Carti

#leonida neamtu #seria de autor #lansare #lectura #carti

Octombrie vine cu vesti bune! Seria de autor Leonida Neamtu va fi lansata luna aceasta

In cadrul unui proiect editorial de anvergura, editura Publisol isi propune sa redea circuitului cultural operele marilor scriitori romani care au facut viata suportabila si chiar mai bogata, inainte de 1989.

 

 Pe langa autori de romane politiste si de spionaj ca Haralamb Zinca si Horia Tecuceanu, acum, un scriitor de prima mana al anilor ’60,’70 si ’80 revine in biblioteci , unul care stie ca nimeni altul sa imbine caracteristicile genului thriller cu stranietatea fantasticului si analiza psihologica de cea mai mare finete.

„Daca ar fi fost regizor de film, Leonida Neamtu l-ar fi intrecut in succes pe David Lynch”, a spus un critic literar. Desi e o afirmatie puternica, surprinde adevarata natura a operei scriitorului roman, nascut in Basarabia: Leonida Neamtu merita un loc aparte pe rafturile culturii occidentale, alaturi de marii creatori de lumi stranii si personaje complexe, alaturi de marii exploratori ai conditiei umane.

Editura Publisol tipareste romanele lui Leonida Neamtu in format „de buzunar”, pentru ca cititorii sa le poata transporta si citi mai usor. De asemenea, am adaptat tacit textul la limba romana contemporana, iar designul copertelor ii confera seriei un aer aparte, pop-noir, cartile putand fi facute cadou sau colectionate.

Despre autor:

Leonida Neamtu s-a nascut in 1934, la Soroca. In 1940, odata cu ocuparea Basarabiei, familia se refugiaza in Maramures, locuind in Viseu, apoi in Sighet. Dupa studiile liceale, urmeaza cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii clujene.

Debuteaza, in 1952, cu un volum de poezii, in Almanahul literar, revista coordonata de poetul A.E. Baconsky. Incepand cu anul 1964 va publica exclusiv romane. Devine redactor la Almanahul literar (care-si va schimba numele in Steaua) si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Moare pe 25 octombrie 1991, la Cluj-Napoca, lasand in urma peste treizeci de volume publicate si cateva manuscrise.

„Incepand cu romanul Toporul de argint (1964), Leonida Neamtu devine unul dintre autorii de top ai genului politist si ai romanului de aventuri in genere. Publica, in ritm alert, volum dupa volum, in tiraje de zeci de mii de exemplare, astfel incat, in 1990, cand ii aparea ultima carte, opera sa numara aproximativ treizeci de titluri. Format in ambianta revistei Steaua, deprinsese o mentalitate de scriitor profesionist, sustinuta de un talent indiscutabil. Desi circumscrisa in buna parte genului ca atare, proza sa nu este deloc una de divertisment. De la un moment dat, nu mai respecta integral. nici macar conventiile canonice ale acestui tip de literatura.

Prozatorul este in fond un fantezist ingenios, cu placerea ludicului, a parodicului sau a umorului absurd. Naratiunile sunt adeseori incantatoare prin nonconformism ori prin referintele ironice la diverse modele livresti. Dar scrie deopotriva si in registru grav, cu un realism de descendenta comportamentista, gen Hemingway.” Spunea criticul literar Petru Poanta.

Seria de autor Leonida Neamtu va cuprinde, pentru inceput, urmatoarele volume:

1. Acolo unde vantul rostogoleste norii + Chirie pentru speranta

2. Moartea ca o floare de „Nu-ma-uita” +Toporul de argint

3. Teroare pentru colonel + Acoperis cu demoni

4. Blondul impotriva umbrei sale

5. Speranta pentru Marele Vis

6. Cand moare inamicul cel mai bun

7. Naratiuni detective

8. Febra de origine necunoscuta

9. Stii, Lavinia, caracatitele…

10. Speranta pentru speranta

11. Balada capitanului Haag

12. Legenda cavalerilor absenti

13. La Goulue danseaza cu Chocolat

14. Deodata, inevitabilul + Norii de diamant

 

Cartile vor putea fi cumparate de la punctele de difuzare a presei din toata tara, in fiecare zi de joi, incepand cu 14 octombrie 2021 dar si din librarii si de pe internet, de la magazinele online de carte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Cauta-ti perechea