Carti

#autori nordici # cartile lunii mai #cartile lunii #crima #mister #mai

Cartile lunii mai! O selectie de 5 romane din genul Nordic Noir – crima si mister

Stilul Nordic Noir sau Scandi Noir este un sub-gen al categoriei fictiune. Cartile din genul Nordic Noir sunt scrise de autori nordici (scandinavi) care sunt cunoscuti pentru romanele in care crimele si misterul sunt subiecte principale.

 

Indiferent ca esti sau nu fan al acestui gen de lectura, suntem de parere ca cel putin o data in viata trebuie sa incerci un astfel de roman. Pentru luna mai am adunat pentru tine cinci titluri din genul nordic Noir pe care trebuie sa le ai in biblioteca.

Culpa - Jussi Adler-Olsen

Un volum care a stat la baza unui nou episod din seria de filme Departamentul Q. A fost ecranizata in anul 2019.

Nete Hermansen intentioneaza sa se razbune pe cei care au abuzat-o in tinerete, inclusiv pe Curt Wad, un chirurg charismatic care a facut parte dintr-o miscare de sterilizare a fetelor in Danemarca. Douazeci de ani mai tarziu, detectivul Carl Morck descopera ca o alta femeie, pe nume Rita, a disparut in acei ani. Apoi afla ca numerosi alti oameni au disparut cu Rita in acelasi weekend si ancheta ii apropie de Curt Wad.

Cartea lui Adler-Olsen, unul dintre marii autori de thrillere, este pe cat de complexa, pe atat de minunata.

Jussi Adler-Olsen s-a nascut la 2 august 1950, la Copenhaga. Dupa studii si dupa ce a lucrat in diverse domenii de activitate, si-a inceput cariera literara in 1984 cu doua carti despre Groucho Marx. Cartile lui Olsen s-au vandut in 36 de tari. In Germania s-au bucurat de un succes deosebit, in 2011 devenind cel mai popular scriitor din aceasta tara cu trei titluri in top 20 pret de cateva saptamani. Premiul Harald Mogensen 2010, Premiul Glass Key 2010, De Gyldne Laurbaer 2011.

Camera groazei - Jussi Adler-Olsen

"Camera groazei" este un roman spectaculos, cu actiune si umor si cu o nota de inedit specifica literaturii nordice. Ingeniosul detectiv Carl Morck, secondat de neconventionalul sau asistent, rezolva un caz neobisnuit si dificil, primul dintre cele atribuite Departamentului Q. In timp ce investigatia progreseaza, victima, aflata intr-o camera de presurizare, indura detentia, privatiunile si chinul, agatandu-se de speranta de a-si revedea fratele iubit. Cititorul urmareste cu suspans investigatia, care duce la dezvaluirea treptata a mobilului crimei. Umorul nordic este nelipsit, chiar si cea mai banala conversatie are sanse sa provoace ilaritate, facandu-l pe cititor sa rada in hohote.

Bufnita vaneaza intotdeauna noaptea - Samuel Bjork

Atunci cand o adolescenta dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este gasit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch si echipa lui primesc acest caz delicat. Cu aceasta ocazie, anchetatoarea-vedeta Mia Kruger, aflata intr-o pauza de serviciu pe cand se lupta cu propriii demoni, se intoarce la munca ei de detectiv si se implica profund in acest caz, tocmai la timp pentru a decoda indiciile lasate intr-o filmare care o arata pe victima captiva intr-o cusca, inainte de a fi ucisa. Intre timp, fiica lui Munch, Miriam, face cunostinta la o petrecere cu un strain atragator, un activist pentru drepturile animalelor, care o atrage in lumea lui si departe de familia ei. Munch, Kruger si echipa lor trebuie sa-l vaneze pe ucigas inainte ca acesta sa loveasca din nou. Cu alte cuvinte, un thriller psihologic cu o intriga palpitanta.

Fragment din cartea "Bufnita vaneaza intotdeauna noaptea" de Samuel Bjork:

"Era abia trecut de ora 5.00 dupa-amiaza si totusi era aproape bezna cand Holger Munch ajunse la cordoanele politiei din capatul indepartat al peninsulei Hurumlandet. Isi lipi buletinul de identitate de parbriz, iar un ofiter tanar, care parea putin stanjenit ca-l oprise, ii facu repede semn sa treaca.

Munch trase pe dreapta la cateva sute de metri in interiorul cordoanelor si iesi in aerul racoros de toamna. Isi aprinse o tigara si-si stranse scurta pe el.

- Munch?

- Da?

- Eu sunt Olsen. Seful operatiunilor.

Munch stranse mana inmanusata a unui politist inalt, solid, intre doua varste, pe care nu-l recunostea.

- Pune-ma la curent cu situatia, te rog.

- Victima a fost gasita la aproximativ sase sute de metri de sosea, la nord-nord-vest de-aici, spuse Olsen, aratand cu degetul prin padurea intunecata.

- Cine e acolo acum?

- Cei de la Medicina Legala. De la Patologie. Unul dintre ai tai... Kolstad sau cum il cheama pe-ala?

- Kolso.

Munch deschise portbagajul masinii, isi scoase cizmele din cauciuc si tocmai se pregatea sa se incalte cu ele cand ii suna mobilul.

- Munch? Kim la telefon. Esti aici?

- Da, sunt langa sosea. Tu unde esti?

- Sunt langa cort. Vik a terminat si isi pierde rabdarea, dar le-am spus sa nu o miste pana nu ajungi tu aici. O sa vin eu sa te iau.

- Perfect. Cum stam?

- Nu o sa dormim prea mult o bucata de vreme. Nenorocitul asta-i bolnav la cap.

- Ce vrei sa spui? intreba Munch, in timp ce un sentiment de neliniste incepea sa-l cuprinda treptat.

Holger Munch avea aproape treizeci de ani de experienta ca anchetator de omucideri; pana-n acel moment, le vazuse cam pe toate. De obicei, putea pastra o detasare profesionala de scenele pe care le vedea, iar daca declaratia ar fi fost facuta de oricine altcineva in afara de Kim Kolso, nu si-ar fi facut griji. Dac-ar fi fost vorba de Mia, care se lasa implicata emotional in fiecare caz, sau de Curry, care sarea in sus si-n jos ca un yoyo toata ziva, ar fi trecut cu vederea, dar Kim? Povestea asta nu mirosea a bine.

- Vrei sa-ti spun sau vrei sa vezi cu ochii tai? continua Kolso.

- Fa-mi un rezumat, spuse Munch, bagandu-si un deget in ureche in timp ce o masina de patrula isi pornea brusc sirena si trecea pe langa el.

- Mai esti pe fir? intreba Kolso.

- Da, da. Repeta, te rog, ce-ai spus.

- E o adolescenta; saisprezece sau saptesprezece ani, credem noi, continua barbatul. Dezbracata. Pare un fel de, cum sa-i spun eu... ritual? E plin de pene-n jurul ei. Si de lumanari...

Munch isi baga din nou degetul in ureche cand inca o masina de politie isi urma predecesoarea, cu luminile albastre sclipind.

- ...aranjate ca un fel de simbol...

Vocea lui Kolso se intrerupse din nou. Munch se incrunta la Olsen, care vorbea la telefon in timp ce gesticula spre ceva ce se intampla in apropiere de cordoane.

- Nu te-aud, spuse Munch.

- E un fel de formatiune-pentagrama, continua Kolso."

Colivia de aur - Camilla Lackberg

Pentru cei din jurul sau, Faye pare sa aiba totul. Un sot perfect, o fiica adorabila si un apartament de lux intr-una dintre zonele cele mai elegante ale Stockholmului. Dar amintirile intunecate din copilaria petrecuta in Fjallbacka nu inceteaza sa o bantuie si o fac sa simta ca e tot mai captiva intr-o colivie de aur. Pe vremuri, Faye era o femeie puternica si ambitioasa - inainte sa-si dedice viata sotului sau, Jack. Cand acesta o insala, intreaga lume a lui Faye se prabuseste si totul ii este luat. E complet distrusa si nu mai intrevede nicio speranta, insa in cele din urma se hotaraste sa raspunda cu aceeasi moneda si pune la cale o razbunare cumplita.

Colivia de aur este un roman indraznet despre o femeie care a fost folosita si tradata, dar care a decis sa-si ia viata in propriile maini. O poveste dramatica despre minciuna, izbavire si razbunare.

Majoritatea femeilor - indiferent cat de bogate si de succes sunt - au fost inselate de un barbat. Si totusi, tac. Lasa de la ele. Sunt marinimoase. Dau dovada de intelegere si iarta. Ii consoleaza pe copii cand el nu apare, asa cum a promis. Trec peste insulte. Continua sa-i invite pe parintii lui la aniversarile copiilor, desi i-au tinut partea la divort si mai si comenteaza jovial ca noua lui partenera e fantastica. Pentru ca asa sunt femeile. Intorc furia inauntru. Spre ele insele. Fetele bine crescute nu se bat. Fetele bine crescute nu ridica vocea. Femeile primesc, accepta, trec peste mandrie si se subapreciaza pana la limita distrugerii. Faye nu era prima femeie din istoria lumii care fusese injosita de sotul ei, tratata ca o idioata, inlocuita cu o versiune mai tanara. "Pana aici v-a fost", isi zise Faye. "Impreuna suntem puternice si nu mai vrem sa ne tinem gura."

Aripi de argint - Camilla Lackberg

Continuarea bestsellerului "Colivia de aur", romanul "Aripi de argint" este o poveste despre razbunare, vindecare si solidaritatea dintre femei.

Tocmai cand Faye Adelheim credea ca problemele s-au sfarsit, intreaga sa existenta e inca o data in pericol. Si-a construit o viata numai a ei in strainatate, fostul sau sot, Jack, este la inchisoare, iar Revenge, compania pe care a creat-o, se bucura de un succes urias. Insa cand Revenge e pe cale de a fi lansata si in SUA, Faye se confrunta cu o amenintare majora la adresa companiei sale, asa ca e nevoita sa se intoarca la Stockholm. Cu ajutorul catorva prietene de mare incredere, Faye se lupta sa salveze ceea ce ii apartine - si totodata sa se protejeze pe sine insasi si pe cei dragi ei.

Un thriller psihologic de mare forta. - The Washington Post

Puternic si perfect alcatuit. Parea ca razbunarea unei femei nu putea fi mai necrutatoare, insa "noua" Camilla Lackberg continua sa ne ia prin surprindere. - Bohuslanningen

De la celebrele romane crime din seria Fjallbacka, trecerea Camillei Lackberg la subiecte legate de angajamentul social si apararea drepturilor femeilor e din ce in ce mai evidenta. - Elle

Aripi de argint e un thriller plin de adrenalina, un cocktail de erotism si suspans, putere si subiecte fierbinti, cu radacini adanci in realitate. In noul roman al Camillei nu e loc pentru concluzii moralizatoare. Lackberg aduce la zi tragedia greaca si ii da o noua interpretare in era #MeToo. - Il Messaggero

Camilla Lackberg e neintrecuta in a construi o poveste care te tine cu sufletul la gura. - Mystery Tribune

Camilla Lackberg este una dintre cele mai citite autoare din lume. Romanele din seria Fjallbacka, zece la numar, s-au vandut in peste 28 de milioane de exemplare, iar drepturile de publicare au fost achizitionate in 60 de tari. Camilla Lackberg este, de asemenea, o femeie de afaceri de succes si una dintre fondatoarele Invest in Her, o companie de investitii care sustine antreprenoriatul feminin si lupta impotriva diferentelor de salarizare dintre femei si barbati. La Editura Trei, de aceeasi autoare, au aparut toate romanele din seria Fjallbacka, precum si primul volum despre Faye Adelheim, bestsellerul Colivia de aur.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Cauta-ti perechea