De prin lume adunate

#povesti #literatura #cenusareasa #alba ca zapada #hansel #gretel

Adevarata fata a povestilor

Povestile din trecut erau intotdeauna pline de evenimente macabre. In zilele noastre, companii precum Disney au adaptat aceste povesti la gustul noilor clineti, mai putin atrasi de malefic. Astfel, finalurile fericite au acaparat intreaga industrie a povestilor.

Iata mai jos cateva dintre cele mai cunoscute povesti ale copilariei noastre cu altfel de final:

Scufita Rosie

Versiunea cea mai cunoscuta a povestii este aceea in care Scufita Rosie este salvata de padurarul care ucide lupul nastrusnic. Dar, versiunea franceza originala a povestii lui Charles Perrault nu este chiar atat de fericita.

Fetita cea mica este de fapt o domnisora care primeste instructiuni gresite de la lup atunci cand intreaba care este calea spre bunica ei. Scufita crede spusele lupului si ajunge sa fie mancata. Si aici se opreste povestea. Nu exista niciun padurar, nicio bunica, doar un lup gras si o Scufita Rosie moarta. Morala acestei povesti este aceea de a nu avea incredere in straini.

Frumoasa din padurea adormita

In versiunea originala a povestii, printesa adoarme cand se inteapa cu fusul in deget. Doarme 100 de ani pana cand un print soseste in sfarsit, o saruta si o trezeste. Se indragostesc, se casatoresc si traiesc fericiti pana la adanci batraneti. Povestea originala nu este insa atat de dulce. Tanara fata nu este adormita din cauza unui blestem ci din cauza unei profetii.

Nici sarutul nu este cauza trezirii la viata a printesei ci regele, care vazand-o adormita, o violeaza. Dupa noua luni, ea naste doi copii . Femeia se trezeste atunci cand unul dintre copii indeparteaza din greseala panza de in care o tinea adormita.

Cenusareasa

In versiunea moderna a Cenusaresei, aceasta se casatoreste la final cu printul, surorile cele rele se casatoresc si ele si toata lumea traieste fericita pana la adanci batraneti. Povestea isi are insa originile in secolul I, iar povestii se numea Rhodopis.

Povestea lui Rhodopis era similara celei a Cenusaresei. In aceasta versiune, surorile cele rele isi taie parti din picioare pentru a incapea in pantoful de cristal al printului. Acesta este insa prevenit de doi porumbei care le ataca pe surori si le scot ochii. Acestea isi petrec restul vietii ca cersetoarea oarbe, in timp ce Rhodopis duce o viata de vis alaturi de print.

Bufonul fluierar

In povestea Bufonului fluierar este vorba despre un satuc invadat de sobolani. Un om soseste imbracat in haine de bufon si se ofera sa scape oamenii de sobolani. Satenii cad de acord sa il plateasca pe bufon cu o suma considerabila de bani daca acesta reuseste sa faca ceea ce si-a propus. Bufonul canta la fluier, iar lui atrage sobolanii in afara satului.

Cand isi cere rasplata, satenii refuza sa il plateasca asa ca fluierarul hotaraste sa scape satul si de copii! In variantele moderne ale povestii se spune ca acesta i-a ademenit pe copii intr-o pestera in afara satului si cand satenii se hotararsc sa il plateasca in cele din urma, bufonul ii trimite inapoi. Intr-o varianta mai sumbra fluierarul ii conduce pe copii la un rau unde se ineaca toti.

Alba ca Zapada

In povestea cu care suntem toti obisnuiti a Albei ca Zapada, regina ii cere vanatorului sa o ucida si sa ii aduca inima drept dovada . In schimb, vanatorul care nu poate savarsi aceasta fapta, se intoarce cu inima uni mistret. In povestea originala, regina ii cere vanatorului ficatul si plamanii, pe care voia sa ii serveasca la cina in acea seara!

De asemenea, in versiunea originala, Alba-ca-Zapada se trezeste atunci cand este imbrancita de calul printului  in timp ce o duce inapoi la castel si nu datorita vreunui sarut magic. Iar in varianta lui Grimm, povestea se termina cu regina care este fortata sa danseze cu moartea in pantofi rosii de fier incins.

Mica sirena

In versiuna Disney, filmul se termina atunci cand sirena Ariel, transformata in om, se casatoreste cu Eric. Au o nunta frumoasa la care participa atat oameni cat si sirene. In prima verisune a lui Hans Christian Andersen, sirena il vede pe print casatorindu-se cu o printesa si dispera. Ii este oferit un cutit pentru a-l injunghia pe print, dar in loc sa faca acest lucru, se hotaraste sa se arunce in mare unde moare, transformandu-se in spuma. Hans Christian Andersen a modificat finalul doar pentru a-l face mai placut.

si

Intr-una din variantele povestii lui Hansel si Gretel , aflam despre doi copii care se pierd in padure. Ei gasesc casa din turta dulce a vrajitoarei. Copii ajung sa fie scalvii vrajtoarei care vrea sa ii manance. In cele din urma, copii reusesc sa scape de vrajitoare pe care o arunca in foc.

In versiunea franceza a acestei povesti, , vrajitoarea este un drac. Acest drac batran si ticalos este pacalit de copii, in acelasi fel cum Hansel si Gretel o pacalesc pe vrajitoare. Reusesc sa scape si de capcanele pe care dracul si sotia sa le pun copiilor.  

Daca mai stiti si alte povesti cu final neasteptat, spuneti-ne si noua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea