Filme

Filmele aflate in Competitie la TIFF 2008

Asa cum ne-a obisnuit in fiecare editie, Festivalul de Film TIFF, ne aduce si de data aceasta, pe langa filmele speciale, si un numar de filme care se vor afla in Competitia pentru Premiul cel Mare, Trofeul Transilvania.

Vom trece in revista in randurile de mai jos filmele aflate in Competitie anul acesta, prezentate pe parcursul a catorva zile pe marile ecrane in fata spectatorilor romani in localitatea Cluj, mai apoi Sibiu.

Poate cea mai importanta categorie a TIFF-ului, Competitia, cuprinde anul acesta 12 filme din mai multe tari. Competitia este dedicata regizorilor la debut sau la al doilea lungmetraj din cariera si include in cea de-a saptea editie a festivalului 12 titluri din Mexic, Ungaria, Kazahstan, SUA, Estonia, Germania, Franta, Grecia, Spania si Danemarca:


Viva / Viva (SUA, 2007) in regia Annei Biller, un film care a luat mai multe premii printre care: Cel mai bun film la Boston Underground Film Festival si o nominalizare la Festivalul International de Film de la Moscova.

Filmul este povestea unei neveste din suburbiile Los Angeles-ului care, in 1972, neglijata fiind de sot se cufunda in tumultul revolutiei sexuale dezlantuite in epoca.



Zona / La zona (Spania-Mexic, 2007) in regia lui Rodrigo Pla, pelicula ce a inregistrat pana la ora actuala premii ca Premiul Luigi De Laurentiis la Festivalul International de Film de la Venetia, Premiul FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Toronto, Cel mai bun regizor si Cea mai buna imagine la Festivalul de Film de la Cartagina si Nominalizari la Premiile Goya si Cinema Writers Circle Awards pentru Cel mai bun scenariu-adaptare.

Filmul prezinta povestea unei comunitatii gata sa sacrifice toate libertatile si justitia sociala in numele “sigurantei”.



Balul de toamna / Sugisball (Estonia, 2007) in regia lui Veiko Ounpuu vine la TIFF cu premii ca Venice Horizons Award la Festivalul International de Film de la Venetia, Cea mai buna regie la Festivalurile de Film de la Salonic si Bratislava, Cel mai bun film la Festivalul International de Film Marrakech.

Filmul ar putea fi pe scurt sintetizat in urmatoarele cuvinte: viata la bloc intr-un cartier din suburbiile Talinnului sau ce au in comun cateva destine guvernate de singuratate...



In fiecare zi e duminica / Sieben Tage Sonntag (Germania, 2007) in regia lui Niels Laupert este povestea a doi prieteni care de prea multa plictiseala decid sa faca ceva ce le-ar colora cu adevarat viata: o crima.

Dintotdeauna mi-am dorit sa fiu gangster / J’ai toujours reve d’etre un gangster (Franta, 2007) in regia lui Samuel Benchetrit a inregistrat premii ca World Cinema Screening Award la Festivalului de Film Sundance, selectionat in competitia oficiala a Festivalului de Film Sundance.

Filmul prezinta patru povesti intersectate in acelasi mic restaurant de pe o autostrada.



Lacul Tahoe / Lake Tahoe (Mexic, 2008) in regia lui Fernando Eimbcke a luat Premiul Alfred Bauer si Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Berlin 2008.

Filmul este drama unui pusti de paisprezece ani care se maturizeaza odata cu incercarea de-a recupera un dar nepretuit primit de la tatal sau.

Karoy / Karoy (Kazahstan, 2007) in regia lui Zhanna Issabayeva a fost selectionat si la Festivalul de Film de la Bratislava 2007.

Pelicula este povestea unui coate-goale fara creier si fara pic de vointa, integrat perfect in tinutul prafuit in care traieste, umbland de colo colo prin asezarile saracacioase din Kazahstan, cersind, furand si milogindu-se.

Aventurierii / Kalandorok (Ungaria, 2008) in regia lui Bela Paczolay a luat premiul pentru Cel mai bun film de debut la Saptamana de Film Maghiar 2008.

Filmul este un road-movie la volanul unei masini care strabate Ardealul, avandu-i ca protagonisti pe trei barbati din trei generatii ale uneia si aceleasi familii



Cerul, pamantul si ploaia / El cielo, la tierra y la lluvia (Chile-Franta-Germania, 2008) in regia lui Jose Luis Torres Leiva a luat premiul FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Rotterdam.

Filmul prezinta o comunitate de oameni care traiesc in rutina si tacere si, intr-un fel, incearca sa se salveze intr-o maniera tacuta, secreta, aflata la limita.

Jamil, mergi in pace / Ma salama Jamil (Danemarca, 2008) in regia lui Omar Shargawi a luat premii ca Marele premiu la Festivalul de Film de la Rotterdam 2008, premiul FIPRESCI si Church of Sweden Film Award la Gotteborg Film Festival.

Pelicula prezinta experientele arabilor care traiesc in tarile occidentale, concentrandu-se pe obiceiurile culturale si credinta religioasa pe care acestia le duc cu ei atunci cand se muta in societati care nu le impartasesc neaparat sistemul de valori.

Povestea 52/ Istoria 52 (Grecia, 2008) in regia lui Alexis Alexiou a mai participat la Festivalul International de Film de la Rotterdam 2008.

Filmul prezinta o relatie de iubire care degenereaza, iar si iar, indiferent de cate ori ar retrai-o protagonistul.

Shakespeare colt cu Victor Hugo / Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo (Mexic, 2008) in regia lui Yulene Olaizola a mai luat premii ca Marele premiu la Festivalul de film independent de la Buenos Aires si a fost selectionat si in competitia Festivalului de Film de la Mexico City 2008.

Filmul este povestea extraordinara a unei bunici care la o prima vedere pare ca oricare alta.


Acestea sunt, pe scurt, cele 12 filme de care vom avea parte in Competitia acestui an a TIFF-ului. Pe langa filmele din competitie, Festivalul ne-a mai pregatiti, asa cum ne-a obisnuit in fiecare editie, si cateva filme speciale in categorii ca Supernova, Doc’n’roll sau 3x3.

Pe final, va dorim vizionare placuta anul acesta la TIFF si La cat mai multe filme!


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea