Filme

#festival #international #film #cannes #mungiu #nemescu #porumboiu

Festivalul Cannes, o scurta prezentare

Festivalul international de film de la Cannes, cunoscut si ca Festivalul de la Cannes, este un festival cinematografic de mare prestigiu international, care se desfasoara in fiecare an, in luna mai, la Cannes, oras situat in sudul Frantei.

Oferind garantia unei importante acoperiri din partea mass-mediei, festivalul este vizitat in fiecare an de numeroase staruri de cinema, incantate de ocazia de a fi prezente. Multi producatori aleg acest prilej pentru a lansa ultimele lor realizari si pentru a vinde drepturile de difuzare distribuitorilor veniti din intreaga lume.

Premiile

Cel mai prestigios premiu oferit la Cannes este Palme D’Or pentru cel mai bun film. In 2007, regizorul roman Cristian Mungiu a reusit performanta de a castiga acets premiu cu pelicula 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, performanta nemaiintlanita de niciun alt regizor roman.

In competitie intalnim urmatoarele premii:

Palme d'Or – Premiu oferit pentru cel mai bun film

Grand Prix – Mare Premiu al festivalului

Prix d'interpretation feminine – Premiu oferit pentru cea mai buna performanta actoriceasca feminina

Prix d'interpretation masculine – Premiu oferit pentru cea mai buna performanta actoriceasca masculina

Prix de la mise en scene – Premiu oferit pentru cea mai buna performanta regizoriala

Prix du scenario - Premiu oferit pentru cea mai buna performanta scenaristica

Prix du Jury – Premiul Juriului

Palme d'Or du court metrage - Premiu oferit pentru cel mai bun scurtmetraj

Alte sectiuni

Un Certain Regard

Un Certain Regard este o sectiune oficiala a festivalului de la Cannes. Ceremonia de prezentare a aceste sectiuni are loc in fiecare an la Salle Debussy, in paralel cu competitia pentru premiul Palme d’Or.

Aceasta sectiune a fost introdusa in anul 1978 de catre Gilles Jacob. In fiecare an sunt prezentate un numar de filme din stiluri diferite; lucrari ” originale si diferite” care sunt in cautarea recunoasterii internationale.

In 2005, premiul a fost castigat de pelicula regizorului Cristi Puiu, Moartea domnului Lazarescu, iar in 2007 premiul a fost oferit peliculei California Dreamin’ (nesfarsit), in regia regretatului Crisitan Nemescu.

Premiile Cinefondation

La Cinefondation este o fundatie a festivalului, creata sa inspire si sa ofere sprijin generatiei urmatoare de cinefili internationali.

A fost creata in anul 1998 de catre Gilles Jacob. De atunci, fundatia a dezvoltat programe complementare care vin ajutorul realizarii sopului sau. Astazi, fundatia este impartita in trei categorii: Selectia, Resedinta si Atelierul.

In 2004, Cornelui Porumboiu, care a participat la editie cu scurtmetrajul Calatorie la Oras , a impartit locul doi cu regizoarea finlandeza Marja Mikkonen.

Premiul Camera d'Or

Camera d'Or este un premiu oferit celui mai bun film artistic prezentat la una dintre selectiile festivalului (Selectia Oficiala, Chenzina Regizoriala sau Saptamana Internationala a Criticilor). Premiul, creat in 1978 tot de catre Gilles Jacob, este acordat in timpul galei de inchidere a festivalului de catre un juriu independent.

Cornelui Porumboiu castiga acest premiu in anul 2006 cu pelicula A fost sau n-a fost?.

Impactul Cannes

Festivalul a devenit un show important pentru filmele europene. Jill Forbes si Sarah Street povestesc in cartea European Cinema: An Introduction ca, “festivalul a devenit foarte important datorita intereselor comerciale si critice, dar si pentru incercarile europenenilor de a oferi filme bazate pe calitate artistica”.

Forbes si Street mai precizeaza ca, fata de festivalurile de la Venetia si Berlin, Cannes ofera oportunitatea de a determina imaginea unei anumite tari prin filmele prezentate si ca cinemateca europeana este mai mult o arta, decat o imagine comerciala.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Trailer 4 luni, 3 saptamani si 2 zile

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea