Filme

#cronica #premiera #amintiri din epoca de aur 2 - dragoste in timpul liber #cristian mungiu #film #_amintiri-din-epoca-de-aur-2-dragoste-in-timpul-liber-2009 #cinema

Amintiri din epoca de aur - Dragoste in timpul liber

In niciuna dintre povestile din Amintiri din epoca de aur 2 - Dragoste in timpul liber personajele amorezate nu se saruta, nu se ating si nu isi fac declaratii. De fapt, povestile lor de iubire se invartesc in jurul unor sticle, in jurul unor oua si, respectiv, in jurul unui curcan.

Amintiri din epoca de aur 2 - Dragoste in timpul liber este format din trei istorii mai degraba dramatice, decat vesele. Astfel ca spectatorul care a vazut prima parte a filmului s-ar putea sa ramana dezamagit pentru ca nu va mai rade atat de mult ca la Tovarasi, viata e frumoasa !

Personajele din Dragoste in timpul liber sunt delicios de naive si de infometate. In general, mare parte a filmului se invarteste in jurul mancarii si a scamatoriilor pe care le faceau romanii din perioada comunista pentru a intra in posesia diferitelor alimente, insuficiente in acea epoca. Dar sa le luam pe rand.

O fata, un baiat si multe sticle

Crina (Diana Cavallioti) si Bughi (Radu Iacoban) realizeaza ca fericirea si bunastarea lor depinde de cat de multe sticle reusesc sa adune. Ca sa faca acest lucru, cei doi se deghizeaza in reprezentanti ai ministerului si ii pacalesc pe locatarii a diferite apartamente ca au misiunea de a colecta apa pentru analiza chimica.

Astfel, ajung in posesia a numeroase sticle pe care le vand. Visul fetei este sa stranga bani pentru o excursie si, de asemenea, sa cumpere o Dacie pentru parintii sai. In acest demers, fata are tot felul de idei, unele comice, altele halucinante si chiar periculoase. Povestea de Bonnie si Clyde a Crinei si a lui Bughi se termina, evident, cu aparitia militiei care a fost chemata de tovarasii paranoici, specifici comunismului.

Cel mai mult mi-a placut ca realizatorii filmului au reusit sa redea exact atmosfera de dinainte de ’89. Astfel, am recunoscut oalele si cratitele pe care le avea si mama, mobila de bucatarie tipica apartamentelor - cutie de chibrituri, limbajul si atitudinile specifice romanilor care au trait sub comunism. De asemenea, fetele si reticenta celor care deschid usa cand vad un necunoscut la usa lor sunt absolut ilare.

Oul la putere

A doua poveste dezvolta alergatura dupa alimente si schimburile la care recurgeau romanii cand se apropiau diferitele sarbatori religioase . Fiecare se descurca cum putea si orice persoana apropiata sau straina devenea o posibila sursa de oua, lapte, faina, zahar etc.

Grigore (Vlad Ivanov) este sofer la Avicola. Slujba lui este sa duca un camion cu gaini de la o anumita destinatie la alta. Cu ajutorul hangitei (Tania Popa) la care trage de fiecare data cand se opreste din cursa ca sa manance, soferul realizeaza ca, pe langa gaini, mai transporta si oua. Acestea sunt o adevarata comoara in perioada Pastelui cand oualele sunt cautate de toata lumea pentru inrosit, pentru cozonaci si alte mancaruri.

Comicul isi face loc si in aceasta poveste, in special, cand Grigore incepe sa se indragosteasca de hangita si incearca sa o abordeze pe aceasta. Ea framanta de zor coca dintr-un lighean, iar el sta seducator cu un pahar de vin in mana privind-o din spate. Ea isi da o suvita de pe fruntea asudata, iar el o intreaba: "E buna drojdia?" si continua cu ceva de genul daca nu e buna framanti degeaba.

Prietenul meu, curcanul

In ultima parte din Dragoste in timpul liber ne mutam la tara. Tatiana (Ana Ularu) trebuie sa mearga singura la Bucuresti, la spitalul in care este internata mama ei. Fata este foarte speriata pentru ca nu a mai fost niciodata in capitala, astfel ca apeleaza la iubitul sau sperand ca acesta sa o ajute.

Spre disperarea Tatianei, baiatul (Dan Burghelea), care isi efectueaza stagiul militar, nu are permisie si nu poate sa-si insoteasca iubita ca sa duca negocierile cu doctorii ce urmeaza sa ii opereze mama. Cu toate acestea, baiatul ii da Tatianei lectii de viata.

Astfel, suta trebuie tinuta in buzunarul stang, iar hartia de cincizeci in buzunarul drept. Banii trebuie pusi intr-un plic pentru ca asa se face cand vine vorba de doctori. Daca doctorul spune ca nu se mai poate face nimic, atunci trebuie sa scoata plicul cu suta. Acest gest trebuie sa fie elegant, aproape neobservat si insotit de diverse plase accesorizate cu numeroase alimente.

Problema cea mai mare a Tatianei este ca tatal sau a decis sa dea drept spaga la spital si curcanul de care fata este foarte legata afectiv si pe care fata il invatase care este diferenta dintre cerc si patrat.

In ciuda faptului ca Amintiri din epoca de aur 2 - Dragoste in timpul liber nu este un film la fel de comic precum prima parte, spune aceeasi poveste tragi-comica despre o Romania hibridizata de restrictiile si "valorile" comunismului.

Filmul poate fi vizionat in cinematografe incepand cu 23 octombrie 2009.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea