Carti

#carti dezvoltare personala #inteligenta emotionala #dezvoltare personala #carti

10 carti de dezvoltare personala pe care sa le citesti in 2021

Cartile de dezvoltare personala sunt metoda ideala de a lucra la noi. De a evolua putin cate putin in fiecare zi si de a ne face obiceiuri sanatoase, dar si de a ne intelege ranile si de a accepta cu mai multa anumite situatii dificile, de a ne intelege emotiile, de a le controla, dar si de a-I intelege mai usor pe oamenii de langa noi.

 

Iata o lista cu 10 carti de dezvoltare personala care nu ar trebui sa lipseasca din nicio biblioteca. Sunt carti usor de parcurs, cu explicatii pe intelesul tuturor, astfel incat sa poata fi citite cu usurinta de oricine.

 

1. 12 reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru - Jordan B. Peterson

“A durat mult pana am gasit titlul: 12 Reguli de viata: un antidot la haosul din jurul nostru. Acesta sugereaza clar faptul ca oamenii au nevoie de principii ordonatoare, pentru a evita instaurarea haosului. Avem nevoie de reguli, standarde, valori — si luati singuri, dar si luati impreuna. Suntem niste animale de povara, obisnuite sa traga la jug. Avem nevoie de o incarcatura care sa ne justifice existenta mizerabila. Avem nevoie de rutina si de traditie. Aceasta inseamna ordine. Daca am trai cum se cuvine, am fi capabili sa toleram povara constiintei de sine. Daca am trai cum se cuvine, am reusi sa ne asumam propria fragilitate si mortalitate, fara sa ne simtim ca niste victime nevinovate, fara sa cadem in starea de invidie sau sa ajungem, mai apoi, la dorinta de razbunare si distrugere. Daca am trai cum se cuvine, nu ar mai fi nevoie sa apelam la securitatea oferita de totalitarisme, pentru a ne proteja de recunoasterea propriei finitudini si ignorante. Poate ca am reusi sa evitam cararile ce duc spre Iad — iar secolul XX ne‑a aratat cam cat de real poate fi Iadul”, declara Jordan B. Peterson, autorul cartii.

Jordan B. Peterson este unul dintre cei mai sclipitori ganditori ai momentului. Psihologul canadian a devenit in ultimii ani un veritabil fenomen mediatic: pe YouTube poate fi vazut in peste 200 de prelegeri si interviuri, care aduna mai bine de 30 de milioane de vizualizari; iar pe Twitter si Facebook este urmarit de 300 000 de oameni. Plin de umor si asociind in mod surprinzator adevaruri ale traditiei occidentale cu ultimele descoperiri din neurostiinte, Peterson ne povesteste despre homari si asertivitate, despre skateboarding si adevaratii barbati, despre Iadul ranchiunii si arogantei, dar si despre lumina pe care o poate aduce in viata noastra mangaierea unei pisici sau un moment de sinceritate fata de sine – dar si fata de apropiatii nostri.

Plecand de la revelatiile marilor religii ale lumii, dar si de la capodoperele literare si filosofice (ale unor Goethe, Nietzsche sau Dostoievski), autorul ne indeamna sa revenim la clasicele virtuti (disciplina, curaj, onestitate, prietenie etc.) si sa ne asumam raspunderea pentru existenta noastra tragica, in care exista totusi un sens ce astepta sa fie cautat. Intr-o lume in care structura familiei este in colaps, educatia este adesea impregnata de ideologie, iar societatea politica a ajuns sa fie periculos de polarizata, cele 12 Reguli de viata ofera un antidot: redescoperirea vechilor adevaruri si valori, care ne pot ajuta, in plina epoca relativista, sa ducem o viata mai buna, mai luminoasa, mai chibzuita.

2. Legaturi pierdute. Cauze reale ale depresiei si solutii surprinzatoare - Johann Hari

Ce provoaca depresia si anxietatea? Si cum pot fi vindecate? Cunoscutul jurnalist Johann Hari a suferit de depresie din copilarie si a inceput un tratament cu antidepresive cand era adolescent. I s-a spus de nenumarate ori ca problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic din creier. La varsta adulta, dupa ce s-a specializat in stiinte sociale, a inceput sa cerceteze daca acest fapt era adevarat – si a aflat ca aproape tot ceea ce i se spusese despre depresie si anxietate era gresit. Hari a descoperit in diferite locuri ale lumii cercetatori care pot demonstra ca depresia si anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale si tot mai mari privind modul nostru de viata caracterizat de deconectare – deconectare de traumele din trecut, de oameni, de o munca plina de sens, de natura, de viitor. In cautarile sale, Hari a facut inconjurul lumii: de la un incredibil laborator din Baltimore, la o comunitate din Amish din Indiana, de la un cartier berlinez din care porneste o revolutie, la un oras brazilian care a interzis anuturile publicitare. Odata ce a dat de urma celor noua cauze reale ale depresiei si anxietatii, acestea l-au condus la oamenii de stiinta care au reusit sa descopere acele solutii care functioneaza.

Johann Hari este autorul cartii Chasing the Scream, bestseller in topul New York Times, dedicat Razboiului Drogurilor din SUA secolului trecut. A primit in doua randuri titlul de Jurnalist al Anului din partea Amnesty International (Marea Britanie), pentru reportajele privind razboiul din Congo si abuzurile in ceea ce priveste drepturile omului, din Dubai. Scrie pentru New York Times si Los Angeles Times si apare frecvent, in calitate de comentator, in calitate de comentator, in cadrul emisiunii HBO "Real Time With Bill Maher". Discursul sau de la TED Talks, „Tot ceea ce credeti ca stiti despre dependenta este gresit" a fost urmarit de peste douazeci de milioane de ori. 

“Deoarece ti s-a oferit o explicatie gresita pentru aparitia depresiei si anxietatii tale, cauti solutiile gresite. Deoarece ti s-a spus ca depresia si anxietatea reprezinta defecte ale substantelor chimice din creierul tau, vei inceta sa mai cauti raspunsurile in viata ta si in psihicul tau si in mediul tau, si nu vei mai incerca sa le schimbi. Vei ramane blocat intr-o poveste cu serotonina. Vei incerca sa scapi de sentimentele depresive din mintea ta. Dar nu va functiona, decat daca scapi de cauzele sentimentelor depresive din viata ta. Suferinta ta nu este o avarie. Este un semnal – un semnal necesar.

Am inceput sa ma intreb ce i-as spune acum – dupa tot ceea ce am aflat – versiunii mele adolescente, daca m-as putea intoarce in timp, pentru a vorbi cu el, inainte de a inghiti, in acest loc, acea prima pastila. Cred ca as incerca sa ii spun acelui adolescent o poveste mai sincera despre propria lui suferinta. I-as spune ca ceea ce a auzit pana atunci era fals. Asta nu inseamna ca toate antidepresivele sunt rele: unii oameni de stiinta credibili sustin ca ofera o ameliorare temporara unora dintre utilizatori, si ca nu ar trebuie sa fie respinse. Neadevarul consta, insa, in a spune ca depresia este provocata de un dezechilibru chimic in creier si ca solutia principala este un antidepresiv chimic.” - Johann Hari

3. Arta subtila a nepasarii - Mark Manson

Arta subtila a nepasarii a devenit rapid #1 New York Times bestseller, avand peste 1 milion de exemplare vandute.

In acest ghid revolutionar, definitoriu pentru o intreaga generatie, autorul ne invata ca, pentru a fi fericiti, trebuie sa renuntam la a fi „pozitivi" mereu si trebuie, in schimb, sa ne perfectionam in invingerea obstacolelor. Sustinandu-si afirmatiile cu cercetari academice si anecdote bine plasate, Manson argumenteaza ca pentru a avea o viata mai buna trebuie sa stim nu cum sa transformam lamaile in limonada, ci cum sa le toleram mai bine. El ne sfatuieste sa ne cunoastem limitele si sa le acceptam. Aceasta este adevarata sursa a puterii. Dupa ce ne-am acceptat temerile, greselile si incertitudinile, dupa ce incetam sa evitam adevarurile dureroase si incepem sa le infruntam, putem gasi curajul si increderea pe care le cautam cu disperare. Adoptand pentru acest manifest un ton sincer si un limbaj direct, fara compromisuri, Manson incearca sa ne trezeasca la realitate pentru a putea duce o viata mai plina de satisfactii si mai ancorata in concret.

“Unii spun ca sunt un idiot. Altii zic ca le-am salvat viata. Cititi si decideti singuri!” - Mark Manson

4. Unfu*k Yourself. Elibereaza-ti mintea si traieste-ti viata - GARY JOHN BISHOP

Ce te impiedica sa traiesti cea mai buna dintre vieti? Majoritatea raspunsurilor la aceasta intrebare s-ar referi la lucruri ca relatiile cu alti oameni, bani, slujba sau circumstante nefavorabile. Niciuna dintre aceste explicatii nu are vreo importanta. Dupa ce a lucrat zeci de ani cu oamenii in calitate de coach de dezvoltare personala, Gary John Bishop a descoperit ca singura bariera care-ti sta in cale esti chiar tu.

Daca esti o persoana care se supara usor, opreste-te din citit. Cartea asta nu e pentru tine.

Dar, daca esti in cautarea unei carti care sa-ti ofere puterea de a descoperi ca tot ce ti-ai dorit vreodata se gaseste in tine, asemenea unui izvor de potential care asteapta sa se exprime, considera-te norocos. Unfu*k Yourself este manualul celor resemnati si infranti, un manifest pentru o adevarata schimbare a vietii si descatusarea maretiei fiecaruia dintre noi.

Gary John Bishop este unul dintre expertii de prim rang din domeniul dezvoltarii personale. Abordarea sa de tip „filosofie urbana" reprezinta noul val in transformarea personala pozitiva si arta de a trai, care asigura oamenilor rezultate miraculoase in ceea ce priveste calitatea vietii si performantele obtinute.

Cartea lui Gary John Bishop este #1 New York Times bestseller.

5. Atomic Habits - James Clear

Schimbari mici, rezultate remarcabile. Aceasta este solutia lui James Clear pentru o viata mai buna.

Inspirandu-se din cele mai noi descoperiri din biologie, psihologie si neurostiinte, James Clear a conceput un ghid usor de asimilat, cu ajutorul caruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile. 

Invata:

  • sa-ti construiesti un sistem pentru a deveni cu 1% mai bun in fiecare zi;
  • sa renunti la obiceiurile rele si sa le pastrezi pe cele bune;
  • sa eviti greselile comise in general de cei care incearca sa-si schimbe obiceiurile;
  • sa depasesti lipsa de motivatie si de vointa;
  • sa-ti dezvolti o identitate mai puternica si sa crezi in tine insuti;
  • sa-ti faci timp pentru noile obiceiuri (chiar si cand viata o ia razna);
  • sa-ti concepi un mediu care sa favorizeze succesul;
  • sa faci schimbari mici, usoare, care ofera rezultate mari;
  • sa-ti revii atunci cand te abati de la drum;
  • si, cel mai important, cum sa aplici aceste idei in viata reala…
  • ...si multe altele

Indiferent daca e vorba de o echipa care incearca sa castige un campionat, o organizatie care spera sa redefineasca o industrie sau pur si simplu un om care vrea sa se lase de fumat, sa slabeasca, sa reduca stresul ori sa realizeze orice alt obiectiv, Atomic Habits este solutia.

“Nu ma consider un expert si nu detin toate raspunsurile, dar sunt fericit sa impartasesc ceea ce am invatat pana acum.” - James Clear

6. Ce stiu cu adevarat - Oprah Winfrey

De-a lungul anilor, Oprah Winfrey a facut istorie cu un talk show legendar, si-a lansat propria retea de televiziune, a devenit primul miliardar afroamerican al natiunii si a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Harvard, precum si Medalia Prezidentiala a Libertatii. Din toate aceste experiente, a invatat lectii de viata pe care, timp de saisprezece ani, le-a impartasit intr-o rubrica lunara foarte populara din revista O, The Oprah Magazine.

Acum, pentru prima oara, aceste ganduri si idei au fost revizuite, actualizate si adunate intre copertile unei carti. Organizate pe teme – bucurie, rezilienta, relatii, recunostinta, posibilitate, veneratie, claritate, putere – aceste eseuri ne dezvaluie inima si mintea unei femei extraordinare, oferind totodata cititorilor un ghid pentru a trai o viata implinita.

„Stiu cu adevarat: calatoria ta incepe cu alegerea de a te ridica, de a merge inainte si de a trai pe deplin." — Oprah Winfrey

7. Curajul de a nu fi pe placul celorlalti - Ichiro Kishimi, Fumitake Koga

Fenomenul japonez vandut in peste 3.9 milioane de exemplare in intreaga lume! Invata sa iti descatusezi forta interioara, pentru a deveni ceea ce doresti sa fii cu adevarat!

Pornind de la teoriile lui Alfred Adler, una dintre figurile marcante ale psihologiei secolului XX, cartea, construita sub forma dialogului socratic, ne arata ca fiecare dintre noi isi poate controla propria viata, fara a se lasa influentat de traumele trecutului sau de indoielile si asteptarile celor din jur. Acest mod de gandire profund eliberatoare, sustine psihologia adleriana si ne ajuta sa ne dezvoltam curajul de a ne schimba si sa renuntam la limitarile impuse atat de noi insine, cat si de cei din jurul nostru.

Aceasta carte carte ne va schimba viata si ne va ajuta sa ne eliberam mintea de ganduri si atitudini negative, sa atingem fericirea adevarata si sa avem succes in orice domeniu al vietii noastre.

8. Inteligenta emotionala - Daniel Goleman

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie uluitoare in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Studiul sau ne explica cum, atunci cand ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina familia si societatea.

Preluand rezultatele cercetarilor asupra creierului si comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenta. Este binecunoscut termenul de IQ - coeficientul care masoara inteligenta umana innascuta si care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vietii. O asemenea intelegere nu explica, de pilda, situatiile in care persoane cu un IQ mediu sau relativ scazut au cunoscut un mare succes.

De aceea, autorul a deschis calea unei psihologii care acorda un interes egal si inteligentei sentimentelor. Inteligenta emotionala (EQ) presupune in primul rand constientizare de sine, autodisciplina si empatie. Ea da seama de felul in care ne controlam impulsurile si sentimentele. Vestea buna este faptul ca inteligenta emotionala poate fi imbunatatita. Desi copilaria este extrem de importanta in punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, ea poate fi imbunatatita si cultivata inclusiv la varsta adulta.La zece ani de la aparitia primei editii in limba engleza, studiul inteligentei emotionale a capatat proportiile unui domeniu stiintific autonom in slujba caruia lucreaza un numar impresionant de cercetatori folosind cele mai avansate metode tehnologice. Astazi inteligenta emotionala se preda in scoli si universitati, competentele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare in cariera, iar programele de educatie pe baza sa au devenit punctul de plecare in politicile sociale de prevenire a imbolnavirilor sau criminalitatii. Toate acestea au inceput in urma cu zece ani, de la formidabila carte a lui Daniel Goleman, Inteligenta emotionala.

9. Nimic nu se schimba pana cand tu nu te schimbi - Mike Robbins

Aceasta carte abordeaza unul dintre cele mai importante si mai dificile aspecte ale vietii: relatia cu noi insine.

“In cei 40 de ani de viata ai mei, dar in special in ultimii 13, de cand sunt antrenor spiritual, speaker si scriitor, am observat ca nu succesul, mai mare sau mai mic, si nici circumstantele cu care ne confruntam in viata nu sunt importante, ci cea mai importanta relatie umana pe care o avem este cea cu noi insine.

Din pacate, multi dintre noi nu au o relatie interioara sanatoasa si plina de incredere, iar in cultura noastra se pare ca exista o epidemie de autocritica, de indoiala de sine si de convingere ca valoarea noastra intrinseca este determinata de ceea ce facem, de cati bani avem, de cum aratam sau de o serie intreaga de alti factori externi. Nimic mai putin adevarat!” - Mike Robbins  

10. Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine - Lise Bourbeau

Aveti impresia ca va invartiti intr-un cerc in parcursul vostru personal? Vi se intampla sa repetati o situatie dificila pe care credeati ca ati incheiat-o deja? Poate nu ati stiut unde sa cautati raspunsurile.

Aceasta noua carte a Lisei Bourbeau, la fel de concreta ca si cele dinainte, demostreaza faptul ca toate dificulatile de ordin fizic, emotional sau mental isi au originea in cinci rani importante: respingerea, abandonul, umilirea, tradarea si nedreptatea. Datorita unei descrieri foarte amanuntite a acetsor rani si a mastilor pe care le-ati creat pentru a nu le vedea, simti si mai ales pentru a nu le recunoaste, veti reusi sa identificati cauzele reale ale unei anumite probleme din viata voastra. Aceste masti va vor clarifica de asemenea aspectele legate de ingrasarea sau slabirea exagerata a unor persoane.

Lucrarea Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine va va permite sa intreprindeti demersul de vindecare corect, cel care va conduce spre rezultatul cautat: acela de a fi voi insiva. In acelasi timp veti descoperi fortele puternice innascute in fiecare dintre noi, care contribuie la implinirea vietii fiecaruia.

Lise Bourbeau va propune, ca intotdeauna, in ultima parte a cartii, o solutie practica pentru a reusi sa transformati problemele cotidiene intr-un punct de plecare pentru a va dezvolta si pentru a redeveni constienti de faptul ca sunteti un Dumnezeu creator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Cauta-ti perechea