Filme

#cinema #film #moda #audrey hepburn #mesaj #sex symobol #eleganta

Audrey Hepburn, moda si filmul

Inca din epoca in care cinematografia a fost inventata, realizatorii de film s-au servit de peliculele lor pentru a comunica diverse mesaje. De exemplu, in anii ’30 si in timpul celui de-al doilea razboi mondial, filmele au fost folosite ca mijloc de propaganda pentru a transmite diferite opinii politice.

In anii '90, Hollywoodul american realiza numeroase filme despre razboi in care erau prezentate in mod idilic armata americana si curajul de care au dat dovada, de-a lungul timpului, soldatii Statelor Unite. Care a fost principalul efect al acestui gen de filme de aventura? Numerosi tineri, care inca nu isi gasisera un scop in viata, au ales sa se inroleze in armata si sa ingroase randurile militarilor care au luptat pentru idealurile americane.

In zilele noastre, pare ca cinematografia de masa s-a transformat intr-un instrument special proiectat sa ii distreze cat mai bine pe spectatori. Entertainment-ul pare a fi devenit cel mai important scop al regizorilor si, pana la urma, pe buna dreptate, deoarece boxoffice- urile sunt dominate de filmele usor de digerat.

Dintre toti actorii care au influentat vreodata destinele celor care ii urmareau pe marile ecrane, Audrey Hepburn se numara printre putinele vedete care au avut un rol determinant intr-un domeniu mai putin eroic, dar, poate, la fel de important: moda.

Audrey Hepburn sau Marilyn Monroe?

In perioada in care Audrey Hepburn isi incepea cariera in industria filmului, Marilyn Monroe devenise deja cel mai mare sex symbol al tuturor timpurilor. Cu toate acestea Audrey a reusit sa atraga privirile, in special, datorita tinutelor sale extrem de elegante si a siluetei considerate in afara standardelor de frumusete ale acelor timpuri. Astfel, formelor generoase ale lui Marilyn Monroe, apreciate drept foarte apetisante, Audrey Hepburn le-a opus o silueta fragila, o talie de viespe si vesminte naucitor de avangardiste.

In ceea ce priveste stilul sau vestimentar, specialistii spun despre Audrey Hepburn ca nu a fost niciodata egalata de vreo vedeta in ceea ce priveste calitatea hainelor purtate in filmele in care a jucat. Actrita isi alegea piesele de imbracaminte cu foarte multa grija, de aceea nu este de mirare ca stilul sau special a nascut numeroase curente in industria modei.

Vestimentatia a fost dintotdeauna un punct esential in definirea personajelor  pe care le Audrey le interpreta, iar in acest demers a fost ajutata de bunul sau prieten, Hubert de Givenchy, unul dintre cei mai mari creatori de moda .

Actrita care a reinventat moda

Primul rol mare pe care artista l-a interpretat a fost in pelicula Roman Holiday (1953) care, de altfel, a si castigat Oscarul pentru cele mai bune costume in 1954. Tinuta lui Audrey, care la randul ei a castigat in acel an Oscarul pentru cea mai buna actrita, a fost creata de Edith Head. Se pare, insa, ca insasi actrita  a avut o importanta contributie la realizarea costumatiilor pe care le-a purtat in Roman Holiday. Fusta eleganta, camasa, sandalele si parul scurt aranjat intr-o aparenta dezordine au fost o noutate in moda acelor vremuri. La toate acestea, Audrey a adaugat cureaua si esarfa care i-au definitivat stilul.

In urmatorul sau film, Sabrina (1954), actrita a inceput prietenia sa cu Hubert de Givenchy, cel care va deveni mentorul sau in ceea ce priveste moda.

Acesta marturisea despre Audrey ca stia exact ceea ce voia in materie de haine. "Isi cunostea perfect trasaturile fetei si alura corpului, punctele sale tari si defectele. Am incercat sa imi adaptez creatiile la ceea ce i se potrivea ei. A vrut o rochie de seara cu umerii goi, modificata astfel incat sa ascunda cavitatile din spatele claviculelor. Am inventat asta pentru ea si a devenit un stil atat de popular incat l-am numit decolteul Sabrina".

Eleganta actritei a fost considerata extrem de sofisticata si de inovatoare, iar marii reprezentanti ai caselor de moda s-au intrebat de-a lungul timpului daca Audrey Hepburn ar fi devenit un simbol al modei fara ajutorul lui Givenchy. In general, insa, toata lumea este de acord ca cei doi s-au influentat reciproc si ca au reusit sa creeze esenta elegantei.

De altfel, acestia au lucrat impreuna in multe dintre filmele in care Audrey a detinut rolurile principale. Dintre acestea, faimoase sunt Funny Face, Love in the Afternoon, Breakfast at Tiffany's, Charade, Paris, when It Sizzles sau How to Steal a Million.

Simplu si intotdeauna elegant

Funny Face este, conform specialistilor, filmul care a influentat cel mai mult industria modei. Toate rochiile pe care Audrey Hepburn le-a imbracat in acest film au fost considerate de o eleganta rara. Actrita a uimit, in special, prin faptul ca nu s-a conformat standardelor de frumusete din perioada in care a devenit celebra. Astfel, vedeta si-a creat un stil propriu care sa se potriveasca perfect taliei sale fine si inaltimii ei prea mari dupa unii specialisti in moda. De fapt, acestea sunt cele doua elemente pe care Audrey Hepburn a mizat intotdeauna. Tricourile combinate cu pantaloni scurti , balerinii, esarfele, palariile, rochiile pe talie, curele pe care actrita le-a combinat cu sarm au nascut un stil atemporal, simplu si intotdeauna elegant.

Audrey Hepburn este considerata cea mai eleganta vedeta din toate timpurile. Tinutele ei au fost sursa de inspiratie pentru cei mai importanti creatori de moda, printre care Salvatore Ferragamo, Manolo Blahnik, Calvin Klein, Paco Rabane et Ralph Lauren.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea