’s Enemy

Regia: Kevin Macdonald

Franta/Marea Britanie, 2007, 87'

Macdonald revine la formatia sa de documentarist cu acest portret terifiant al comandantului gestapovist Klaus Barbie alias "Macelarul din Lyon", retrasind o istorie postbelica alternativa, in care ideologia fascista predomina.

L'homme qui marche

Regia: Aurelia Georges

Franta, 2007, 82'

In anii '70, un emigrant rus la Paris publica o carte care-l face celebru peste noapte. Autorul refuza aproape orice contact cu cei care vor sa se apropie de el, continua sa scrie, fara a mai fi insa publicat vreodata, si aluneca treptat in uitare si decrepitudine. Pe cit de ermetic, pe atit de fascinant.

The Living End: Remixed and Remastered

Regia: Greg Araki

SUA, 1992/2008, 85'

"Frica lasa a Hollywoodului fata de filmele despre SIDA face si mai sfisietor filmul cumplit de amuzant, sexy si tulburator de trist al regizorului, scenaristului, operatorului si monteurului Greg Araki." (Rolling Stone). Un clasic-soc din 1992, proaspat remixat si restaurat de regizor.

Lassu tukor

Regia: Igor, Ivan Buharov

Ungaria, 2007, 86'

Nu oricine poseda capacitatea de-a "visa constient": acest lucru necesita o sensibilitate iesita din comun si foarte multa practica. Mostra extrema de experiment, filmul Buharovilor deschide portile unei calatorii spre granitele realitatii si ale perceptiei...

Las meninas

Regia: Igor Podolchak

Ucraina, 2008, 99'

Cu un stil vizual puternic influentat de estetica naturilor moarte din pictura secolului al XVII-lea, filmul artistului ucrainean Podolchak descrie starea unei familii asediate emotional si psihologic de cerintele nenumarate si insistente cu care fiul bolnav isi tortureaza tatal, sora si mama.


Mange ceci est mon corps

Regia: Michelange Quay

Franta/Haiti, 2007, 105'

Filmat in Haiti, experimentul aproape senzorial al lui Quay este o meditatie poetica si iconoclasta asupra evolutiei raporturilor rasiale, avind in centru strania relatie dintre o femeie alba si numerosii ei copii de culoare.


La rabia

Regia: Albertina Carri

Argentina, 2008, 85'

Viata in pampasul argentinian este obscena, salbatica si scurta. Regizoarea observa adulterul, violenta si macelarirea animalelor (a caror moarte surprinsa pe pelicula e netrucata) prin ochii a doi copii traumatizati psihic.


Losers

Regia: Radek Beran

Cehia, 2006, 63'

Film pentru adulti , dar cu marionete, creatie a reputatului teatru cehesc "Cozonacii si papusile" si dedicat povestilor de proasta calitate. Oficiile de gazda ale acestei serii le face un pui prajit, iar episoadele dezvolta pana la delir rivalitatea maladiva dintre doi frati cu intentii diametral opuse.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea