Filme

#_da-mai-departe-2000

Brokeback Mountain- dragoste cu nabadai in creierii muntilor

Sa lipim pe Brokeback Mountain eticheta “the gay cowboy movie”ar fi nedrept. Este o Drama, Romance, Western. Haideti sa-i spunem o poveste intre doi masculi, cowboy, tineri, chipesi si …in nici un caz gay.

Asa declara si unul si celalalt dupa o prima noapte furtunoasa: "I'm no queer”, "Me neither." Si totusi, poate datorita unor peisaje de-a dreptul romantice, a aerului curat de munte, a apei cristaline de izvor, poate din cauza miilor de oi pe care le pastoresc, a conservelor de fasole sau a whiskey-ului in exces … Ennis Del Mar (Heath Ledger) si Jack Twist ( Jake Gyllenhaal ) purced de repetate ori, in timpul unei veri petrecute pe Brokeback Mountain , sa se infrupte din placerile condamnate in lumea de jos.

Asadar in anul de gratie 1963, intr-o noapte friguroasa,pe Brokeback, se aprinde scanteia iar vapaia izbucneste si palpaie timp de douazeci de ani.

Uneori tandru, alteori copilareste sau chiar dur, violent, cei doi ghidusi se iubesc nestingheriti in sanul generos si mai ales ingaduitor al mamei natura de pe Brokeback, se scalda in apa rece de izvor si pasc mioarele. Ce mai, pura idila pastoreasca!

Ennis e un om asezat, s-ar zice, un profund cugetator, un cowboy adevarat, taciturn, cu planuri serioase de viitor, chiar indragostit de o fata… Jumatatea lui de pe Brokeback, Jake este cel care duce tot greul relatiei, un jucaus, frematand de pasiune, mai sentimental decat Ennis, mai diferit de stilul dur cowboy.

Uimitor, cei doi se casatoresc cu fete dragute, procreeaza, dar vai…dupa patru ani se revad si totul izbucneste cu aceeasi violenta mistuitoare. Uita de copii, de neveste, si se retrag la pescuit, in natura care le-a leganat inca din fasa amorul. Numai ca de pescuit nu pescuiesc nimic. Ca doi vechi parteneri isi aduc aminte de “old times”, unul in bratele celuilalt pe Brokeback. Romantic, nu? Ehe, si de aici incepe drama. Nostalgicul si hipersensibilul Jack vrea sa se dedice complet relatiei, sa-si faca un cuibusor de nebunii in munti, sa uite de toti si de toate, ca orice indragostit. Numai ca durul Ennis nu vrea in ruptul capului… Si povestea asta cu nabadai tine … pana cand moartea ii desparte pe cei doi amorezi.

Filmul este in definitiv unul dramatic. Ang Lee . Regizorul filmului declara: "Oamenii se indragostesc. Punct. Este o poveste universala pe care am vrut sa o spun ca pe o poveste de dragoste."

Cu alte cuvinte: Ce sa-i faci? Chemarea naturii e puternica.

Brokeback Mountain a fost cadorisit cu patru globuri de aur : Cea mai buna drama, Cea mai buna regie (Ang Lee), Cel mai bun scenariu( Larry McMurtry, Diana Ossana) si Cea mai buna coloana sonora ("A Love That Will Never Grow Old”) In plus, filmul este favorit Oscar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea