Filme

#absurdistan #mongolia #veit helmer #kristyna malerova #maximilian mauff #max #b-est iff #festival film #_absurdistan-2008

Absurdistan - intre snoava si parabola

Absurdistan (regia Veit Helmer) a castigat premiul publicului si premiul pentru imagine la festivalul de film B-EST IFF care s-a desfasurat in Bucuresti in perioada 23-29 martie.

Ce i-a impresionat atat de mult pe spectatorii festivalului? Poate faptul ca Absurdistan este un taram putin absurd, putin magic si, nu in ultimul rand, enorm de comic.

De fapt, Absurdistan este un loc pierdut undeva in Mongolia pe care nici macar hartile nu il pomenesc. Regizorul isi permite, astfel, sa caricaturizeze o societate normala care functioneaza dupa regulile patriarhatului.  De aceea barbatii s-au obisnuit sa fie protejati precum bebelusii plangaciosi care fac pipi in izmanute, in timp ce femeile se ocupa cu adevaratele probleme ale supravietuirii.

Acestea sunt, in majoritate, sexy si destepte si muncesc de dimineata pana seara. In schimb, singura activitate demna de barbatii din Absurdistan se reduce la pierderea timpului in ceainaria satului. De asemenea, sunt innebuniti dupa sex.

Demn de observat este ca realizatorii filmului au facut castinguri in cateva zeci de tari de pe planeta si au reusit sa creeze paisprezece familii abusrdistanice foarte omogene. Ai impresia ca actorii au trait toata viata in acest sat din Mongolia, cand, de fapt, acestia au nationalitati extrem de diverse.

Dragostea inseamna sa zbori

Actorii principali, Aya (Kristyna Malerova) si Temelko (Maximilian Mauff) sunt singurii care fac exceptie oranduirii din Absurdistan. Tinerii se iubesc si vor sa faca dragoste. Acest lucru nu este posibil deoarece este nevoie sa se intample ceva magic ca dragostea lor trupeasca sa fie posibila. Si anume, este neaparat necesar ca planetele sa se alinieze intr-o anumita pozitie care le va permite celor doi sa zboare. Si la propriu si la figurat. Acest lucru va fi posibil abia dupa 4 ani lungi. In tot acest timp, insa, lucrurile se vor complica din ce in ce mai mult, iar Absurdistan isi va schimba pentru totdeauna regulile.

Unele scene din film iti vor placea pentru romantismul lor, altele te vor faci sa razi in hohote, iar cateva ti se vor parea absurde si copilaresti. Aceasta nu este neaparat o problema deoarece regizorul a denumit filmul intr-un mod in care i se poate permite aproape orice.

Principalul atuu al filmului este faptul ca reuseste sa imbine in mod spectaculos parabola si simbolistica cu umorul si situatiile absurde. De altfel, Absurdistan iti da o stare generala de bine si iluzia ca dragostea este capabila sa ne transfome in adevarati eroi de poveste.

In ceea ce priveste actorii, niciunul nu se remarca in mod special. Acesta nu este, insa, scopul peliculei. In Absurdistan, avem de-a face cu un fel de actor colectiv prin care filmul castiga forta si originalitate .

Trailer Absurdistan

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea