Carti

#citit #lectura #dezvoltare personala

Cinci motive sa redescoperi bucuria de a citi

 

Cititul este un obicei catre care multi se intorc din ce in ce mai rar, cu toate ca are o multime de beneficii pentru intelect si pentru starea psihica. A citi a devenit un hobby subapreciat, ba chiar o activitate considerata demodata, cu toate ca greu gasesti printre activitatile „in trend” din zilele noastre ceva atat de relaxant. Daca iti gasesti mereu scuze pentru a nu (mai) citi sau daca ai impresia ca a citi pe telefon sau pe tableta este suficient, iti oferim o serie de motive sa iti faci timp pentru o carte.

A citi nu inseamna doar sa rasfoiesti romane sau sa te scufunzi in poezii. A citi inseamna dezvoltare personala, oportunitatea de a-ti largi orizonturile, de a invata lucruri noi din diferite domenii si, de ce nu, un bun antrenament pentru creier.

Cititul sporeste creativitatea

Neurologii si psihologii au demonstrat ca cititul este o activitate care sporeste creativitatea printr-un mecanism extrem de simplu: informatiile citite sunt procesate de creier, care incepe sa faca asocieri si sa creeze imagini mentale. Creativitatea dezvoltata prin citit poate fi folosita in numeroase feluri cum ar fi exprimarea sentimentelor proprii prin scris sau pictat. Cititul te poate inspira si poate fi punctul de pornire pentru o gandire independenta, creativa si inovativa.

A citi iti dezvolta gandirea analitica

Odata cu dezvoltarea creativitatii si cu deschiderea caii catre gandirea inovativa, cititul te ajuta sa gandesti mai analitic. Conexiunile logice si cronologice care se formeaza in creierul tau cand citesti sunt cu atat mai intense si mai rapide cu cat cartea citita are o actiune mai complexa si mai dificil de prevazut. Gandirea analitica pe care o dezvolti in timp ce citesti este un exercitiu extraordinar de bun si sanatos pentru creier.

La ce iti trebuie gandire analitica? Ea este cheia unei activitati profesionale de succes, este calea catre o buna sintetizare a informatiilor, catre concluzii mai rapide si mai corecte si catre o eficienta crescuta.

Cititul sporeste aptitudinile organizatorice

Persoanele care citesc mai mult tind sa fie mai organizate, invata sa gaseasca timp pentru mai multe activitati si sunt mai orientate spre scop. Urmarirea unei povesti, a unui capitol sau a unui paragraf necesita concentrare, prioritizare si organizare. Poate parea nesemnificativ, dar simpla urmarire a actiunii este un exercitiu pentru creier. Cand te apuci de citit, iti exersezi abilitatile de planificare a timpului si de a delega sarcini, calitati rare si foarte  apreciate atat pe piata muncii, cat si in dezvoltarea personala.

Citind, inveti sa te concentrezi

Intr-o lume in care functionam pe repede-inainte uneori poate fi dificil sa gasesti puterea de a te concentra. Puterea de concentrare aproape ca este o binecuvantare, insa e bine sa stii ca ea se poate antrena tocmai prin citit. Creierul nostru este atat de bombardat cu informatie, incat aproape ca nu are timp de odihna. Contrar aparentelor, cititul este o activitate benefica, deoarece te ajuta sa te concentrezi in mod natural si, astfel, te pregatesti pentru a-ti pastra concentrarea la locul de munca, la o conversatie sau, pur si simplu, la a te calma si a medita.

Cititul iti largeste orizonturile

Cititul este in principal o forma de educatie, de invatare, te ajuta sa acumulezi informatii noi, iti imbogateste vocabularul si iti largeste orizonturile, facandu-te mai atent la diferite fenomene si evenimente din lume. Citind s-ar putea sa inveti lucruri noi care pot fi chiar un punct de cotitura in viata ta, orientandu-te catre o cariera noua sau catre un hobby interesant.

Sa citesti o carte poate parea mai „complicat” decat sa citesti un text online intr-o lume a gadgeturilor. Si totusi nimic nu se compara cu o carte, indiferent din ce domeniu este ea, iar informatiile gasite in paginile ei vor fi asimilate mult mai usor decat cele care ajung la tine prin intermediul unui ecran. Gaseste timp pentru citit, bucura-te de ceea ce vei afla si de felul in care vei creste cu fiecare pagina parcursa!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Cauta-ti perechea