Filme

#_code-46-2003

Code 46

", are ceva si din atmosfera din " ", dar ii lipseste o directie, un element care sa imbine totul intr-o maniera coerenta si convingatoare. Starea de visare si meditatie deschisa, desenata intr-o maniera chill out -pune in scena imagini ce aproape ca ne ametesc cu totul. Culorile sunt filtrate, par adevarate tablouri impresioniste. Orasul - Shanghai este un personaj in sine, un amestec de ipostaze inedite. Un film nu poate totusi sa convinga exclusiv printr-un singur plan. Nu e corect. Da - Winterbottom e la fel de priceput ca regizor - dar asteptam o creatie care sa se apropie si sa depaseasca calitativ "24 Hour Party People".

Povestea te duce imediat cu gandul la " Lost in translation " - chiar daca apartine genului sf si regasim si elemente din " ".

Tim Robbins si se completeaza foarte bine pe ecran -dar personajele interpretate de ei sunt condamnate sa nu se bucure decat fugar si in doze mici de iubirea lor. Lumea din " " este guvernata de reguli genetice foarte stricte care restrictioneaza chiar si relatiile intime. Daca exista o nepotrivire pe care stiinta a detectat-o, e o infractiune sa ignori recomandarea oficialitatilor.

Scenariul contine critici de ordin social, moral si etic la adresa unui sistem care se face simtit in zilele nostre si ameninta sa fie din ce in ce mai obtuz si periculos in viitor. Dispuse subtil sau sugerate indirect - sagetile sunt clar directionate catre cei ce ne conduc. Avand ca pretext siguranta sau sanatatea fizica - se pierde dreptul de a avea propriile amintiri sau de a lua decizii. Totul devine un joc de sah in care mutarile nostre sunt decise de maini invizibile - iar libertatea devine o utopie. Capacitatea de a alege este sinonima cu disparitia la modul fizic sau figurativ.

In ciuda mesajului/ avertismentului de natura politica si umana scenariul treneaza si are numeroase lacune, salvate de talentatul si originalul Winterbottom. El ne distrage atentia, ne captureaza in totalitate cu imagini expresive, pline de creativitate si forta vizuala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea