Filme

#_race-2008 #death race #jason statham #actiune #masini #joan allen

Death Race - masini supertunate si galoane de sange

Am ezitat mult pana sa ma hotarasc sa merg la cinema pentru Death Race si dupa ce am exclus cu usurinta oferta saraca a weekendului trecut, filmul lui Paul W.S. Anderson a ramas varianta cea mai putin “riscanta”.

Nu sunt un fan al filmelor de actiune, dar imi face placere sa urmaresc unul din cand in cand pentru ca nu ridica intrebari existentiale sau alte dileme psihologice. Filmele de actiune au mers intotdeauna pe principiul “What you see, it’s what you get”, iar Death Race nu se abate de la aceasta regula de aur.

Gladiatori pe masini supertunate

deathFilmul incepe cu o scurta prezentare a situatiei economice americane din 2012 din care aflam ca in urma unei crize economice de proportii (publicul din sala de cinema se amuza copios, avand in vedere contextual actual) rata saraciei si a somajului au atins cote alarmante, iar in timp ce unii saracesc si mai mult, altii, evident, se imbogatesc prin mijloace foarte ingenioase si sangeroase . Internautii satuli probabil de cumintelele youtube sau myspace vor sa isi vada monitorul improscat cu sange si nu oricum, ci live.

Prilej tocmai bun pentru niste baieti destepti, de fapt o tanti foarte sprintara la neuron si sadica peste masura ajutata de baietii de care vorbeam, sa rebranduiasca anticele lupte cu gladiatori sub forma unui show transmis live pe internet (la preturi pe masura): Death Race. Totul se petrece in cea mai sigura inchisoare din SUA din care detinutii nu pot evada pentru ca este o fortareata izolata in ocean si extrem de bine pazita.

Concurentii, selectati din randul celor mai rai si mai abili detinuti, nu mai lupta cu care si sabii precum vechii gladiatori, ci se intrec cu niste monstrii de masini mai ceva ca in Mad Max (trebuie sa va straduiti nitel sa va dati seama ca sub caroseriile suprarealiste se ascund un Ford Mustang sau un Porsche 911). Miza jocului este la fel de mare ca si sumele colosale castigate de pe urma sa. Detinutii lupta pana la moarte pentru ceva ce li se promite, dar nu vor dobandi niciodata: liberatate.

Allen – Nemesisul lui Statham

Inventatoarea macabrului joc este chiar directoarea inchisorii, Hennessey (Joan Allen), care pune la caledeath race un plan diabolic pentru cresterea ratingului show-ului: ramasa fara leganda Death Race, Frankenstein – un concurent desfigurat de atatea accidente, aceasta ii insceneaza fost pilot de curse comiterea unei crime. Astfel, Jensen Ames (Jason Statham) ajunge din sot si tata de familie, detinut si concurent la Death Race.

Ames isi da repede seama ca a fost victima unei inscenari si tot ce vrea este sa se intoarca la fiica sa, asa ca ii joaca planul lui Hennessey, jurand printre dinti sa se razbune. Cursa este lunga si dura, concurentii la fel de duri si psihopati, Hennessey nemiloasa, iar eu nu va spun mai multe. Descoperiti singuri la cinema!

Death Race este lipsit de elemente de originalitate, mai ales ca este un remake al unui film din anii ’70, dar cascadoriile cu masini sunt bine realizate si va vor tine cu ochii pe ecran pe toata durata filmului. Jocul actorilor, inclusiv al multiplei nominalizate la Oscar - Joan Allen, este plat si fara artificii, urmand o singura idee: hai sa vedem care din noi e mai dur. Nu prea le iese. Oricum nu veti merge sa vedeti filmul pentru actori sau scenariu, ci pentru cursele de masini, cascadoriile ametitoare, nenumaratele explozii, arme, urmariri nervoase, femei fatale si multa adrenalina.

Interesant este si avertismentul producatorilor din finalul filmului, un fel de “Don’t try this at home” (Nu incercati asta acasa), vis-a-vis de violenta gratuita din film si de scenele atat de sangeroase, incat productia este interzisa in SUA persoanelor sub 18 ani!

NOTA 6.5/10



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea