De prin lume adunate

#ce citim saptamana asta #literatura #roman #lectura

Ce citim saptamana asta: Noile mitologii

In aceasta saptamana , o serie de scriitori importanti ai literaturii universale ne aduc in prim plan "mitologiile erei moderne: ipod, botox, blog, google si alte accesorii" fara de care viata noastra nu ar mai fi la fel in secolul XXI.

Muzica pentru cameleoni de Truman Capote

Muzica pentru cameleoni este o culegere de reportaje fictionalizate: un criminal enigmatic trimite bilete viitoarelor victime, o aristocrata creola isi bea absintul intr-un peisaj atemporal din Martinica, un barbat intre doua varste devine obsedat de o fetita de doisprezece ani, pe care n-a cunoscut-o niciodata.

Volumul contine si piese autobiografice: intilnim un Capote care, fie ca fumeaza cu femeia de serviciu, fie ca barfeste cu Marilyn Monroe, ramine unul dintre cei mai eleganti si malitiosi scriitori ai secolului trecut. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 27 de lei.

Linii de falie de Nancy Huston

Romanul scriitoarei canadiene Nancy Huston surprinde patru generatii ale unei familii, mergand pe urmele unui secret vechi de sase decenii. Este o poveste cu accente poetice si profunde, care se deruleaza in ordine cronologica inversa, din 2004 pana in 1944, din California zilelor noastre pana pe Coasta de Est a Statelor Unite, de la Haifa la Toronto si de acolo pana la Munchen-ul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Secretul ascuns timp de generatii iese la lumina treptat, intr-o naratiune construita cu originalitate, urmand o structura temporala fracturata, asemenea unor linii de falie, si culminand cu dezvaluirea intunecatului adevar care leaga intre ele aceste personaje. Cartea se gaseste la editura Leda, la pretul de 44,90 de lei.

Inamici publici de Michel Houellebecq si Bernard-Henri Levy

Meciul de ping-pong intelectual al secolului: lovituri razante, lovituri taiate, lovituri perfide, retrageri strategice, reverente reciproce in fata fiecarei lovituri izbutite. Un dialog cu ritm aprins, enervant, contrariant, obraznic pe alocuri, pe care nu ai cum sa nu-l urma­resti cu sufletul la gura de la prima la ultima pagina. Pariul jocului? Mai mult decit o reglare de conturi cu detractorii trecuti, prezenti si viitori ai filosofului BHL si prozatorului MH, incercarea de a contraria asteptarile „haitei” si de a o zadari in continuare.

Placerea certa a celor, de-acum, doi aliati de a-si schimba statutul de victime publice in acela de inamici publici. Dar si, dincolo de asta, o suita de digre­siuni sclipitoare, de reflexii si de provocari privind iudaismul, conditia intelectualului angajat, competitia spirituala intre Atena si Ierusalim, intre filosofia greaca si Biblie. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 29,95 de lei.

Noile mitologii de Jerome Garcin

In 1957, Roland Barthes publica Mitologii, un portret acid al societatii de consum. Sub coordonarea lui Jerome Garcin, cunoscut scriitor si om de televiziune din Franta, 57 de romancieri, filozofi, sociologi, istorici, economisti, psihanalisti (printre care Pascal Bruckner, Gilles Lipovetsky, Bernard Pivot, Georges Vigarello, Catherine Millet, Philippe Sollers, Frederic Beigbeder, David Le Breton) vorbesc despre cate o „noua mitologie”.

De la iPod la SMS, de la „Fumatul ucide” la plasturele antitabagic, de la 4x4 la Smart, de la trupul dezgolit al lui Emmanuelle Beart la Kate Moss, de la Google la blog, de la Botox la 9/11, de la geanta XXL la instalatorul polonez. Cartea se gaseste la editura Art, la pretul de 22,90 de lei.

Libraria Iubirii de Paola Calvetti

Cu o cariera stralucitoare, un fiu reusit si un fost sot inca foarte atent cu ea, Emma este considerata de toata lumea o femeie implinita. Dar ea simte nevoia unei schimbari radicale si accepta provocarea destinului: preia papetaria mostenita de la matusa sa, transformand-o intr-o librarie extravaganta, care vinde numai romane de dragoste . Cu timpul, libraria devine frecventata de cele mai pitoresti personaje, printre care chiar Federico, iubitul sau de pe vremea liceului.

El este casatorit si locuieste la New York, unde lucreaza la restaurarea bibliotecii fondate la inceputul secolului XX de J.P. Morgan. Cei doi fac un pact: vor umple golul si distanta dintre ei trimitandu-si scrisori si intalnindu-se o data pe an, pe 10 aprilie, pentru a petrece o saptamana impreuna in Belle-Ile, in largul coastelor Bretaniei. Cartea se gaseste la editura Nemira, la pretul de 34,90 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea