Filme

#_the-changeling-2008 #angelina jolie #clint eastwood #nominalizare #oscar #2009

Changeling - un film de Oscar, dar nu si Angelina

Oscarurile din acest an stau foarte bine la capitolul personaje puternice inspirate din viata reala. Dupa doua filme biografice , Milk si Frost/Nixon, drama Changeling, in regia veteranului Clint Eastwood, aduce in prim plan lupta lui Christine Collins, o americanca din Los Angelesul anilor ’20, hotarata sa denunte autoritatile corupte si capabile de orice pentru a musamaliza propria incompententa.

Disparitia

changelingChristine Collins (Angelina Jolie) este o mama singura care isi intretine cu greu familia (ea si baietelul ei de 9 ani) lucrand ca telefonista. Intr-o zi este nevoita sa-si inlocuiasca o colega, si, desi, ii promisese copilului ca-si va petrece ziua cu el, pleaca totusi la serviciu pentru cateva ore. Reintoarsa acasa, Christine descopera ingrozita ca Walter, fiul sau, este de negasit. Disperata anunta politia, care insa nu poate interveni mai devreme de 24 de ore de la disparitia copilului.

Viata lui Christine se transforma in iad, dupa ce autoritatile nu reusesc sa gaseasca baiatul. Dupa cateva luni de la tragedie, femeie este anuntata ca fiul ei a fost gasit. Tarata de inspectorul de politie la gara pentru a-si intampina fiul, Christine cade victima unei mascarade pusa la cale de aceleasi autoritati care ar fi trebuit sa-i caute si sa-i gaseasca fiul. Baiatul prezentat presei insetate de senzational ca fiind Walter cel disparut nu este nici pe departe copilul femeii, care refuza sa-l recunoasca. De aici si numele filmului, "changeling" desemnand in trecut un copil schimbat la nastere cu un altul.

La presiunile politiei, Christine se vede obligata sa-l ia pe baiat acasa si sa-l creasca ca pe propriul copil, desi stie clar ca nu este al ei. In ciuda numeroaselor vizite la sediul politiei si a rugamintilor de a fi macar ascultata, tanara mama este ignorata, si mai mult, internata intr-o institutie de boli mintale unde este tratata cu socuri electrice si amenintata daca se incapataneaza sa continue scandalul.

Christine nu are aliati, singurul care o crede si are puterea de a o ajuta este reverendul Gustav Brieglebchangeling (John Malkovich). Oponent al sistemului corupt, acesta se implica in cazul femeii cu toate resursele si reuseste s-o elibereze din institutia de boli mintale care servea de fapt drept inchisoare pentru cei care se impotriveau autoritatilor. Daca barbatii erau batuti si incarcerati, femeile erau imediat diganosticate cu diverse boli mintale si trimise la spitalul de nebuni. Cam asa functiona democratia in America anilor ’20.

Doua planuri, o singura poveste

In paralel cu povestea Christinei urmarim actiunile singurului detectiv (Michael Kelly) care isi pleaca urechea la confesiunea ciudata si tulburatoare a unui pusti care pretinde ca stie ce s-a intamplat cu Walter, cum a disparut de acasa, de ce si unde s-ar putea afla. Intrigat de marturisirea pustiului, detectivul porneste in cautarea adevarului si face o descoperire de-a dreptul macabra.

changelingClint Eastwood isi dovedeste inca o data simtul regizoral in imbinarea perfecta a celor doua planuri din film fara sa scape vreun moment fraiele actiunii. Firul povestii devine la un moment dat previzibil, dar spectatorul nu este lasat sa se plictiseasca. Eastwood compune fiecare cadru cu emotie, obligandu-si personajele sa dea de fiecare data mai mult. Atunci cand are cu cine, desigur.

Nu am inteles de ce a ales-o pe Angelina Jolie in acest rol. Jolie ne-a aratat pana acum ca are si ceva talent pe langa „look”, insa in rolul lui Christine Collins pe mine una nu m-a convins deloc. Christine este o femeie puternica, o mama care a reusit sa rastoarne un sistem corupt si sa demaste o minciuna.

Angelina nu imprima niciun moment forta si tenacitate personajului pe care il joaca, fiind o aparitie fragila, retrasa, extrem de emotiva, care actioneaza cu timiditate si nesiguranta. Pe tot parcursul filmului am avut impresia ca Angelina este complet detasata de personaj. Nici macar scenele de la inceputul filmului in care apare alaturi de fiul sau nu sunt convingatoare, Jolie se comporta mai mult ca o mama vitrega . Asa ca nominalizarea actritei la Oscar pentru acest rol este mai mult decat surprinzatoare si as indrazni sa spun, nejustificata.

Asul din maneca lui Eastwood se numeste insa John Malkovich. Puternic, hotarat, sarcastic, denuntator, Malkovich se identifica perfect cu personajul sau. In film se remarca si prestatiile actorilor Jeffrey Donovan in roul inspectorului de politie corupt care o trimite pe Christine la spitalul de boli mintale, dar si Jason Butler Harner in rolul criminalului Gordon Northcott.

Changeling ia nota mare si la capitolul decoruri, pe langa scenariu si regie. Echipa de scenografi a filmului reuseste sa reinvie Los Angeles-ul anilor Prohibitiei, o provocare greu de realizat, dar care s-ar putea sa aduca filmului singurul Oscar din cele trei nominalizari.

NOTA 9/10


Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea