Filme

#premiera Austerlitz #Austerlitz #trailer #auschwitz #film

"Austerlitz", un film pe care sa nu-l ratezi VIDEO

"Austerlitz" este un film cu un titlu misterios, provocator si deranjant. Filmul produs de regizorul Serghei Loznitsa este inspirat din romanul WG Sebald din 200.

Personajul principal al filmului, pe nume Auschwitz creste in Marea Britanie ca refugiat, vede un film de propaganda nazist despre tabara Theresienstadt si are impresia ca o recunoaste pe mama sa in acest film.

In cadrul peliculei, ororile secolului al XX-lea se retrag in mormantul prafuit al istoriei, alaturandu-se bataliilor secolului al XIX-lea: Auschwitz este un cuvant, care intr-o buna zi poate avea o incarcatura electrica atat de mica precum Austerlitz.

"Austerlitz" va ajunge in cinematografele din Romania incepand cu 24 noiembrie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Exista in Europa locuri care rezista ca suveniruri dureroase ale fabricilor unde oamenii erau tranformati in cenusa. Aceste locuri sunt acum memoriale deschise publicului si vizitate de mii de turisti in fiecare an. Documentarul ii urmareste pe vizitatorii unui astfel de loc ridicat pe teritoriul unui fost lagar de concentrare. De ce vin ei aici? Ce cauta?

Sergei Loznitsa a declarat intr-un interviu pentru "The Seventh Art" urmatoarele: "Ca de obicei, intregul film incepe de la un moment straniu din viata mea: se intampla sa ma aflu intr-un astfel de loc – un alt lagar, Buchenwald - si am ramas cu o impresie atat de puternica in urma vizitei mele. Am inceput sa ma intreb: "Ce fac aici? Cum este posibil ca in urma cu 70 de ani sa fi existat cadavre peste tot in acest loc? Cum pot sa stau si sa privesc un crematoriu? Ce vreau sa vad acolo?" Acest tip de intrebari m-au determinat sa ma apuc de documentarul "Austerlitz". Ma uitam in jur la oameni si vedeam numai fetele ignorante ale turistilor. E ciudat. Nu cred ca un asemenea loc ar trebui sa fie un loc turistic."

Dupa debutul sau din cadrul Venice Film Festival, "Austerlitz" si-a continuat traseul pe la numeroase festivaluri de film, remarcandu-se printr-un castig si doua nominalizari la Traverse City Film Festival, respectiv Indiewire Critics' Poll si Cartagena Film Festival.

Dar, in cele din urma, filmul "Austelitz" este, probabil, mai presus de toate o meditatie bantuitoare, in care istoria fizica a lagarelor se lupta cu uitarea. Intr-o secventa a filmului, fiecare vizitator isi face un selfie cu semnul "Arbeit Macht Frei" de pe poarta de la intrarea in lagar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea