Filme

#_marturie-mortala-2006

Cale de 16 Blocks, oamenii se pot schimba

16 Blocks se construieste pe " relatia dintre doi oameni, un optimist si un negativist: un barbat care a avut totul si a renuntat, iar celalalt, un baiat care nu a avut nimic si nu renunta niciodata", spune scenaristul Richard Wenk.

"Este un film de personaj si imi place la nebunie acest lucru. Nu este un film de actiune in care te chinui sa introduci niste personaje." (regizorul Richard Donner )

16 Blocks este un film intens, cu actiunea comprimata in doua ore. Doua ore in care un politist alcoolic, Jack Mosley (Bruce Willis) are de indeplinit o misiune simpla in aparenta. Un detinut trebuie escortat la 16 blocuri distanta pentru a depune o marturie in fata marelui juriu. Impotriva cui? Asta e cheia filmului.
In ecuatie apar good cop ( Bruce Willis ) / bad cop (David Morse), un detinut limbut (Mos Def) si situatii limita care sunt menite a ne demonstra ca oamenii, oricat de rai ar fi, se pot schimba.

Tensiunea este maxima pentru ca totul se petrece contra cronometru. In 118 minute, cat dureaza misiunea sa, Jack Mosley are de facut alegeri care ii schimba viata, de infruntat sistemul din care face parte, de combatut deviza: „fuck the truth!”. Curajoasa misiune!

Rolul lui Bruce Willis este foarte diferit de cele cu care ne-a obisnuit.... Willis a fost machiat pentru a arata degradat , imbatranit, ba chiar i s-a pus si o pietricica in pantof, pentru ca schiopatatul sa fie cat mai natural. I-a reusit ca de fiecare data!

“Lui Mosley nu ii pasa de viata nimanui, nici macar de a sa. El nu are nici o misiune in viata. Din punct de vedere fizic, sta prost, il doare genunchiul si are la activ sase ani de alcoolism, ceea ce nu-i prieste”, spune Donner.

“Atunci cand te uiti la Bruce si vezi cearcanele rosii, parul rar si schioptatul, la care se adauga respiratia greoaie, iti dai seama ca interpreteaza un personaj mai special decat o face el in mod normal”, observa Van Wyck.

16 Blocks este genul de film american cu flash-uri moralizatoare de genul: viata ti se poate schimba intr-o clipita, politia e corupta dar are si oameni de seama, daca esti de partea adevarului vei castiga intoatdeauna etc.

Ar fi pacat sa il ratati!


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea