Filme

Evenimente, seminarii si workshop-uri la TIFF 2008!

Azi debuteaza cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film "Transilvania", care se va desfasura la Cluj-Napoca in perioada 30 mai-8 iunie.

Pe parcursul celor 10 zile de festival,cinefilii prezenti la manifestare vor avea parte de un program cu adevarat incarcat ce va cuprinde peste 200 de lungmetraje, 60 de scurtmetraje, precum si seminarii si workshopuri destinate atat profesionistilor, cat si tinerilor care doresc sa imbratiseze o cariera cinematografica.

Unul dintre evenimentele premiera ale TIFF 2008 este amenajarea unui cinematograf in aer liber in parcarea IuliusMall, un drive-in unde filmele vor putea fi vizionate din masina. Proiectiile la Cinema Drive-in vor avea loc in fiecare seara incepand de azi, 30 mai, cand va avea loc prezentarea documentarului lui Martin Scorsese, Shine a Light, despre legendara trupa rock, Rolling Stones.

Un alt eveniment in cadrul festivalului din acest an este Ziua Rroma, un program plin de culoare care va atrage atat spectatorii romani si straini deopotriva. Astfel, pe 31 mai, la Meeting Point si cinematografele Arta si Victoria, spectatorii TIFF vor intra in contact atat cu boemia lui Elvis Romano din Viva, Constanta! (Romania, 2006, r. Ambrus Emese) sau a fanfarelor din Clejani filmate de Alexandra Gulea in Azi eram frumoasa, juna (Romania, 2008), cat si cu laturi mai putin romantice ale existentei poporului rrom, in documentarul polemic Me Sem Baxtalo...? / Sunt norocos...?, semnat de Oana si Tudor Giurgiu.
 
Inainte de proiectia filmului celor doi, de la ora 20:30, starul muzicii Rock’n’Rrom, colegul de turneu al celor de la Nightlosers si vedeta din filmele regizorului Cristian Nemescu, Elvis Romano, va oferi la Meeting Point TIFF – curtea Muzeului de Arta, un recital extraordinar de cover-uri in engleza, romana si rromales dupa piese clasice apartinand „Regelui” Elvis Presley, dar si creatii originale in acelasi stil.

Un eveniment special in cadrul proiectiilor Ziua Rroma il constituie prezenta la Cluj-Napoca a reputatului regizor militant sarb Zelimir Zilnik, venit sa discute cu publicul TIFF despre prejudecati, sanse si nedreptati asa cum apar ele in fata camerei de luat vederi in trilogia dedicata tanarului rrom Kenedi Hasani. Zelimir Zilnik se va intalni cu jurnalistii acreditati la TIFF pe 1 iunie, de la ora 11:00, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Hotel City Plaza.

Workshop Let's Go Digital!

Ajuns la cea de-a sasea editie Let’s go digital! va da ocazia unui grup de 15 de tineri (alesi in urma unei preselectii) sa invete sa filmeze cu o camera digitala, sa editeze un film cu o durata maxima de 5 min. Timp de zece zile, ei vor parcurge toate etapele realizarii unui film, incepand cu scrierea scenariului si terminand cu editarea materialului filmat.

Cursantii vor fi asistati in permanenta de profesionisti si vor invata sa foloseasca echipamente de ultima ora (camere de filmat, echipament de iluminare si sunet si programe speciale pentru montaj). La final, toate cele 5 filme, realizate in echipe de cate 3, vor fi proiectate in fata publicului Festivalului de Film Transilvania si ulterior postate si votate pe site-urile partenerilor nostri media.  

Ziua Filmului Maghiar

Pe 4 iunie vor avea loc proiectii de film si conferinte de presa in cadrul Zilei Filmului Maghiar, cel mai important eveniment al zilei fiind prezentarea lungmetrajului Delta, in regia lui Kornel Mundruczo, proaspat distins la Festivalul de la Cannes cu premiul FIPRESCI.

Zilele Filmului Romanesc

Timp de trei zile, 5-7 iunie, publicul clujean si cinefilii prezenti la TIFF vor avea ocazia sa urmareasca productii romanesti realizate in ultimul an, printre care Boogie, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Radu Muntean, prezentat la Cannes in sectiunea Quinzaine des realisateurs sau scurtmetrajul Megatron, in regia lui Marian Crisan, castigatorul Palme D'Or-ului pentru scurtmetraj la Cannes 2008.

Seminarii si workshop-uri extraordinare

Renate Roginas, lider al companiei germane de productie Villa Kult, fost director al fondului European de co-productii Eurimages si sef al Biroului Pre-Media Support de la Bucuresti, va sustine in finalul TIFF-ului, sambata, 7 iunie 2008, de la ora 15.30, la Casa Matei, un workshop extraordinar de doua ore cu titlul Creative Producing.

Workshopul este destinat tuturor studentilor si masteranzilor de la facultatile de film din Romania, urmarind sa ii familiarizeze pe acestia cu aspectele legate de implicarea activa a producatorului de film in etapele de creatie ale proiectelor cinematografice.

Stop By. Shoot Film

Partenerul traditional al TIFF, Kodak Cinelabs Romania, este si in acest an implicat activ in desfasuratorul evenimentelor de la Festivalul International de Film Transilvania. De asta data, este vorba despre workshopul Stop By.Shoot Film, care are scopul de a populariza folosirea peliculei Super 16 mm a prestigiosului producator de materiale si echipamente video.

Stop By. Shoot Film este o oportunitate pentru pasionatii de film de a participa la o sesiune de pregatire teoretica si practica alaturi de specialisti in captarea imaginii pe pelicula.

Echipa Kodak va fi prezenta la Cluj in zilele de 3, 4 si 5 iunie in mijlocul unui important eveniment pentru lumea cinematografica din Romania (Festivalul International de Film Transilvania), oferind participantilor posibilitatea de a interactiona / lucra cu un operator din SUA si de a filma pe pelicula S16mm.  

Invitati

Catherine Deneuve este invitata de onoare a editiei din acest a TIFF, actrita fiind omagiata in cadrul galei de inchidere a festivalului cu un premiu pentru intreaga cariera, sambata, 7 iunie. Alaturi de ea, vor mai fi omagiati actrita Tamara Buciuceanu-Botez si maestrul Radu Beligan, care va primi un premiu de excelenta .

Acestor oaspeti speciali li se vor alatura alti 500 de invitati romani si straini din industria de film.

Pe langa filme, workshopuri, seminarii, intalniri cu cineasti, TIFF gazduieste si expozitiile de arta si fotografie ale unor artisti vizuali in voga din peisajul contemporan romanesc: Cosmin Bumbut, Sorin Spoiala si Sorin Tara.



Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea